Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Παγκόσμια διακοπή λειτουργίας του GPS στη Ρωσία; Οι ΗΠΑ έτοιμες να ξεκινήσουν “δορυφορικούς πολέμους” με τη Ρωσία και την Κίνα

Ο Αλεξέι Ρογκόζιν, επικεφαλής του ANO "CRTT", εξέφρασε την άποψή του για τη χρήση του αμερικανικού συστήματος πλοήγησης GPS στη Ρωσία στις τρέχουσες συνθήκες. Κατά τη γνώμη του, οι σταθμοί GPS που βρίσκονται στη Ρωσική επικράτεια, θα πρέπει να απενεργοποιηθούν και να αποκλειστεί πλήρως η χρήση αυτού του συστήματος.

Ο Ρογκόζιν  τόνισε ότι, η Ρωσία έχει το δικό της πλήρως αναπτυγμένο σύστημα τροχιακής πλοήγησης GLONASS, το σήμα του οποίου μπορεί να ληφθεί από οποιοδήποτε smartphone και πλοηγό αυτοκινήτου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να επισημάνουμε ότι, ενώ το GPS ήρθε πρώτο, έχοντας δημιουργηθεί από το Στρατό των ΗΠΑ το 1978, το GLONASS προοριζόταν ως ένα εναλλακτικό σύστημα. Ουσιαστικά παρέχει μια εναλλακτική λύση στο GPS και είναι το δεύτερο σε λειτουργία εναλλακτικό σύστημα πλοήγησης με παγκόσμια κάλυψη και συγκρίσιμη ακρίβεια.

Το 2007, ο Πούτιν εξέδωσε Προεδρικό διάταγμα, για διάθεση του GLONASS για απεριόριστη χρήση από το κοινό. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να συγκεντρώσει δημόσιο και βιομηχανικό ενδιαφέρον, και να αμφισβητήσει το μονοπώλειο του αμερικανικού συστήματος GPS. Μέχρι το 2010, το Glonass πέτυχε την πλήρη κάλυψη του εδάφους της Ρωσίας. Ένα χρόνο αργότερα, χάρη στη τροχιακή δομή των δορυφόρων του, πέτυχε παγκόσμια κάλυψη.

Η ακρίβεια του GLONASS ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Είναι πιο ακριβές στο βόρειο ημισφαίριο από ότι στο νότιο ημισφαίριο, λόγω των περισσότερων επίγειων σταθμών σε αυτά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CRTT, ο επείγων χαρακτήρας ενός τέτοιου βήματος είναι αναμφισβήτητος, ιδίως δεδομένων των συνεχιζόμενων γεγονότων τους τελευταίους 15 μήνες.

Το σχόλιο του Ρογκόζιν έρχεται σε μια περίοδο που οι διεθνείς σχέσεις κλιμακώνονται, και σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών. Η απενεργοποίηση του GPS, θα μπορούσε να είναι απάντηση σε ενέργειες που η Ρωσία θεωρεί μη φιλικές ή απειλητικές για τα συμφέροντά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, ο Ρογκόζιν κάλεσε τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές να συνειδητοποιήσουν τη σημασία μιας τέτοιας απόφασης. Κατά τη γνώμη του, με το δικό της αποτελεσματικό σύστημα πλοήγησης, η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία σε αυτόν τον τομέα και να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στο διάστημα!

Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ, ταξίαρχος Τζέσι Μορχάουζ, δήλωσε ότι επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στο διάστημα εάν παραστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ξεκινήσουν «δορυφορικούς πολέμους» με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει ειδικές αντιδορυφορικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των διαστημικών απειλών από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον στρατηγό, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουν εχθροπραξίες, καθώς «η Κίνα επιδιώκει να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στη διαστημική βιομηχανία και η Ρωσία συμπεριφέρεται  επιθετικά προς τον δυτικό κόσμο».

«Εάν κάποιος απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοδήποτε από τα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων και εταίρων με τους οποίους έχουμε συμφωνίες αμοιβαίας άμυνας, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε οποιαδήποτε στιγμή», είπε ο Αμερικανός στρατηγός.

Ο  Guardian αναφέρει ότι, οι δορυφόροι διαδραματίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ζωή, από τα τραπεζικά συστήματα μέχρι την πρόβλεψη καιρού, και η στρατιωτική σφαίρα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. «Ο αντίκτυπος στα δορυφορικά συστήματα συγκεκριμένων κρατών, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες», σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Επί του παρόντος, τα αντιδορυφορικά όπλα αναπτύσσονται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν αντιδορυφορικές τεχνολογίες, ομοίως, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση και καταστροφή εχθρικών δορυφόρων. Για παράδειγμα, η Κίνα εκτόξευσε έναν δορυφόρο με «βραχίονα ρομπότ» που μπορεί να συλλάβει άλλους δορυφόρους.

Δεν είναι μυστικό ότι, ο αμερικανικός στρατός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ηλεκτρονικά συστήματα που είναι ενσωματωμένα στα όπλα του. Για την κανονική λειτουργία όλων αυτών των ηλεκτρονικών, απαιτείται πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης GPS.

Και αν χαθεί το δορυφορικό σήμα για οποιονδήποτε λόγο, τότε οι ΗΠΑ θα έχουν τεράστια προβλήματα. Το κράτος, μαζί με όλη την τεράστια στρατιωτική του μηχανή, θα οπισθοδρομήσει αρκετές δεκαετίες πίσω. Η Κίνα πιστεύει ότι, ο ρωσικός στρατός έχει την ευκαιρία να οργανώσει μια παρόμοια δυσάρεστη έκπληξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε μια επιτυχημένη αντιδορυφορική δοκιμή, που απενεργοποίησε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Kosmos-1408. Το τελευταίο αντιαεροπορικό σύστημα S-500 Prometheus πιστεύεται επίσης ότι, έχει αντιδορυφορικές δυνατότητες.

Αλλά είναι απίθανο η Ρωσική Ομοσπονδία, να καταρρίψει απευθείας αμερικανικούς δορυφόρους χωρίς να βρίσκεται σε ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει η άποψη ότι η Ρωσία μπορεί να μπλοκάρει σήματα GPS με τον ηλεκτρονικό της εξοπλισμό πολέμου και έτσι, χωρίς σημαντικούς κινδύνους για την ίδια, να συγκρίνει τη θέση του εχθρού. Επιπλέον, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσική Ομοσπονδία να αναπτύξει οριστικά και αμετάκλητα τον αγώνα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ