Ένοπλες Συρράξεις

“Μαχαιριά” στην πλάτη της Ρωσίας: Χάκερ επιτέθηκαν στο στρατιωτικό ρωσικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών

Ένα σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών που εξυπηρετούσε τον ρωσικό στρατό, τέθηκε εκτός σύνδεσης από κυβερνοεπίθεση  και παρέμεινε ως επί το πλείστον εκτός λειτουργίας, σε ένα περιστατικό που θυμίζει επίθεση σε παρόμοιο σύστημα που χρησιμοποιούσε η Ουκρανία στην αρχή του πολέμου μεταξύ των χωρών.

Η επίθεση είναι παρόμοια σε χαρακτηριστικά με το περιστατικό Viasat, το οποίο παρέχει υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εκείνη την εποχή, το hack του Viasat εμπόδισε σοβαρά την επικοινωνία του ουκρανικού στρατού και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.

Το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, έχει γίνει στόχος μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης. Αυτό αναφέρει η Washington Post, σημειώνοντας ότι ο χειριστής του δορυφορικού συστήματος Dozor-Teleport αναγκάστηκε να αλλάξει ορισμένους χρήστες σε επίγεια δίκτυα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ο αναλυτής της Kentik, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο, Doug Madori, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ανέφερε ότι, ένα από τα δίκτυα μεταβιβάστηκε στον έλεγχο της μητρικής εταιρείας του Dozor, Amtel-Svyaz, ενώ τα άλλα τρία παρέμειναν ανενεργά.

Σύμφωνα με τους χάκερ, έστειλαν κακόβουλο λογισμικό στα δορυφορικά τερματικά, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή δραστηριότητας μεταξύ των ειδικών ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να κάνουν το τερματικό να δοκιμάσει και να αναλύσει την επίθεση.

Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι hacktivists, έχουν επιτεθεί σε ιστότοπους και κρίσιμες υποδομές στη Ρωσία και την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, αλλά πολλοί από αυτούς συντονίζονται ή καλύπτουν στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προσπάθειές τους.

Οι δορυφορικές εισβολές είναι σπάνιες και αποκαλύπτονται ακόμη πιο σπάνια. Η επίθεση στην υπηρεσία Viasat που χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό της Ουκρανίας και άλλους τον Φεβρουάριο του 2022, έχει θεωρηθεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες επιθέσεις χάκερ του πολέμου. Η υπηρεσία Starlink του SpaceX, έγινε μια ζωτικής σημασίας εναλλακτική λύση στο εσωτερικό της χώρας και έκτοτε έχει αντέξει πολλές απόπειρες hacking.

Η Σερβία στέλνει χιλιάδες πυρομαχικά όλμου του 2023 στην Ουκρανία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να λαμβάνουν στρατιωτικές προμήθειες από τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και νέων όπλων. Αυτή τη φορά εντοπίστηκαν όλμοι κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας M62P10 των 120 mm .

Αυτά τα πυρομαχικά πυροβολικού παράγονται από τη σερβική κρατική εταιρεία Krušik, που βρίσκεται στην πόλη Valjevo. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και για ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η απόκτηση τέτοιων πιο πρόσφατων όπλων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός τα χρησιμοποιεί ήδη ενεργά κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών, από τη Σερβία στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα εγείρει ερωτήματα από τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα, αυτές οι παραδόσεις όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά και επεκτείνονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι, πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι, το Βελιγράδι θα άρει τους περιορισμούς στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Ξέρουν κάτι;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,  ανακοίνωσε  την κατασκευή ενός στρατιωτικού νοσοκομείου στη Μασσαλία, με σκοπό να «προετοιμάσει τη Γαλλία για έναν πιθανό πόλεμο υψηλής έντασης».

Αν και ο Μακρόν είπε σε δήλωση ότι, το νοσοκομείο θα είναι σε θέση να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, «θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε περίπτωση μεγάλου πολέμου», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες του στρατού για τις επόμενες δεκαετίες».

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επανεξετάζουν τις στρατηγικές μάχης τους και αναπτύσσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Πολλά έθνη προσπαθούν τώρα να προετοιμαστούν για μια πιθανή επικείμενη σύγκρουση, στην οποία αναμένεται να αναπτυχθεί ο πιο προηγμένος και ισχυρός εξοπλισμός μάχης, εξαιρουμένων των πυρηνικών όπλων. Για τη Γαλλία, το νέο νοσοκομείο θα εκπληρώσει τον ρόλο του να μπορεί να «θεραπεύει πιο σοβαρά θύματα μάχης», σύμφωνα με τον Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η κατασκευή της εγκατάστασης θα κοστίσει στην κυβέρνηση 300 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ