Ένοπλες Συρράξεις

Αλλάζει η φύση του πολέμου: "Ιστορική δολοφονία" από UAV με τεχνητή νοημοσύνη- Θα εξουδετερώσουν τα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη;

Ο αεροπορικός πόλεμος εξελίσσεται συνεχώς λόγω των μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών (UAS). Τα UAS, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, είναι πιο ακριβή από τα επανδρωμένα αεροσκάφη, επιτρέποντας μικρή φθορά, ενώ οι πιλότοι παραμένουν ασφαλείς.

Τα UAS επικρίνονται για το γεγονός ότι είναι ανήθικα και συχνά σκοτώνουν αθώα άτομα, ενώ τρομάζουν την κοινωνία στο έδαφος. Ωστόσο, καθώς γίνονται ταχύτερα και πιο ανθεκτικά, χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα μια υπερσύγχρονη σύγκρουση, όπου αυτά είναι απαραίτητα για τις μάχες, την επιτήρηση και τα καθήκοντα αναγνώρισης.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας έχει θέσει αυτή την πρόκληση στους παγκόσμιους στρατιωτικούς αναλυτές. Παρατηρείται επίσης ότι ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ενδέχεται να προαναγγείλουν ένα μέλλον στο οποίο οι περισσότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις θα διαχειρίζονται εξ αποστάσεως, ενδεχομένως ακόμη και από την AI.

Αξιοποίηση των UAS

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα UAS για την εκτέλεση διαφόρων καθηκόντων, τα οποία περιλαμβάνουν:

Υπηρεσίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης: Αναφέρεται στη συλλογή και διάδοση πληροφοριών πληροφοριών.

Εγγύς αεροπορική υποστήριξη: Αναφέρεται στην εξουδετέρωση των εχθρικών χερσαίων δυνάμεων κοντά στο πεδίο της μάχης.

Υλικοτεχνική υποστήριξη: Αναφέρεται στη μεταφορά ανδρών και υλικών στο πεδίο της μάχης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Επικοινωνίες: Αναφέρεται στην αύξηση της συνδεσιμότητας των επικοινωνιών για μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμβέλεια.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα UAS θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν περαιτέρω τα επανδρωμένα αεροσκάφη για διάφορες αποστολές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εναέριο ανεφοδιασμό με καύσιμα
  • Μάχη αέρος-αέρος
  • Καταστολή και καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας
  • Έρευνα και διάσωση μάχης
  • Ηλεκτρονικό πόλεμο

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συστημάτων επανδρωμένων αεροσκαφών

Πιλοτικός έλεγχος: Τα επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν πιλότο που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Οι πιλότοι μπορούν να αξιολογούν το περιβάλλον, να ασκούν κρίση και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε δυναμικά σενάρια μάχης.

Πολύπλοκες αποστολές: Τα επανδρωμένα αεροσκάφη είναι συνήθως καταλληλότερα για δύσκολες αποστολές που απαιτούν ανθρώπινη εμπειρογνωμοσύνη, όπως η μάχη αέρος-αέρος, η εγγύς αεροπορική υποστήριξη και η εξελιγμένη αναγνώριση και εμπλοκή στόχων.

Αλληλεπίδραση πληρώματος: Τα επανδρωμένα αεροσκάφη επιτρέπουν την άμεση ανθρώπινη αλληλεπίδραση εντός του αεροσκάφους, διευκολύνοντας το συντονισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των μελών του πληρώματος, ενισχύοντας την επίγνωση της κατάστασης και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Ψυχολογικές επιπτώσεις: Η παρουσία ανθρώπινων πιλότων μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στους αντιπάλους, καθιστώντας τα επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελεσματικά για την αποτροπή και επηρεάζοντας τις αντιλήψεις στο πεδίο της μάχης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών

Επιδόσεις/αντοχή του αεροσκάφους: Η ικανότητα των UAS για συνεχή διαθεσιμότητα και διαρκή αντοχή έχει το προβάδισμα έναντι των επανδρωμένων αεροσκαφών λόγω των επιδόσεών τους.

Ανοχή κινδύνου: Η ικανότητα ανάληψης κινδύνου των UAS ξεπερνά κάθε όριο κατανόησης σε σύγκριση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη, δεδομένου ότι είναι αναλώσιμα.

Κόστος λειτουργίας: Το συνολικό κόστος λειτουργίας δίνει προβάδισμα λόγω της αυτοσυντηρησιμότητάς του και της περιορισμένης υποστήριξης που απαιτείται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Επιπτώσεις στο προσωπικό: Το πιο κρίσιμο πράγμα της μη εμπλοκής των πιλότων κατά τη διάρκεια της πραγματικής πτήσης κυματίζει αυτή την απαίτηση όσον αφορά την ικανότητα και την εμπειρογνωμοσύνη σε ευαίσθητες αποστολές.

Παρέμβαση τεχνητής νοημοσύνης: Αυτή η ανατρεπτική τεχνολογία ετοιμάζεται να αλλάξει τη φύση του πολέμου. Οι ρόλοι που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

  • Υποστήριξη πολεμικών αποστολών/συνεργατικά πολεμικά αεροσκάφη/ομαδική συνεργασία επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
  • Αυτόνομη καταπολέμηση
  • Σμήνος

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εισέρχεται στον αεροπορικό πόλεμο

Τα στρατεύματα της λιβυκής αντιπολίτευσης δέχθηκαν επίθεση από ένα τετρακόπτερο που ζύγιζε 15 κιλά και κατασκευάστηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Ήταν η "πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης αυτόνομων όπλων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη για να σκοτώσουν", αν κάποιος είχε χάσει τη ζωή του σε εκείνη την επίθεση τον Μάρτιο του 2020.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γνωστό ως θανατηφόρο αυτόνομο οπλικό σύστημα - ή LAWS - επιτέθηκε σε ανθρώπους χωρίς την έγκριση του χειριστή του. Η έκθεση 548 σελίδων υποστήριξε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τεχνητής νοημοσύνης - ένα τετρακόπτερο Kargu-2, επιτέθηκε στα στρατεύματα που διέφευγαν.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Paul Scharre, τα καλύτερα οπλικά συστήματα αναμειγνύουν τη νοημοσύνη του υπολογιστή με την ανθρώπινη νοημοσύνη για να δημιουργήσουν υβριδικές γνωστικές δομές που χρησιμοποιούν και τα δύο πλεονεκτήματα. 

Λέει επίσης ότι η χρήση μιας τέτοιας γνωστικής δομής μπορεί να παράγει μεγαλύτερα αποτελέσματα από το να βασίζεται μόνο σε ανθρώπους ή τεχνητή νοημοσύνη. Ισχυρίζεται ότι η χρήση της ανθρώπινης και της μηχανικής νόησης στις αποφάσεις εμπλοκής μπορεί να παρέχει την ακρίβεια και την αξιοπιστία της αυτοματοποίησης χωρίς να διακυβεύεται η ανθρώπινη ευελιξία και ευρωστία.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τα αυτόνομα όπλα από το να ενεργούν εναντίον των χειριστών τους λόγω λανθασμένης συλλογιστικής, σφαλμάτων λογισμικού ή παρέμβασης του αντιπάλου μπορεί επομένως να είναι ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής των συστημάτων με άνθρωπο στον βρόχο.

UAS και γεωπολιτική

Το πρωταρχικό όφελος των UAS είναι η αξία τους ως μέσων για τις κυβερνήσεις. Χωρίς σημαντική ανθρώπινη συμμετοχή, τα UAS μπορούν να παράγουν άμεσα αποτελέσματα. Το αξίωμα του Clausewitz ότι "ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα" περιγράφει καλύτερα από ποτέ τη σχέση μεταξύ πολέμου και πολιτικής.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του μελλοντικού πολέμου είναι ότι θα μειωθούν οι απώλειες που προκαλούνται από την αποστολή μιας μηχανής σε καθήκοντα που τυπικά θα χρειάζονταν στρατιώτες ή πιλότους.

Πώς τα UAS αλλάζουν τον αεροπορικό πόλεμο

Οι επιχειρήσεις UAS από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή την Υεμένη είναι συγκαλυμμένες, στοχευμένες δολοφονίες που μοιάζουν περισσότερο με κυνήγι παρά με βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους.

Για παράδειγμα, η μάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2020 έδειξε πώς οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες μπορούν να υπερκεράσουν και να υποτάξουν τις συμβατικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι συμβατικοί στρατοί.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο τα έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση στην Ουκρανία χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως τακτικά εργαλεία για διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης πεδίου μάχης, της παρατήρησης πυροβολικού και της επίθεσης σε τεθωρακισμένα οχήματα και εκτοξευτές πυραύλων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός οπλισμένων και άοπλων αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα για τον αυριανό πόλεμο, συνδυάζοντας το καθένα τις ικανότητές του. Για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων αεροσκαφών, σχεδιάζονται ολοκληρωμένα συστήματα που λειτουργούν σε συνδυασμό με μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την τακτική επίγνωση της κατάστασης και τη φονικότητα των επανδρωμένων πλατφορμών, βελτιώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Η καινοτόμος αντίληψη δράσης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον μελλοντικό σχεδιασμό και διεξαγωγή πολέμου, δίνοντας σημασία στην έννοια της διαλειτουργικότητας μεταξύ συνδεδεμένων συστημάτων.

Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και δοκιμάζουν συνεχώς την έννοια των συνεργατικών μαχητικών αεροσκαφών και της ομαδικής συνεργασίας επανδρωμένων-μη επανδρωμένων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...