Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“H λύση στο Ρωσικό πρόβλημα” με την έλλειψη εναέριων μέσων αναγνώρισης! Τι μπορεί να “αντικρούσει” το Κρεμλίνο στα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ;

Οι Ουκρανοί  έπληξαν το κτίριο του αρχηγείου του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη με πυραύλους κρουζ βρετανικής-γαλλικής κατασκευής. Λίγες μέρες νωρίτερα, ειδικές δυνάμεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ταχύπλοα, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν άλλη μια εισβολή στην ακτή της Κριμαίας, αλλά απομακρύνθηκαν από ρωσικά αεροσκάφη.

Όλα αυτά προηγήθηκαν, από μια εξαιρετικά επιτυχημένη ουκρανική πυραυλική επίθεση στο εργοστάσιο επισκευής πλοίων της Σεβαστούπολης, όπου ένα μεγάλο πλοίο και τα ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια υπό επισκευή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μάχη πληροφοριών

Σύμφωνα με το topcor.ru, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου με τη ρωσική αεράμυνα, η οποία είναι στην πραγματικότητα μία από τις καλύτερες στον κόσμο, αναχαιτίζοντας τις περισσότερες αεροπορικές απειλές. «Βρίσκεται στο σημαντικό πλεονέκτημα του μπλοκ του ΝΑΤΟ, που στέκεται πίσω από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σε διαστημικά και αεροπορικά μέσα αναγνώρισης», αναφέρει.

Πριν από κάθε επίθεση της Ουκρανίας, αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη AWACS και στρατηγικά αναγνωριστικά drones «κυκλώνουν» στους ουρανούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, παρέχοντας στις Ουκρανικές δυνάμεις δεδομένα για τον προσδιορισμό του στόχου και τη ρύθμιση του πυρός. Επιπλέον, μέσω αεροδιαστημικής αναγνώρισης, η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να παρακολουθεί όλες τις ενέργειες και κινήσεις του ρωσικού στρατού, μέχρι τον προσδιορισμό του τύπου του αεροσκάφους που απογειώνεται και των πυραύλων που εκτόξευσε.

Στοιχεία σχετικά αποστέλλονται αμέσως στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το οποίο λαμβάνει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην επιχειρησιακή επίγνωση του τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης και στα μετόπισθεν.

«Μανιτάρι με μάτια»

Από το 2022, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις διέθεταν 3 αεροσκάφη A-50 AWACS και 6 εκσυγχρονισμένες εκδόσεις τους A-50U. Πριν από λίγες ημέρες, η κρατική εταιρεία Rostec παρέδωσε ένα άλλο A-50U στο Υπουργείο Άμυνας.

Το αεροσκάφος μπορεί να ανιχνεύσει νέους τύπους αεροσκαφών και είναι επίσης ικανό να παρακολουθεί ταυτόχρονα μεγαλύτερο αριθμό στόχων και κατευθυνόμενων μαχητικών από την προηγούμενη τροποποίηση.

Με τον  νέο τεχνικό εξοπλισμό θα αυξήσει την ταχύτητα και το εύρος ανίχνευσης στόχων αέρα, εδάφους και θάλασσας και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης του εχθρού. Επιπλέον, η χρήση σύγχρονου εξοπλισμού μείωσε το βάρος του αεροσκάφους και κατέστησε δυνατή την αύξηση της εμβέλειας πτήσης και του χρόνου που δαπανάται στον αέρα κατά την εκτέλεση αποστολών μάχης.

Το ιπτάμενο ραντάρ, το οποίο μοιάζει «με μανιτάρι», δημιουργήθηκε με βάση το στρατιωτικό μεταφορικό Il-76, είναι ικανό να παρακολουθεί έως και 300 εναέριους στόχους, να ανιχνεύει έναν εχθρικό βομβαρδιστικό σε απόσταση 650 km, έναν πύραυλο κρουζ - 215 km , και είναι προσαρμοσμένο στη νέα απειλή με τη μορφή μικρών drones.

«Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για το A-50U ότι, θα μπορέσει να ανιχνεύσει εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, στόχους εδάφους και θάλασσας εκ των προτέρων, μεταδίδοντας δεδομένα προσδιορισμού στόχων στο αρχηγείο», αναφέρει το ρωσικό μέσο.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης, το ραδιοτεχνικό και οπτικο-ηλεκτρονικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Tu-214R, που αναπτύχθηκε με βάση το πολιτικό αεροσκάφος Tu-214.

Η κύρια διαφορά του από τα ιπτάμενα ραντάρ με περιστρεφόμενο AFAR, όπως το A-50/A-50U και το αμερικανικό AWACS, είναι η χρήση ενός ραντάρ σχεδίασης AFAR που αποτελείται από πολλά πάνελ (ραντάρ πλευρικής όψης / αερομεταφερόμενο ραντάρ πλευρικής όψης με συνθετικό διάφραγμα ραντάρ).

Δομικά, το Tu-214R είναι ανάλογο του αμερικανικού αεροσκάφους αναγνώρισης RC-135. Στην ενεργή λειτουργία, η εμβέλεια λειτουργίας του ραντάρ του υπολογίζεται στα 250 km, στην παθητική λειτουργία στα 400.

Μια ντουζίνα από αυτά τα ιπτάμενα ραντάρ σε εναέριες περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας σε βάρδιες, θα αυξήσει την επίγνωση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Ρωσικού Ναυτικού, εκτός από τα λίγα Α- 50/A-50U, και του Tu-214R Αλλά υπάρχουν  λίγα σε απόθεμα. Υπάρχουν ήδη δύο αεροσκάφη σε υπηρεσία, το τρίτο παραγγέλθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας το 2016.

Επιπλέον, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις και το Ρωσικό Ναυτικό έχουν περίπου δύο δωδεκάδες ραδιοαναγνωριστικά αεροσκάφη Il-20, που δημιουργήθηκαν με βάση το πολιτικό Il-18 και είναι εξοπλισμένα με ραντάρ πλευρικής όψης, φωτογραφικό εξοπλισμό, ραδιοαναγνωριστικούς σταθμούς και σταθμούς ραδιοαναχαίτισης, αλλά θεωρείται αρκετά παλιός εξοπλισμός.

Υπάρχει η ανάπτυξη του εγχώριου στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος  αναρτημένων ραντάρ «Sych», το οποίο έχει τρεις εκδόσεις: για οπτικο-ηλεκτρονική, ραδιοτεχνική και αναγνώριση ραντάρ.

Είναι σε θέση να μεταδίδουν πληροφορίες για τον εχθρό στις επίγειες δυνάμεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια μικρότερη έκδοση του MKR-411 (συγκρότημα αναγνώρισης πολλαπλών συχνοτήτων) και του πιο σύνθετου συστήματος Fraction που είναι εγκατεστημένο σε αεροσκάφη αναγνώρισης Tu-214R.

 Οπτικά, το «Sych» είναι ένα μεγάλο, μακρύ κοντέινερ που μπορεί να «κρεμαστεί» στον πυλώνα ενός μαχητικού-βομβαρδιστικού Su-34 πρώτης γραμμής, κάτι που ακριβώς έχει ήδη γίνει.

«Φαίνεται ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα με την έλλειψη εναέριων μέσων αναγνώρισης, βρίσκεται ακριβώς σε αυτόν τον τομέα μέσω της μαζικής παραγωγής των αναρτημένων ραντάρ Sych και της εγκατάστασης τους σε διάφορους φορείς, καταλληλότερους από το Su-34», αναφέρει το ρωσικό μέσο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ