Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν “χέρι- χέρι” με την τζιχαντιστική τρομοκρατία και τον ISIS: “Αθόρυβη” απελευθέρωσή τους - Τους ταξινομεί ως μυστικό εθνικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να ταξινομεί τον αριθμό των καταδίκων του ISIS ως μυστικό εθνικής ασφάλειας. Οι αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία για το πόσα μέλη του ISIS είναι επί του παρόντος φυλακισμένα με κατηγορίες για τρομοκρατία από το 2019.

Πιστεύεται ότι, αυτός ο αριθμός είναι σχετικά χαμηλός, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των υπόπτων του ISIS που συνελήφθησαν επίσημα σε δίκη αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από σύντομη προφυλάκιση και συχνά αθωώνονται στο τέλος της δίκης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, οι τουρκικές αρχές απελευθερώνουν έναν αυξανόμενο αριθμό κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό το μοτίβο, υπογραμμίζει την επιεική μεταχείριση των υπόπτων τζιχαντιστών εντός του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά τους νομοταγείς επικριτές της κυβέρνησης, αντιπάλους και διαφωνούντες.

Η τουρκική δικαιοσύνη, υπό τη σημαντική επιρροή της ισλαμιστικής κυβέρνησης υπό τον Ερντογάν, τείνει να υιοθετήσει μια πιο επιεική προσέγγιση όταν αντιμετωπίζει την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

«Υπογραμμίζει επίσης τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της ανείπωτης πολιτικής της κυβέρνησης της «περιστρεφόμενης πόρτας», όπου οι αγωνιστές απελευθερώνονται αθόρυβα μετά από μια σύντομη περίοδο σε κελί κράτησης», αναφέρει το nordicmonitor.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, υπογραμμίζει συχνά τους αριθμούς κράτησης ως απόδειξη της δέσμευσής της να καταπολεμήσει το δίκτυο του ISIS στην Τουρκία, κρατώντας ταυτόχρονα κρυμμένους τους πραγματικούς αριθμούς καταδίκης.

Η συνεχής αποτυχία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το δίκτυο του ISIS πιστεύεται ότι, αποτελεί μέρος μιας κυβερνητικής πολιτικής, που δίνει οδηγίες στα μέλη του δικαστικού σώματος να υιοθετήσουν μια επιεική προσέγγιση έναντι των υπόπτων του ISIS. Αυτή η πολιτική ενθαρρύνει τη χρήση διαδικαστικών ελαττωμάτων, για την υπονόμευση υποθέσεων που παρουσιάζονται στα δικαστήρια.

Τον Μάιο του 2022, μια αναφορά πολιτών που ζητούσε στατιστικά στοιχεία του ISIS που κατατέθηκε στο Προεδρικό Κέντρο Επικοινωνιών (CİMER) βάσει του νόμου για το δικαίωμα στην ενημέρωση, δεν έλαβε την επιθυμητή απάντηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανέφερε εξαιρέσεις στο νόμο που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Στη συνέχεια, η αναφορά διαβιβάστηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), η οποία παρακολουθεί πυρήνες του ISIS στην Τουρκία. Ωστόσο, το τμήμα αρνήθηκε να αποκαλύψει δεδομένα σχετικά με τρομοκράτες του ISIS στη φυλακή, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι, το θέμα ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας και ότι το κοινό δεν είχε δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με έγκλειστους μαχητές του ISIS.

Για να εκτρέψει τη διεθνή κριτική σχετικά με την αντιληπτή έλλειψη συγκεκριμένης δράσης κατά των τζιχαντιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του ISIS, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να εφαρμόζει μια στρατηγική διόγκωσης του αριθμού των αστυνομικών κρατήσεων.

Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν οδηγούν απαραίτητα σε επιτυχείς καταδίκες και συχνά οδηγούν σε γρήγορες απελευθερώσεις. Αυτή η ασυμφωνία, είναι ο λόγος για τον οποίο οι πραγματικοί αριθμοί καταδίκων που αφορούν υπόπτους του ISIS αντιμετωπίζονται ως κρατικό μυστικό στην Τουρκία, συμβάλλοντας σε ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών ασφαλείας.

Υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές ότι, ορισμένα μέλη του ISIS στην Τουρκία και τη Συρία, έχουν δεσμούς ή διασυνδέσεις με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı). Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν μάλιστα ότι, η MIT θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στην υποστήριξη και τη διεύθυνση ορισμένων επιχειρήσεων για την προώθηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μια έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα από το Nordic Monitor, αποκάλυψε ότι ο İlhami Balı, ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015 που κατηγορήθηκαν στο ISIS, στην πραγματικότητα εργαζόταν για το MIT.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις βοήθησαν τον Ερντογάν να διατηρήσει το καθεστώς του και να ανακτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που είχε χάσει για λίγο στις εκλογές του καλοκαιριού του 2015», αναφέρει το Nordic Monitor.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ