Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Mirage 2000 στην Ουκρανία; Για χρήση ως φορείς πυραύλων κρουζ “SCALP-EG”- Σχέδιο-"βόμβα" από Παρίσι

Φαίνεται να έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το παλιό σενάριο, που ήθελε την Γαλλία να  εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών Dassault Mirage στην Ουκρανία και εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο γερουσιαστής Φιλίπ Φόλιο ρώτησε τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Σεμπαστιέν Λεκόρνου εάν σχεδιάζεται να μεταφερθούν 12 Mirage 2000C που τέθηκαν εκτός λειτουργίας το περασμένο καλοκαίρι στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Με τη σειρά του, ο γερουσιαστής Ζοέλ Χάριοτ-Μίλαμ ρώτησε εάν ήταν αλήθεια ότι, οι Ουκρανοί πιλότοι επρόκειτο να εκπαιδευτούν στα μαχητικά αεροσκάφη στην Γαλλία ή στην Πολωνία.

Ο υπουργός δεν είχε επιβεβαιώσει τη μεταφορά των αεροπλάνων ή την εκπαίδευση των πιλότων. Ωστόσο, είπε ότι η Δύση αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη μεταφορά περισσότερων πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των αναφορών για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους F-16 αυξάνεται. Επί του παρόντος, τα χρονοδιαγράμματα για την πιθανή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της πρώτης ομάδας πιλότων έχουν ήδη μετατεθεί πίσω στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των κριτικών σε μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία και στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι το Παρίσι , έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά αεροσκαφών τύπου Mirage 2000 στην Ουκρανία για χρήση ως φορείς πυραύλων κρουζ SCALP-EG, τους οποίους έχουν ήδη παραλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αυτό, ειδικότερα, αναφέρεται στη δημοσίευση της γαλλικής πύλης  Opex360.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες του Opex360, ο Xavier Tytelman, αρχισυντάκτης της Air & Cosmos, ο οποίος παρακολουθεί συγκεκριμένα τα τεκταινόμενα της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Γαλλία στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter του για τις φήμες σχετικά με την πιθανή μεταφορά αεροσκαφών Mirage 2000  στην Ουκρανία. Ο Xavier Tytelman εκφράστηκε ως εξής: «άκουσα φήμες ότι τέτοια γαλλικά αεροπλάνα βρίσκονται στην Ουκρανία εδώ και 2 εβδομάδες». Ποια ήταν η πηγή τέτοιων φημών και άλλων λεπτομερειών,  δεν έδωσε.

Έναν άλλο ενδιαφέροντα υπαινιγμό «πέταξε» στα κοινωνικά δίκτυα η υπηρεσία Τύπου του γαλλικού βιομηχανικού ομίλου Safran SA, που ειδικεύεται στην κατασκευή εξαρτημάτων για την αεροπορία.

Ένα από τα μηνύματά του, συνοδευόταν από μια εικόνα ενός αεροσκάφους τύπου Mirage 2000C με έναν πύραυλο κρουζ SCALP-EG αναρτημένο κάτω από την άτρακτο, αν και ο φορέας ενός τέτοιου πυραύλου κρουζ μπορεί να είναι μόνο ένα αεροσκάφος άλλης τροποποίησης  το Mirage 2000D, ενώ το το Mirage 2000C είναι γενικά αναχαιτιστικό και αυτό το αεροσκάφος έχει ήδη αποσυρθεί από την υπηρεσία της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας το καλοκαίρι του 2022.

Επιπλέον, εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούσαν φήμες στην Γαλλία ότι το Mirage 2000C, αντί απλώς να διαγραφεί από τα αρχεία της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφερθεί στην Ουκρανία.

Και όλα αυτά επικαλύπτονται με φόντο αναφορές για πιθανή εκπαίδευση πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Γαλλία , οι οποίες επιβεβαιώθηκαν εν μέρει ακόμη και από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2023 που έλεγαν  ότι οι Ουκρανοί πιλότοι «υποβάλλονται σε εκπαίδευση αεράμυνας και θα βελτιώσουν τις δεξιότητες επιβίωσης σε περίπτωση εκτίναξης σε εχθρικό έδαφος».

Το παραπάνω σκεπτικό για το νέο κύμα φημών για το Mirage 2000 για την Ουκρανία, μοιάζει παράξενο και απίθανο με τον δικό του τρόπο, αλλά ταυτόχρονα τραβάει κάποια προσοχή. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Γαλλία είχε ήδη την εμπειρία επανεκπαίδευσης Γερμανών πιλότων από το MiG-29 στο Mirage 2000 μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη χρησιμοποιεί επί του παρόντος 195 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 96 Rafale και 24 Mirage 2000-5F και 68 Mirage-2000D. Τον περασμένο Ιούνιο, η Γαλλία παροπλίστηκε και αποθήκευσε τα τελευταία 12 Mirage 2000C.

Το Mirage 2000C διαθέτει αναβαθμισμένο ραντάρ, σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού, καθώς και δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων λοβών πυραύλων και διαφορετικών τύπων βομβών. Το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί επίσης να οπλιστεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.

Η Γαλλία έγινε ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων στις δυνάμεις του Κιέβου, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πέρυσι. Το Παρίσι έχει προσφέρει μέχρι στιγμής οβίδες, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι δυτικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κέρδισαν δυναμική τους τελευταίους μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία, έχουν ήδη συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους. Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ