Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσική στρατηγική αεροπορική βάση στην Κούβα; Ευκαιρία δοκιμής πολλών υποσχόμενων ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων πλησίον των ΗΠΑ

Οι υπουργοί Άμυνας της Κούβας και της Ρωσίας, συζήτησαν την ανάπτυξη κοινών «τεχνικών στρατιωτικών» έργων  σε συνάντηση στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι μακροχρόνιοι πολιτικοί σύμμαχοι  (και οι δύο υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ), έχουν αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς τους τελευταίους μήνες, διευκολύνοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις για να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κούβας, Αλβάρο Λόπεζ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου, σημείωσε ότι η Κούβα παραμένει ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τη σειρά του, ο Κουβανός υπουργός  είπε ότι η Κούβα είναι αντίθετη «στην πολιτική της υποκρισίας και των διπλών σταθμών» που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και στην επιθυμία τους να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να ξεκινήσει το NWO. Ο Αλβάρο Λόπεζ πιστεύει ότι, «η Ρωσία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά του φασισμού, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν τώρα να διαδώσουν στην Ευρώπη».

Όπως σημείωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, απευθυνόμενος στους καλεσμένους, «η σύνθεση της μεγάλης αντιπροσωπείας σας μαρτυρεί τη διάθεση της κουβανικής πλευράς να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον στρατιωτικό και στρατιωτικό-τεχνικό τομέα».

Ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, απόστρατος συνταγματάρχης  Σεργκέι Κατίλεφ, πιστεύει ότι η Κούβα μπορεί να  ενδιαφέρει  την Ρωσία στρατιωτικά  ως δυνητικός πελάτης για τον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Είναι σαφές ότι, τα παλιά σοβιετικά όπλα της δεκαετίας του '80 εξακολουθούν να λειτουργούν με τον κουβανικό στρατό και οι Κουβανοί χρειάζονταν από καιρό να τα εκσυγχρονίσουν.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ ότι, η Κούβα είναι μια χώρα που έχει μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Νότιας Αμερικής σε πολλές χώρες. «Δεδομένων των μακροχρόνιων καλών μας σχέσεων, μπορούμε κάλλιστα να ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει το κέντρο για την προώθηση των όπλων μας γενικά στην αγορά όπλων της Λατινικής Αμερικής», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Κατίλεφ, είναι επίσης σημαντικό ότι η άμεση εγγύτητα της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να  δώσει την ευκαιρία στην Ρωσία να δοκιμάσει πολλά υποσχόμενα, κυρίως ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, κοντά στα σύνορα, όπου τα αποτελέσματα θα ήταν σημαντικά για τη βελτίωση τους.

Να επισημάνουμε ότι, η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι  έχουν « βαθιές ανησυχίες » για τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και στρατιωτικές δραστηριότητες στην Κούβα, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι, το Πεκίνο σχεδίαζε μια βάση κατασκόπων και νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στο νησί.

Ο Ρώσος απόστρατος Βλαντιμίρ Γκουντάροβ, πιστεύει ότι η στρατιωτική βάση στην Κούβα στη Λούρδη μπορεί να εξακολουθεί να  ενδιαφέρει την Μόσχα. Επιπλέον, οι Κουβανοί, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν ακόμη και να συμφωνήσουν να έχουν δύο βάσεις: τόσο ρωσικές όσο και κινεζικές.

Υπενθυμίζουμε ότι, η Μόσχα και η Αβάνα στην περιοχή της Λούρδης στην Κούβα,  είχαν κάποτε τη  μεγαλύτερη αυτού του είδους, ξένη βάση της Ρωσίας η οποία  έκλεισε το 2001 λόγω οικονομικών προβλημάτων και υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Ο Γκουντάροφ σημειώνει ότι, η Κούβα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στον χάρτη για την Ρωσία  από τη θέση των αεροπορικών περιπολιών στον Βόρειο Ατλαντικό.

Πιστεύει ότι εφόσον οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου, θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθεί όχι μόνο η στρατιωτική-τεχνική, αλλά και η στρατιωτική συνεργασία με την Κούβα.

«Θα μπορούσαμε να παρέχουμε υλική και τεχνική βοήθεια στην Κούβα και αυτή, σε αντάλλαγμα, θα μας έδινε την ευκαιρία να νοικιάσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτειά της. Τέτοια, για παράδειγμα είναι τα αεροδρόμια», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύει ο Γκουντάροφ, αυτή θα είναι αμοιβαία επωφελής συνεργασία προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Και τώρα κινούνται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ