Ένοπλες Συρράξεις

Σκηνές από το "Matrix" στην Ευρώπη; Ναύαρχος ε.α. Τζ. Σταυρίδης: Η Ουκρανία προσοδοφόρο έδαφος για πολεμική ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης

Εν μέσω του εξαντλητικού πολέμου στην Ουκρανία, που χαρακτηρίζεται από λάσπη, χαρακώματα και έντονες επιθέσεις πεζικού, που φέρνουν στο μυαλό εικόνες από τους Παγκόσμιους Πολέμους, ένας απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, επεσήμανε πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πεδίο δοκιμών για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, ο Τζέιμς Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, έκανε μια συναρπαστική πρόβλεψη σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Σταυρίδης πιστεύει ότι οι γρήγορες πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα παίξουν σύντομα κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των αρμοδίων λήψης αποφάσεων στο πεδίο της μάχης σε όλα τα επίπεδα της στρατιωτικής ιεραρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλογιζόμενος ένα καταστροφικό γεγονός από το παρελθόν, η κατάρριψη του ιρανικού εμπορικού αεροσκάφους το 1988 από το καταδρομικό Aegis του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο απόστρατος ναύαρχος, υπογραμμίζει τον πιθανό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην πρόληψη τέτοιων τραγικών λαθών. Σε εκείνο το τρομερό γεγονός, η εσφαλμένη κρίση του αξιωματικού τακτικής δράσης προκάλεσε την κατάρριψη του πολιτικού αεροσκάφους, σκοτώνοντας σχεδόν 300 αθώους ανθρώπους.

Ο Σταυρίδης, ο οποίος είναι επίσης επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts, είπε ότι ένας σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης ικανός να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να συγκρίνει πληροφορίες ραντάρ με αμέτρητες συγκρίσιμες περιπτώσεις θα είχε σχεδόν σίγουρα ταξινομήσει σωστά το αεροσκάφος ως πολιτικό.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά τη συχνότητα των περιπτώσεων «παράπλευρης απώλειας» στις οποίες αθώοι πολίτες υφίστανται απώλεια. Επιπλέον, ο απόστρατος ναύαρχος τονίζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην παροχή σε πραγματικό χρόνο και εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες στρατηγικής στόχευσης. Αυτές οι ανεκτίμητες πληροφορίες μπορεί να παρέχουν στους λήπτες αποφάσεων ακριβείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση στοχευμένων όπλων σε κρίσιμα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού ενός αντιπάλου.

Η εκστρατεία στη Λιβύη του 2011, με διοικητή τον ναύαρχο, δείχνει πώς το ΝΑΤΟ αγωνίστηκε να αποτρέψει παράπλευρες ζημιές και βίωσε κακή επιλογή στόχων. Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, εάν χρησιμοποιούνταν, θα μπορούσαν να είχαν μετριάσει αυτά τα ζητήματα πιο αποτελεσματικά.

Οι παρατηρήσεις του ναυάρχου υπογραμμίζουν πώς η τεχνολογία AI έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μειώνοντας τους θανάτους αμάχων και παρέχοντας καλύτερη βοήθεια για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Πώς μπορεί η Ουκρανία να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις;

Ο Σταυρίδης υποστήριξε την υιοθέτηση από την Ουκρανία μιας κρίσιμης ικανότητας τεχνητής νοημοσύνης (AI): την ικανότητα να ελέγχει μεγάλα σμήνη drones σε συγχρονισμένους σχηματισμούς επίθεσης, παρόμοιο με το πώς «τα πουλιά συρρέουν για να τρομάξουν τα αρπακτικά». Χρησιμοποιώντας φθηνά και αναλώσιμα drones, αυτοί οι συντονισμένοι σχηματισμοί drones θα μπορούσαν να συντρίψουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες, πρόσθεσε.

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για να κατευθύνει drones στην Ουκρανία μπορεί ενδεχομένως να εξαντλήσει τις φθίνουσες προμήθειες τεθωρακισμένων της Ρωσίας και να τις αναγκάσει να σπαταλήσουν κρίσιμους πυραύλους αεράμυνας.

Σημείωσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον ψυχολογικό πόλεμο και στον πόλεμο πληροφοριών δημιουργώντας deepfakes. Διαδίδοντας ψεύτικες εικόνες, ψευδείς ιστορίες και σκιώδεις επιχειρήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, η Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίληψη της Ρωσίας για έναν αποτυχημένο πόλεμο και να προκαλέσει εσφαλμένες αντιδράσεις από τις εχθρικές δυνάμεις.

Εκτός από τις επιθετικές δυνατότητες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα logistics, αναλύοντας πρότυπα συντήρησης, προτείνοντας μέτρα προληπτικής συντήρησης, βελτιστοποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού μάχης και παρέχοντας υλικοτεχνικές συμβουλές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το πλεονέκτημα στη μόχλευση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την επιμελητεία μπορεί να δώσει στους Ουκρανούς διοικητές ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων αντιπάλων, πρόσθεσε ο απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Σταυρίδης τόνισε ότι η ικανότητα της AI να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσε να είναι το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της όταν αντιμετωπίζει τις ρωσικές δυνάμεις. Στον σύγχρονο πόλεμο, όπου το Διαδίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά για πολεμικές επιχειρήσεις, υλικοτεχνική υποστήριξη, πληροφορίες και πολλά άλλα, η ικανότητα παραβίασης των δικτύων στον κυβερνοχώρο ενός αντιπάλου έχει ύψιστη σημασία.

Με την ταχεία πρόοδο των κβαντικών υπολογιστών και των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, η επίτευξη υπεροχής στο πεδίο μάχης στον κυβερνοχώρο έχει γίνει μια πραγματική προοπτική.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση πολέμου στην Ουκρανία, που χαρακτηρίζεται από μάχες επαφής και θέσεων, οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις εδραιωμένες σε εκτεταμένα χαρακώματα και συνεχείς μονομαχίες πυροβολικού, προκαλεί μια αίσθηση αρχαιότητας που ταιριάζει περισσότερο στον 19ο αιώνα.

Ενώ ο πρώην ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού πρότεινε διάφορους τρόπους για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, οι πρακτικές δυνατότητες ανάπτυξης μιας τέτοιας εξελιγμένης τεχνολογίας και το σχετικό κόστος παραμένουν αβέβαια. Επιπλέον, η Μόσχα πιστεύεται επίσης ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τεχνολογία AI. Επομένως, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλά υποσχόμενη, η πραγματική της ανάπτυξη και το ανταγωνιστικό τοπίο απαιτούν προσεκτική παρατήρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης