άρμα χωρίς πυργίσκο
Ένοπλες Συρράξεις

«Κινούμενο Νεκροταφείο»: Αυτό το ρωσικό άρμα μάχης είναι το πιο ευάλωτο στην Ουκρανία-Ο πυργίσκος του εκτινάσσεται 100 μέτρα ψηλά! (Εικόνες)

Η διαδικτυακή κοινότητα WarSpotting συγκέντρωσε στατιστικά για το ποια συγκεκριμένα ρωσικά άρματα μάχης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εκτίναξης του πυργίσκου τους όταν εκρήγνυνται τα πυρομαχικά τους. Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, τα μέλη της κοινότητας προέβησαν σε μία εκτενής στατιστική μελέτη. 

Σήμερα, η βάση δεδομένων της WarSpotting περιέχει περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες κατεστραμμένων ρωσικών αρμάτων μάχης, ωστόσο η μελέτη για την οποία μιλάμε ανέλυσε το υλικό που καταγράφηκε μέχρι την 1η Ιουλίου του 2022. Έτσι το δείγμα που μελετήθηκε δεν αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό των συνολικών απωλειών, αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στατιστικά πάντως υποδεικνύουν:

  • Κύριο άρμα μάχης T-72: 54,3% πιθανότητα
  • Κύριο άρμα μάχης T-80: 51,6% πιθανότητα
  • Κύριο άρμα μάχης T-90: 42,4% πιθανότητα 

Να σημειώσουμε πως το παλιό άρμα μάχης T-62 έχει ποσοστό 16,7 τις εκατό, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψη πως τα πυρομαχικά του συνήθως είναι μοιρασμένα σε όλο το κύτος του και δεν είναι ίδιου τύπου με αυτά των νεότερων τανκς.

Μεταξύ των εκδόσεων του τανκ T-72, η έκδοση του κύριου άρματος μάχης T-72B3 ξεχωρίζει ως την πιο πιθανή να χάσει τον πυργίσκο της κατά την έκρηξη των πυρομαχικών της. Έτσι, κρατάει μέχρι στιγμής το ρεκόρ εκτινάξεων πυργίσκου, με το τμήμα του άρματος κάποιες φορές να φτάνει ακόμη και υψόμετρο 80 με 100 μέτρων. 

Πρέπει να σημειωθεί πως οι πυργίσκοι του άρματος T-72B3 τείνουν να αποσυνδέονται από το υπόλοιπο σασί σε μεγαλύτερες αποστάσεις συγκριτικά με άλλα άρματα μάχης. Συγκεκριμένα, η έκδοση του 2016 του T-72B3 έχει πιθανότητα 60,7% να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ξανά τονίζουμε πάντως πως τα αποτελέσματα αυτής της διαδικτυακής μελέτης δεν αντιπροσωπεύουν απόλυτα την πραγματικότητα, μιας και τα δείγματα που αναλύθηκαν ήταν ρωσικά άρματα μάχης που καταστράφηκαν και καταγράφηκαν μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 1 Ιουλίου 2022.

Συμπερασματικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως και να έχει, είναι ένα σημαντικό δεδομένο που δείχνει αδιαμφισβήτητα την ευαλωτότητα των ρωσικών αυτών τανκς, αυτήν την φορά και στατιστικά. Γνωρίζαμε χρόνια τώρα πως οι Σοβιετικοί και μετά οι Ρώσοι σχεδίαζαν άρματα που «εξέθεταν» το πλήρωμά τους σε περίπτωση ανατίναξης πυρομαχικών, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

Βέβαια, σημαντικό είναι πως όσο νεότερο είναι το άρμα μάχης της μελέτης, τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα να εκτιναχθεί ο πυργίσκος του κατά την πυροδότηση των πυρομαχικών του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει με τα χρόνια ασφαλέστερους σχεδιασμούς, οι οποίοι κατέληξαν στο πολυαναμενόμενο T-14 Armata, το οποίο λέγεται πως θα τελειώσει το παραπάνω πρόβλημα μία για πάντα.

GALLERY

άρμα χωρίς πυργίσκο
άρμα χωρίς πυργίσκο
άρμα χωρίς πυργίσκο
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ