Ένοπλες Συρράξεις

Το Ουκρανικό σχέδιο ενεργείας και οι Αντικειμενικοί σκοποί του (ΑΝΣΚ) στο Νότο- Νέες αποτυχημένες προσπάθεις καταστροφής γεφυρών στην Κριμαία από το Κίεβο που επιμένει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση , με πολλές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό , οπλικά συστήματα και μέσα   να σημειώνεται μεταξύ των εμπολέμων.

Το Ουκρανικό σχέδιο ενεργείας και οι Αντικειμενικοί σκοποί του (ΑΝΣΚ)

Οι δυνάμεις του Κιέβου να έχουν επικεντρωθεί στην καταστροφή, γεφυρών, οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που συνδέουν την Χερσόνησο της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία, σε μια προσπάθεια αποκοπής της ροής εφοδίων προς τις μαχόμενες Ρωσικές δυνάμεις του Νότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ενεργούν επιθετική ενέργεια επί τριών κατευθύνσεων όπως παρακάτω :

- Ζαποερίζια-Μελιτόπολη,  Κατεύθυνση  "Α" Κυρία προσπάθεια

-Νοβοσίκα-Μαριούπολη  , Κατεύθυνση "Β"

-Μαρίνκα-Ντονέτσκ, Κατεύθυνση "Γ¨"

 Πρωτεύων Αντικειμενικός Σκοπός  (ΑΝΣΚ) των Ουκρανικών δυνάμεων είναι η κατάληψη της Μελιτόπολης και ο εγκλωβισμός τόσο  των Ρωσικών Δυνάμεων Δυτικά αυτής , όσο και  εκείνων της Κριμαίας, πετυχαίνοντας έτσι την απελευθερωση  μέρους των Ουκρανικών εδαφών που καταλήφθηκαν από τους Ρώσους και αναγκάζοντας τις Ρωσικές περικυκλωμένες από ξηρά δυνάμεις, προκειμένου να μην συντριβούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία δια θαλάσσης, πετυχαίνοντας έτσι μια ιστορική νίκη.

Οι κατευθύνσεις επιθέσεως "Β" και 'Γ", έχουν ως κύριο σκοπό  πρωτίστως την αγκίστρωση Ρωσικών δυνάμεων προκειμένου  αυτές να μην  ενισχύσουν τις δυνάμεις του Πούτιν που μάχονται στην κατεύθυνση της Μελιτόπολης και δευτερευόντως αν μπορέσουν, να απελευθερώσουν την Μαριούπολη και το Ντονέτσκ αντίστοιχα, πράγμα μάλλον απίθανο.

Ουκρανική επίθεση με πύραυλο S-200 κατά γέφυρας στην Κριμαία

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ , το οποίο αναφέρει:

" Σύμφωνα με το Ρωσικό  Υπουργείο Άμυνας, στις 12 Αυγούστου, γύρω στις 13:00 ώρα Μόσχας, το Κίεβο προσπάθησε να στοχεύσει τη γέφυρα της Κριμαίας (Κερτς) χρησιμοποιώντας έναν διασκευασμένο «πύραυλο τέρας» μήκους 10 μέτρων, τον S-200.

Ωστόσο, η επίθεση αποτράπηκε καθώς τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας εντόπισαν και αναχαίτησαν τον πύραυλο, ενώ δεν υπήρξαν θύματα από την αναχαίτιση.

Πριν από αυτό, ο Κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, επιβεβαίωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας κοντά στο στενό του Κερτς κατέρριψαν δύο ουκρανικούς πυραύλους χωρίς καμία ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας.

Μετά την επίθεση με πυραύλους, Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κριμαία διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στη γέφυρα Κερτς, μια κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, ωστόσο η γέφυρα άνοιξε ξανά αργότερα για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν αυτού  τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 20 drones πάνω από την Κριμαία, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ημέρα αναφορών για  Ουκρανικές επιθέσεις  με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εν λόγω περιοχή.

Η  Ρωσία τέλος κατηγορώντας την Ουκρανία για κλιμάκωση των επιθέσεων με drones στη Μόσχα και την Κριμαία.

 Αν και το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι της Μόσχας πρέπει να αναμένουν καθημερινές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, εμφανίστηκαν διαδικτυακά βίντεο, που απαθανατίζουν το θέαμα εκτεταμένων νεφών λευκού και μαύρου καπνού που αναδύονται πάνω από τη στρατηγικής σημασίας γέφυρα.

Ο καπνός που παρατηρείται σε αυτά τα βίντεο θα μπορούσε να αποδοθεί στην εφαρμογή προπετάσματος καπνού, μια αμυντική τακτική που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις ως μέρος των προστατευτικών τους μέτρων.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η γέφυρα έχει υποστεί κάποια ζημιά, με την Μόσχα  να ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά.

Η γέφυρα της Κριμαίας ανεγέρθηκε μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Αυτή η γέφυρα έχει δεχτεί διάφορες επιθέσεις, κυρίως  από drones τον Ιούλιο, ενώ μια έκρηξη τον Οκτώβριο του 2022 προκάλεσε ζημιές στο οδόστρωμα.

S-200 «Monster Missile»

Αυτές οι επιθέσεις συμπίπτουν με την κλιμακούμενη ανάπτυξη από την Ουκρανία τροποποιημένων πυραύλων S-200 , ενός μεγάλου «βλήματος τέρας» μήκους 10 μέτρων, που ξεπερνά τις διαστάσεις του διάσημου πυραύλου Iskander,που στοχεύουν  ρωσικό έδαφος.

Το σύστημα S-200 τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και σχεδιάστηκε αρχικά για να επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση αμερικανικών βομβαρδιστικών και αεροσκαφών αναγνώρισης μεγάλου ύψους.

Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος είχε συχνά τη μορφή στατικών συστοιχιών, η καθεμία αποτελούμενη τυπικά από έξι εκτοξευτές μονής ράγας.

Αυτές οι συστοιχίες  συμπληρώθηκαν από μια εκτεταμένη υποδομή, η οποία περιελάμβανε ένα ραντάρ επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας, ένα ραντάρ για αναζήτηση και απόκτηση στόχων, ένα ραντάρ για την καθοδήγηση πυραύλων και μια σειρά συμπληρωματικών εξαρτημάτων υποστήριξης.

Αν και οι δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ο τροποποιημένος πύραυλος S-200 έχει βεληνεκές περίπου 300-400 χιλιομέτρων, μια υψηλόβαθμη αμυντική πηγή μιλώντας στο TASS, αποκάλυψε ότι η χρήση εκσυγχρονισμένων πυραύλων από το σοβιετικής κατασκευής S-200 κατά στόχων εδάφους θα μπορούσε να πλήξει αυτούς σε απόσταση έως και 600 χιλιομέτρων.

Ο Brynn Tannehill, πρώην αεροπόρος  είπε  ότι «Η Συρία έχει χρησιμοποιήσει S-200 σε ρόλο βλημάτων εδάφους-εδάφους Ωστόσο, σε αντίθεση με τους S-300, δεν προοριζόταν ποτέ για τέτοιο ρόλο».

Ο Tannehill εξήγησε περαιτέρω ότι το S-200 βασίζεται σε έναν ημι-ενεργό αναζητητή, που απαιτεί ραντάρ εδάφους για να "φωτίζει" στόχους ώστε ο πύραυλος να τους πλήξει αποτελεσματικά.

Σημείωσε ότι ο πύραυλος στερείται υπολογιστή που να μπορεί να επαναπρογραμματιστεί και πιθανότατα ενσωματώνει τεχνολογία σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1970 ή τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο σύστημα καθοδήγησής του, μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση υστερούσε σε σχέση με τις δυτικές εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι οι S-200, έχουν  ένα υπερβολικά μεγάλο Κυκλικό Πιθανό Σφάλμα (CEP), υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν χτυπούν με ακρίβεια τους στόχους τους.

Αυτό συχνά οδηγεί σε ακούσιες απώλειες μεταξύ των αμάχων πληθυσμών, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση πυραύλων S-200 για ακριβή στόχευση σε αυτό το πλαίσιο.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι επιθέσεις Ουκρανικών drones και πυραύλων S-200 που  ωστόσο δεν έχουν ακρίβεια προσβολής χερσαίων στόχων,  κατά γεφυρών της Κριμαίας,  θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα,  σε μια προσπάθεια αποκοπής της ροής εφοδίων προς τις μαχόμενες Ρωσικές δυνάμεις του Νότου και εξυπηρέτησης του σχεδίου ενεργείας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που αναφερθήκαμε εκτενώς νωρίτερα.

Ωστόσο η προσαρμογή της πυκνής Ρωσικής αεράμυνας για προστασία των εν λόγω στόχων είναι τέτοια, που δύσκολα οι Ουκρανοί με τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα και μέσα θα πετύχουν την καταστροφή τους και γιαυτό αναμένουμε από τις ΗΠΑ-χώρες του ΝΑΤΟ, να ενισχύσουν την Ουκρανία παρέχοντας της τους  ακριβέστατους ATΑCMS.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ