Ένοπλες Συρράξεις

“Άσχημα μαντάτα” για την Ουκρανία: Νέος ρωσικός δορυφόρος “Cosmos-2569” θα την κατασκοπεύει συνεχώς – Η Μόσχα διακόπτει όλους τους δεσμούς με το Λονδίνο;

Η Μόσχα προσδοκά  σε καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο των μαχών, καθώς ο νέος ρωσικός δορυφόρος «Cosmos-2569» που εκτοξεύτηκε σε τροχιά, θα χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση ουκρανικών θέσεων.

Το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της διαστημικής εκτόξευσης του πυραύλου Soyuz-2.1a από το κοσμοδρόμιο Vostochny, η Ρωσία εκτόξευσε έναν νέο δορυφόρο ραντάρ σε τροχιά, ικανό να λάβει λεπτομερή εικόνα της επιφάνειας με ανάλυση ενός μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος δορυφόρος,  θα περνά πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας δύο φορές την ημέρα και θα φωτογραφίζει τις θέσεις και τα αντικείμενα του ουκρανικού στρατού. Ανήκει σε νέα γενιά και είναι σε θέση να τραβήξει εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας. Επιπλέον, ούτε ο καιρός ούτε η ώρα της ημέρας τον επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Παράλληλα, οι Ρωσικές δυνάμεις  προέβησαν σε νυχτερινό βομβαρδισμό με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Οδησσού. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ως αποτέλεσμα αυτού του χτυπήματος, καταστράφηκε ολοσχερώς το  αποβατικό πλοίο «Yuri Olefirenko».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν πηγές, στο πλοίο ξέσπασε φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα στο κατάστρωμα. Η φωτιά αυτή οδήγησε στην έκρηξη πυρομαχικών που βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου. Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρή που το «Yuri Olefirenko» καταστράφηκε ολοσχερώς και τελικά βυθίστηκε.

Η Μόσχα διακόπτει όλους τους δεσμούς με το Λονδίνο;

Η Ρωσία εκτιμά ότι, από όλους τους συμμάχους και τα κράτη (δορυφόρους της Ουάσιγκτον), υπάρχει ένα που κάνει ακόμη και τέτοιες ενδημικά ρωσοφοβικές χώρες όπως η Πολωνία ή τα κράτη της Βαλτικής, να φαίνονται «μέτρια» και δεν είναι άλλο από  το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απάντησε στην δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να «προβάλλει δύναμη» εκτός των συνόρων της.

«Σήμερα, η Μεγάλη Βρετανία ενεργεί ως σύμμαχος της Ουκρανίας, παρέχοντάς της στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή στρατιωτικού εξοπλισμού και εμπειρογνωμόνων. Άρα, διεξάγει de facto έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ρωσίας. Στην περίπτωση αυτή, οποιοσδήποτε δημόσιος αξιωματούχος της ( στρατιωτικοί και πολίτες που συμβάλλουν στον πόλεμο) μπορούν να θεωρηθούν νόμιμος στρατιωτικός στόχος», είπε ο Μεντβέντεφ.

Από την άλλη, σε πρόσφατες ανακοινώσεις, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) είπε ότι, θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των εξαιρετικά κλιμακωτών ενεργειών του, όπως η παράδοση όλο και πιο προηγμένων όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας στο καθεστώς του Κιέβου.

«Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν ένα «ακραίο μέτρο», αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξει να κάνει το βήμα λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ανάμειξη του Λονδίνου στη σύγκρουση της Ουκρανίας», προειδοποίησε  το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Επισημαίνουμε ότι, στις 18 Μαΐου, η Wall Street Journal δημοσίευσε μια αναφορά που ισχυριζόταν ότι, οι ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τα συντάγματα SAS (Special Air Service) και SRR (Special Reconnaissance Reconnaissance) του βρετανικού στρατού και οι μονάδες SBS (Special Boat Service) του Πολεμικού Ναυτικού, επιχειρούν πολύ κοντά τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία.

«Ακόμη χειρότερα, πηγές πληροφοριών είναι ανένδοτες ότι οι χειριστές ειδικών υπηρεσιών που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν άμεσα τις δυνάμεις  του Κιέβου, μεταξύ άλλων κατευθύνοντας τις επιθέσεις τους όχι μόνο στον ρωσικό στρατό , αλλά και σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Άμεση εμπλοκή

Επομένως,  η μόνη υποτιθέμενη διαφορά μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και των μέσων πληροφοριών, είναι ότι αυτοί που αποστέλλονται από το Λονδίνο συμμετέχουν απευθείας σε εχθροπραξίες στην πρώτη γραμμή ενώ οι Αμερικανοί ομόλογοί τους, «παρέχουν μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Επιπλέον, οι προαναφερθείσες ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύεται ότι εμπλέκονται άμεσα στον σχεδιασμό και την υποστήριξη διασυνοριακών επιχειρήσεων δολιοφθοράς και τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει την προμήθεια εγχώριου και ξένου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων στη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη, ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλευτική υποστήριξη και πιθανή συμμετοχή στον επιχειρησιακό-τακτικό σχεδιασμό από τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων δολιοφθορών, άλλων επιχειρήσεων, άμεσης παροχής κυβερνοασφάλειας, και ανάπτυξης μισθοφόρων», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε επίσημη δήλωση.

«Οι ανόητοι αξιωματούχοι της Μεγάλης Βρετανίας, του αιώνιου εχθρού μας, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, σύμφωνα με το γενικά αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο που διέπει τη διεξαγωγή πολέμου υπό σύγχρονες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Χάγης και της Γενεύης με τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους, η θέση τους μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως σε πόλεμο», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Twitter.

Να υπενθυμίσουμε ότι ,εκτός από την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας, το Λονδίνο ήταν επίσης το πρώτο που δεσμεύτηκε για τις παραδόσεις βαρέων τεθωρακισμένων και διαφόρων πυραυλικών συστημάτων , όπως το «Brimstone» (κατά επίγειων στόχων) και το «Starstreak» MANPADS (ανθρωποφορητό σύστημα αεράμυνας).

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε επίσης, πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, καθώς και τους  πυραύλους κρουζ  «Storm Shadow» (γνωστοί και ως SCALP-EG στη γαλλική υπηρεσία).

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Λονδίνο θα σταματήσει να κλιμακώνεται, καθώς βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή της πρωτοβουλίας  ώστε χώρες του ΝΑΤΟ να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...