Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία επιμένει: "Θέλουμε ATACMS και όχι Storm Shadow!" Tο Κίεβο ζητά αμερικανικούς πυραύλους

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραδώσει πολλαπλούς πυραύλους κρουζ «Storm Shadow» στην Ουκρανία, δίνοντας στη χώρα μια νέα ικανότητα πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς πριν από μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», και ενώ έχει παρασχεθεί εξοπλισμός αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εμπόλεμη χώρα συνέχισε να ζητά περισσότερα για να νικήσει τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως το ATACMS.

Νωρίτερα, ο Ντέρεκ Χόγκαν, Πρώτος Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ανακοίνωσε, στις 23 Μαΐου, ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα ATACMS.

«Όταν πρόκειται για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα όπως το ATACMS, αυτό λαμβάνεται πάντα υπόψη. Ωστόσο, τώρα παρέχουμε στους Ουκρανούς αυτό που πιστεύουμε ότι χρειάζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Φαίνεται να υπάρχει ένδειξη ότι, εφόσον το ΗΒ έχει οπλίσει την Ουκρανία με πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς, δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής ATACMS στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ διστάζουν να παρέχουν ATACMS στην Ουκρανία

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραδώσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να αποκλίνει από την πορεία της Βρετανίας, επειδή δεν παρέχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το Storm Shadow, που παράγεται από την MBDA Systems, είναι ένας πύραυλος επίθεσης αέρος μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιείται κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας με το όνομα SCALP-EG.

Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε διαφορετικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας και της νύχτας, και διαθέτει ικανότητες βαθιάς προσβολής με εμβέλεια βολής που υπερβαίνει τα 250 χιλιόμετρα (155 μίλια). Συγκεκριμένα, το βεληνεκές του είναι περίπου 30 μίλια μικρότερο από τους πυραύλους ATACMS.

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά το αμερικανικό τακτικό πυραυλικό σύστημα στρατού (ATACMS).

Έχουν ήδη αποκτήσει τους πυραύλους American Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) και τα αντίστοιχα οχήματα HIMARS, ικανά να τους εκτοξεύουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χτυπούν στόχους έως και 60 μίλια μακριά.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί απέκτησαν πρόσφατα εκτοξευόμενες βόμβες μικρής διαμέτρου (SDB) με εμβέλεια 90 μιλίων. Ωστόσο, το όχημα HIMARS είναι επίσης συμβατό με το ATACMS, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή αυτονομία περίπου 190 μιλίων.

Το ATACMS έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος ταξιδεύει με υψηλές ταχύτητες, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτισή του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εμβέλειά του, καθιστούν το ATACMS ένα ιδιαίτερα περιζήτητο οπλικό σύστημα από την ουκρανική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς ATACMS, χωρίς να αναφέρεται ο πύραυλος Storm Shadow.

Οι ειδικές απαιτήσεις της Ουκρανίας και τα λειτουργικά πλεονεκτήματα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ATACMS, εξηγούν γιατί επιδιώκει επίμονα την απόκτησή του.

Ωστόσο, ακόμη και μετά από συχνά αιτήματα από το Κίεβο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δείξει καμία πρόθεση να μεταφέρουν το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού (ATACMS) στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους EurAsian Times , αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ τροποποίησαν διακριτικά τους εκτοξευτές πυραύλων HIMARS που παρείχαν στην Ουκρανία, ειδικά για να αποτρέψουν την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προς τη Ρωσία.

Αυτή η προσαρμογή δείχνει ξεκάθαρα τη θέση των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την απροθυμία τους να προμηθεύσει στην Ουκρανία τέτοιο οπλισμό.

Ένας πιθανός λόγος για την απροθυμία των ΗΠΑ είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα αυτών των πυραύλων στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Ο στρατηγός Μάρκ  Μίλει, εξήγησε ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει σχετικά μικρό αριθμό ATACMS και πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση επαρκούς αποθέματος για τις επιχειρησιακές του ανάγκες.

Ωστόσο, το ATACMS Warhead είναι μικρότερο από τον πύραυλο Storm Shadow. Το κόστος του πυραύλου ATACMS θα είναι πολύ φθηνότερο και η Ουκρανία θα μπορεί να εκτοξεύσει πολλούς περισσότερους πυραύλους.

Το Κίεβο θέλει έναν τεράστιο αριθμό ATACMS όπως το HIMARS, για να καταστρέψει τις ρωσικές θέσεις, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό με έναν περιορισμένο αριθμό Storm Shadow.  Όσο περισσότεροι πύραυλοι, τόσο περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τις ρωσικές άμυνες και να χτυπήσουν τις θέσεις τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...