Ένοπλες Συρράξεις

Οι Ρώσοι τοποθετούν πυροβόλο 152 χιλ στο Τ-80-Θα καταστρέψουν τα άρματα μάχης Abrams, Leopard & Challenger από απόσταση

Τα μέτρα τους παίρνουν οι Ρώσοι, κατά των δυτικών αρμάτων μάχης Abrams, Leopards και Challenger που είτε βρίσκονται στην Ουκρανία, είτε αναμένονται, με στόχο να τα εξουδετερώσουν από μακρινή απόσταση, πριν αυτά γίνουν απειλητικά για τις ρωσικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.  
 
“Το Leningrad T-80 έχει γίνει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την εγκατάσταση ενός πυροβόλου 152 mm, το οποίο είναι πλέον ικανό να καταστρέψει όλες τις σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες τροποποιήσεις των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ένα πειραματικό άρμα με το πιο ισχυρό όπλο LP-83 στάλθηκε στο πεδίο βολής του Rzhev.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιδέα ήταν να εγκατασταθεί ο αναβαθμισμένος πυργίσκος σε άρματα μάχης Τ-80, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου και, κατά συνέπεια, την παραγωγή του.

Εκείνη την εποχή, στο Χάρκοβο, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα άρμα νέας γενιάς με παρόμοιο όπλο.

Έχοντας λάβει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση, οι ειδικοί της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, έχοντας υποφέρει από το σασί του άρματος μάχης Τ-64, δανείστηκαν τελικά το σκαρί του Τ-80 και στη συνέχεια άρχισαν να δοκιμάζουν επιλογές ήδη με έναν αεριοστρόβιλο 1250 ίππων, παρόμοιο με αυτόν που είναι εγκατεστημένος στο T- 80U.

Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, αυτό το "τέρας" δεν κατασκευάστηκε, για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, όπως παραδέχτηκαν αργότερα οι ίδιοι οι Ρώσοι μηχανικοί.

Μετά όμως από τις πληροφορίες για αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης Abrams, Leopards και Challenger στην Ουκρανία, και με δεδομένη την μείωση του κόστους, το πρόγραμμα αυτό μπήκε εκ νέου σε ισχύ.

Έτσι αποφασίστηκες η υλοποίηση του, ενώ δόθηκε το πράσινο φως για να γίνει μαζική παραγωγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν τεράστια  κεφάλαια.

Με μικρές τροποποιήσεις, το Τ-80 με πυροβόλο 152 χιλιοστών τώρα θα αποτελεί τεράστια απειλή ακόμη και για τις πιο σύγχρονες εκδόσεις αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ.

“Τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80 με πυροβόλο 152 χλς. με πυρομαχικά κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας για παράδειγμα, όχι μόνο θα κατέστρεφαν όλες τις οχυρώσεις πεδίου, αλλά θα μετέτρεπαν επίσης τα Abram, Leopard και Challenger σε παλιοσίδερα”, δήλωσε ο Ρώσος ειδικός Λέβ Ρομάνωφ.

Επίσης, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec State Corporation ανακοίνωσε πως στο μέλλον τα κύρια άρματα μάχης τύπου T-80 και T-90 θα εξοπλιστούν με το ενεργό σύστημα προστασίας τύπου Arena-M.

Η συστοιχία ενεργής προστασίας τύπου Arena-M δημιουργήθηκε στην βάση των αναπτύξεων της Mechanical Engineering Design Bureau. Είναι ένα σύστημα που εγκαθίσταται σε ένα όχημα μάχης για να το προστατέψει από αντιαρματικές βομβίδες και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

Για να ανιχνεύει εχθρικούς εισερχόμενους πυραύλους, η συστοιχία χρησιμοποιεί ένα σταθμό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών. Για να καταστρέφει βλήματα τώρα, το Arena-M χρησιμοποιεί προστατευτικά πυρομαχικά, τα οποία βρίσκονται στην περίμετρο του πυργίσκου σε ειδικά εγκατεστημένες θέσεις. Αυτά τα πυρομαχικά είναι γρήγορης αντίδρασης και μπορούν να χτυπήσουν με ακρίβεια εχθρικούς στόχους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ