ρωσικά δόντια του δράκου
Ένοπλες Συρράξεις

Δεν περνούν «ούτε με τάμα»: Οι Ρώσοι έχουν στήσει τις μεγαλύτερες αμυντικές γραμμές στην ιστορία λέει η Δύση (Βίντεο)

Όσο η Ουκρανία προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της, δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως οι Ρώσοι ενισχύουν τις αμυντικές γραμμές τους με αντιαρματικά εμπόδια, «τα δόντια του δράκου» και χαρακώματα. Μία ανάλυση του διάσημου αμερικανικού Wall Street Journal μελετά τι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Στο υλικό φαίνεται το χωριό Nijn î i Sirohozi, από την ρωσική πλέον περιοχή της Χερσώνας. Συγκρίνεται ο Οκτώβριος του 2022 με τον Μάρτιου του 2023. Οι νέες γραμμές στο πεδίο δείχνουν πόσο ισχυρές είναι οι ρωσικές οχυρώσεις, οι οποίες τοποθετήθηκαν για να προετοιμαστούν τα ρωσικά στρατεύματα για πιθανές ουκρανικές επιθέσεις. Όσο το Κίεβο εκπαιδεύει τα στρατεύματά του να χρησιμοποιούν δυτικά όπλα, η Ρωσία ετοιμάζει κάποιες από τις μεγαλύτερες αμυντικές γραμμές που έχει δει ο πλανήτης εδώ και ολόκληρες δεκαετίες. Τουλάχιστον αυτό λένε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές που είναι αρκετά σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των γραμμών αυτών. Ειδικοί που έχουν αναλύσει τις δορυφορικές εικόνες ή υλικό που δημοσιεύθηκε σε ρωσικές διαδικτυακές σελίδες προσπαθούν να καταλάβουν τι συνεπάγονται οι ρωσικές προετοιμασίες για τις ουκρανικές επιχειρήσεις.

Από την αρχή της εισβολής, η Ρωσία έχει σκάψει χαρακώματα κατά μήκος ολόκληρης της κανονικής συνοριακής γραμμής, εκατοντάδες χιλιόμετρα, ακόμη και στην δική της επικράτεια. Οι περισσότερες από αυτές τις εργασίες βρίσκονται στην περιοχή της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσαν δορυφόροι.

Βρετανικές υπηρεσίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει -μόνο στην Ζαπορίζια- 120 χιλιόμετρα οχυρώσεων.

Αυτό υποδεικνύει αδιαμφισβήτητα πως σε αυτές τις περιοχές οι Ρώσοι αναμένουν να δεχθούν επίθεση από τους Ουκρανούς, ενώ πολλοί Δυτικοί αναλυτές συμφωνούν πως αυτές οι περιοχές μπορεί πράγματι να αποτελέσουν τους κύριους στόχους της αντεπίθεσης.

ρωσικές οχυρωματικές γραμμές άμυνας.

Αλλά τι Στήνουν οι Ρώσοι;

Η πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία εμφανίζεται σε αρκετές δορυφορικές εικόνες, είναι μία αντιαρματική τάφρος. Είναι δηλαδή ένα εμπόδιο που είναι αρκετά φαρδύ για να το περάσουν άρματα μάχης, περιορίζοντας έτσι την κινητικότητα των οχημάτων του εχθρού στην περιοχή, πράγμα που κατ' επέκταση κάνει τις εχθρικές δυνάμεις πιο ευάλωτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επόμενη γραμμή είναι σειρές από τσιμεντένιους κύβους, γνωστοί ως «τα δόντια του δράκου», τα οποία σχηματίζουν ένα εμπόδιο που τουλάχιστον θεωρητικά δεν μπορούν εύκολα να περάσουν βαριά οχήματα.

Η τρίτη και τελευταία γραμμή είναι ένα χαράκωμα, το οποίο όπως γνωρίζουμε αποτελεί το πιο κοινό παράδειγμα οχυρωματικού έργου στον πόλεμο. Είναι το ευκολότερο να κατασκευαστεί, όπως και το ευκολότερο να αντιμετωπιστεί, για αυτό οι Ρώσοι το τοποθέτησαν τελευταίο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ