Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν “εκτός εαυτού”: Η αεράμυνα της Μόσχας πρέπει “πάση θυσία” να προστατεύσει την πρωτεύουσα από επιθέσεις με drone- Πως θα επιτευχθεί

Επίθεση από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δέχθηκε το πρωί της Τρίτης η πρωτεύουσα της Ρωσίας. Μέσω ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων και πυροβόλων όπλων, τα UAV  κατεστάλησαν ή καταστράφηκαν.

Γενικότερα, υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση ότι επιθέσεις αυτού του είδους, πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τη Ρωσική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικό της κατάστασης στον ρωσική αντιαεροπορική ομπρέλα της πρωτεύουσας, είναι η δήλωση του Πούτιν,  που παραδέχτηκε ότι, «το σύστημα αεράμυνας της Μόσχας χρειάζεται ακόμα δουλειά, για την αντιμετώπιση επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», όπως αυτή που έπληξε τη Ρωσική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι  περιγράφουν τη σύνθετη επίθεση με drone ως την πιο σοβαρή επίθεση στη Μόσχα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ο  Μιχαήλ Κονταρενόκ, στρατιωτικός αναλυτής, αναφέρει ότι η παρουσίαση οποιονδήποτε αξιώσεων και κατηγοριών (ακόμη και πιθανού σχεδίου), κατά μονάδων  που προορίζονται για κάλυψη αντιαεροπορικών πυραύλων για την πρωτεύουσα της Ρωσίας και την περιοχή της Μόσχας , σε κάθε περίπτωση, δεν  είναι απολύτως σωστή και μακριά από την σωστή κατεύθυνση.

Επιβεβαιώνει ότι, το σύστημα αεράμυνας κοντά στη Μόσχα (η 1η στρατιά αεράμυνας / πυραυλικής άμυνας για ειδικούς σκοπούς, που αποτελείται από οκτώ συντάγματα αντιαεροπορικών πυραύλων του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph), δεν προοριζόταν αρχικά για την καταπολέμηση μικρού μεγέθους και UAV χαμηλής ταχύτητας.

«Επιπλέον, τέτοιες συσκευές πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα (60 μέτρα ή λιγότερο), έχουν χαμηλή ορατότητα ραντάρ και είναι κατασκευασμένες από σύνθετα υλικά», αναφέρει.

Και το σύστημα αεράμυνας κοντά στη Μόσχα (το άλλο του σύστημα είναι το A-50), δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως μέσο καταπολέμησης επανδρωμένων αεροσκαφών (στρατηγικά βομβαρδιστικά και τακτικά αεροσκάφη) και στρατηγικών πυραύλων κρουζ διαφόρων τύπων. 

Τι πρέπει να γίνει για την αποτελεσματική καταπολέμηση των UAV

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, για την αποτελεσματική καταπολέμηση των UAV, πρώτα απ 'όλα, χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα αναγνώρισης ραντάρ και επεξεργασίας δεδομένων.

«Αυτή τη στιγμή έχει ήδη αναπτυχθεί, αλλά οι δυνατότητές του, προφανώς, πρέπει να ενισχυθούν κατά μια τάξη μεγέθους, αν όχι κατά δύο», αναφέρει.

Στο ανακατασκευασμένο σύστημα αναγνώρισης ραντάρ, οι ζώνες ανίχνευσης όλων των τύπων ραντάρ (με πολλαπλή επικάλυψη), θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανίχνευση και την παρακολούθηση όλων των πιθανών αερομεταφερόμενων αντικειμένων από εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα. «Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι, σχεδόν όλοι οι τύποι σύγχρονων εντοπιστών χρειάζεται να προσθέσουν ένα οπτικό κανάλι», συμπληρώνει.

Εκτός από τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρού  και μεσαίου βεληνεκούς, θα πρέπει να υπάρχουν πολεμικά ελικόπτερα ( με ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα ), εξοπλισμένα  με πολυβόλα 12,7 mm που θα συμμετέχουν στον αγώνα κατά των UAV.

Ωστόσο, τα ελικόπτερα δεν θα μπορούν να φτάσουν τα UAV πολύ μακριά από όλους τους τύπους.

«Επομένως, για την καταστροφή drones,  χρειάζονται αεροσκάφη όπως το Yak-130 και ακόμη και ελαφρά αεροσκάφη στροβιλοκινητήρα όπως το EMB-314 Super Tucano της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, εξοπλισμένα με μεγάλο αριθμό καννών πολυβόλων», αναφέρει ο αναλυτής.

Επιπλέον, εισηγείται τα εξειδικευμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στο έδαφος, θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένα με βάσεις αντιαεροπορικών πολυβόλων διαμετρήματος 12,7-30 mm.

Ταυτόχρονα, οι συσκευές οπτικής παρατήρησης πρέπει να πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις. Τέτοιες συσκευές θα πρέπει να σχεδιάζονται κυρίως για να αντιμετωπίζουν περιπλανώμενα πυρομαχικά (τα λεγόμενα drones καμικάζι).

«Ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την καταπολέμηση των UAV κρούσης είναι το εγχώριο συγκρότημα Derivation-Air Defense, εξοπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο 57 mm με υψηλό ρυθμό βολής», αναφέρει.

Αυτό το σύστημα, θα επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό να μπλοκάρει το εύρος χρήσης όπλων ακριβείας καθοδήγησης από drones, δηλαδή θα καταστήσει δυνατή την καταστροφή UAV ακόμη και πριν εκτοξεύσουν όπλα.

Τέλος, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης όλων των τύπων UAV είναι η χρήση ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος  μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ακυρώσει όλες τις δυνατότητες μάχης των UAV, αφού σε κάθε περίπτωση, τα drones όλων των πιθανών τύπων διαθέτουν ραδιοφωνικά κανάλια, χωρίς τα οποία η πλοήγηση και η μαχητική χρήση όπλων καθίστανται αδύνατη.

Επιπλέον, αποτελεσματική θα είναι και η τύφλωση των καναλιών βίντεο (οπτικά-ηλεκτρονικά), τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλα σχεδόν τα UAV.

Το κύριο πράγμα στη μάχη κατά των UAV είναι μια συστηματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εάν λείπει τουλάχιστον ένας σύνδεσμος, η αποτελεσματική ήττα των drones καθίσταται αδύνατη. Δηλαδή, είτε πρόκειται για ένα σύστημα με ασυνήθιστα μικρό χρόνο αντίδρασης, είτε για την πλήρη αεροπορική κυριαρχία ενός UAV ενός πιθανού εχθρού με όλες τις επόμενες εξαιρετικά αρνητικές στιγμές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...
Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...