Ένοπλες Συρράξεις

Σεργκέι Σόιγκου: Η ενίσχυση του στρατού της Πολωνίας αποτελεί “απειλή” για την Ρωσία - Η Λιθουανία αυξάνει τα στρατεύματά της στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Με ορατή τη Ρωσική απειλή, η Πολωνία έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη προμήθεια συμβατικών αμερικανικών όπλων στην ιστορία της, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παρακολουθώντας στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αντιλαμβανόμενη την σημασία μιας αποτελεσματικής αεράμυνας  για την επίτευξη της νίκης των χερσαίων δυνάμεων σε μια στρατιωτική αναμέτρηση, η Πολωνική πολιτιοστρατιωτική ηγεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, είναι επιτακτική η αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας.

Ο κατάλογος των αγορών που ανακοίνωσε η Πολωνία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζει να αυξάνεται, χάρη στις συνεχώς αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες.

Άρματα Abrams και K2PL «Black Panther», οβίδες K9 «Thunder» και AHS Krab, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων K239 Chunmoo και M142 HIMARS, ελαφρά μαχητικά F/A-50 «Golden Eagle», μαχητικά βομβαρδιστικά F-35A, δορυφόροι παρατήρησης, επιθετικά ελικόπτερα και ελικόπτερα ελιγμών AH-64E Guardian/Apache, συστήματα αεράμυνας, υποβρύχια κ.λπ. είναι αυτά που συμπεριλαμβάνονται.

Αυτές οι παραγγελίες της Βαρσοβίας, στοχεύουν όχι μόνο στην αντικατάσταση του εξοπλισμού που παραχωρήθηκε στην Ουκρανία, αλλά και στην αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής ενισχύοντας σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της, σε σημείο που πιθανότατα δεν θα έχουν αντίστοιχο στην Ευρώπη με το συμβατικό σχέδιο. Και αυτό ακριβώς φοβάται η Μόσχα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έκανε στις 9 Αυγούστου ο Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Πριν από μια συνάντηση με ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο  Σόιγκου εκτίμησε ότι οι «απειλές για την ασφάλεια» της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιαστεί στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση» τα τελευταία χρόνια.

Αυτό υποδηλώνει ότι, η κατάσταση στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού δεν ανησυχεί  τη Μόσχα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν διμερείς ασκήσεις με τους Κινέζους ομολόγους τους εδώ και αρκετούς μήνες, όπως συμβαίνει ακόμα σήμερα, στέλνοντας ένα ισχυρό στολίσκο 11 πλοίων στα ανοιχτά της Αλάσκας.

Όπως και να έχει, συνέχισε ο Σόιγκου, αυτές οι «απειλές» προς τα δυτικά της Ρωσίας «απαιτούν ταχεία και επαρκή απάντηση». Και «θα συζητήσουμε τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», ανακοίνωσε.

Η πρώτη από αυτές τις απειλές, είναι η «άνευ προηγουμένου» υποστήριξη που δίνουν τα μέλη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο. «Η προθυμία της Δύσης να επενδύσει σημαντικό μέρος των πόρων της στην Ουκρανία, για να ανατρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Επιπλέον,  θεώρησε ότι οι προσχωρήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (που επισπεύδονται, ακριβώς, από τον πόλεμο στην Ουκρανία), αποτελούν «σοβαρό παράγοντα αποσταθεροποίησης» δεδομένου ότι, το μήκος των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και του εδάφους που καλύπτεται από τη Συμμαχία έχει διπλασιαστεί.

Τέλος, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας ανέφερε έναν τελικό κίνδυνο: αυτόν της «στρατιωτικοποίησης» της Πολωνίας, η οποία «έχει γίνει το κύριο όργανο της αντιρωσικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Πολωνία «ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει τον πιο ισχυρό στρατό στην ήπειρο. Ως εκ τούτου, και για το σκοπό αυτό, άρχισε να αγοράζει όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Κορέα. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο για τη Ρωσία», ανέφερε ο Σόιγκου.

«Δεν είναι καν ρωσοφοβία πια, είναι διαδικασίες που συνορεύουν με την τρέλα που συμβαίνουν στην Πολωνία.  Δεν κάνει καλό στην Πολωνία. Δεν πρόκειται απλώς για εχθρικές ενέργειες: είναι εχθρικές ενέργειες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Λιθουανία αυξάνει τα στρατεύματά της στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Λιθουανία, μετά την Πολωνία, σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της κρατικής υπηρεσίας συνόρων Rustam Lyubaev. Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα η κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές παραμένει τεταμένη.

«Επί του παρόντος, η κατάσταση στα κρατικά σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει τεταμένη. Η πιθανότητα πρόκλησης είναι μεγάλη, δεδομένου ότι μισθοφόροι της «Βάγκνερ» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε ιδιαίτερες προκλήσεις ή πρόσθετη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας συνόρων της Λιθουανίας τόνισε ότι, 4,5 χιλιάδες μαχητές της «Βάγκνερ» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία.

«Δεν είναι πολλοί από αυτούς κοντά στα σύνορά μας. Σήμερα, η συγκέντρωσή τους είναι δυνατή στο έδαφος της Λευκορωσίας και υπάρχουν επίσης, λίγοι περισσότερα από αυτούς κοντά στη Βρέστη. Όμως, παρόλα αυτά, η πιθανότητα αυτών των προκλήσεων υπάρχει στα σύνορά μας», είπε.

Αναγνώρισε ότι οι ασκήσεις, τις οποίες διεξάγουν οι μαχητές της «Βάγκνερ» μαζί με τις μονάδες του Λευκορωσικού στρατού, δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Λιθουανίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, το Βίλνιους σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Να προσθέσουμε ότι, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Πολωνία σκοπεύει να μεταφέρει άλλους χίλιους στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...