Ένοπλες Συρράξεις

Θα τους κάψουν ζωντανούς! Οι Ρώσοι παρέλαβαν φορητά θερμοβαρικά όπλα- Έρχονται σκληρές αστικές μάχες (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός παρέλαβε ένα φορητό θερμοβαρικό όπλο πεζικού που ονομάζεται "Borodach", ειδικά σχεδιασμένο για αστικό πόλεμο. Αυτό ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Κότσκιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος «Tekhmash» της κρατικής εταιρείας Rostec. «Το MRO-A, ή Borodach, είναι ένα φορητό μικρού μεγέθους φλογοβόλο πεζικού, ανάλογο μιας αντιαρματικής χειροβομβίδας με ρουκέτα, μόνο η κεφαλή του είναι εξοπλισμένη με θερμοβαρική σύνθεση. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για εκτοξευτή χειροβομβίδων μιας χρήσης. Ο ρωσικός στρατός το έχει ήδη υιοθετήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν το 2014 που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι φιλορώσοι Ουκρανοί αυτονομιστές στην περιοχή του Ντόνιετσκ εθεάθησαν να κρατούν εκτοξευτές πυραύλων MRO-A ρωσικής κατασκευής. Εκείνη την εποχή, ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σημείωσαν ότι το MRO ήταν ένας αυτόνομος εκτοξευτής πυραύλων μίας βολής, μιας χρήσης 72,5 mm, παρόμοιος με τη βαρύτερη σειρά RPO των 93 mm, αλλά ελαφρύτερος από τον RPO.

Οι αναφορές δεν κατόρθωσαν να ονομάσουν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε το 2014. Ωστόσο, ανέφεραν ότι οι σειρές RPO και MRO ταξινομήθηκαν ως «φλογοβόλα» και είχαν εμπρηστικές κεφαλές. Σημείωσαν επίσης ότι το MRO-A εκτόξευσε θερμοβαρικές κεφαλές, διεισδύοντας σε κτίρια και οχυρώσεις. Σύμφωνα με μη επαληθευμένες αναφορές, η Ουκρανία είχε επίσης κατασχέσει αυτά τα φλογοβόλα από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του, ο Κότσκιν διευκρίνισε ιδιαίτερα στα μέσα ενημέρωσης ότι η συσκευή φλογοβόλων πεζικού «Borodach» είχε αναπτυχθεί για αστική μάχη. Επιπλέον, η υπηρεσία Τύπου της Rostec εξήγησε ότι το μικρού μεγέθους αεριωθούμενο φλογοβόλο MRO-A σχεδιάστηκε για να καταστρέφει στρατεύματα που στεγάζονται σε κτίρια και αμυντικές κατασκευές και αυτοκίνητα και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.

Το MRO-A “Borodach” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση MILEX-2023 που εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με αναφορές, η Μόσχα παρουσιάζει πάνω από 150 στρατιωτικά προϊόντα στην έκθεση όπλων, συμπεριλαμβανομένου του βαρέως φλογοβόλου συστήματος TOS-1A, το οποίο έχει αποδείξει ότι έφερε πολλά βαριά πλήγματα στις ουκρανικές οχυρώσεις.

Το TOS-1A Solntsepek προκάλεσε τον όλεθρο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως θερμοβαρικά όπλα στη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Είναι διαβόητα για την εκτεταμένη καταστροφή που δημιουργούν λόγω της ικανότητάς τους να προκαλούν βλάβη σε ανθρώπινα όργανα. Ρώσοι αξιωματούχοι ορκίζονται στη μαχητική αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν έχει εναλλακτική λύση σε αυτό το ρωσικό οπλικό σύστημα.

Το TOS-1A Solntsepek είναι ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) από τη σοβιετική εποχή που μπορεί να εκτοξεύσει θερμοβαρικές κεφαλές. Στη δεκαετία του 1980, ο πύραυλος εδάφους-εδάφους αναπτύχθηκε αρχικά για να στοχεύει βαριά προστατευμένες τοποθεσίες και να απομακρύνει ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα. Τα μέρη του συστήματος περιλαμβάνουν ένα τροποποιημένο πλαίσιο άρματος μάχης T-71A με έναν περιστρεφόμενο εκτοξευτή πυραύλων τοποθετημένο στην κορυφή και ένα όχημα μάχης BM-1. Μπορεί να αποθηκεύσει 24 μη κατευθυνόμενους θερμοβαρικούς πυραύλους που εκτοξεύονται σε έως και 12 δευτερόλεπτα. 

Το Solntsepek φέρεται να ήταν αρκετά επιτυχημένο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, κατεδαφίζοντας τα οχυρά του στρατού. Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η πρόσκρουση αυτού του όπλου ήταν θανατηφόρα, ακόμη και αν ο εχθρός κρυβόταν σε χαρακώματα. Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι το Solntsepek έκαψε τις θέσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στην Κρεμμίνα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Οι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν θερμοβαρικές οβίδες 220 χιλιοστών που εκτόξευσε ο ρωσικός στρατός έπληξαν τη θέση τους.

Οι ρωσικές ειδικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις έλαβαν επίσης αυτά τα συστήματα αιχμής τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Χρησιμοποιώντας τα θερμοβαρικά βλήματα των 220 mm, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων, αποδεκατίζοντας το προσωπικό τους. Γενικά, τα θερμοβαρικά όπλα, ή οι βόμβες κενού, είναι ένας τύπος πυρομαχικών δύο σταδίων που δημιουργούν γιγάντιες εκρήξεις.

Οι θερμοβαρικές βόμβες, είναι πολύ πιο καταστροφικές από τα συμβατικά εκρηκτικά. Λειτουργούν σε δύο στάδια. Όταν αναπτύσσεται ένα φορτίο, η πρώτη έκρηξη εκτοξεύει έναν εξαιρετικά εύφλεκτο ατμό καυσίμου σε όλη τη γύρω περιοχή. Μια δεύτερη έκρηξη αναφλέγει το σύννεφο ατμών στον αέρα, με αποτέλεσμα μια κολοσσιαία καύση, πυροδοτώντας μια βολίδα υψηλής θερμοκρασίας που απορροφά το οξυγόνο στη γύρω περιοχή και δημιουργεί ένα τεράστιο κύμα έκρηξης.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία κατάφερε να καταστρέψει και να κατασχέσει το τρομερό ρωσικό θερμοβαρικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων TOS-1A (MLRS). Υπήρχαν αναφορές ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα εναντίον του ρωσικού στρατού, αλλά αυτό δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από μισή ντουζίνα από αυτά τα συστήματα.

Ωστόσο, μπορεί να είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την τεράστια επιτυχία μάχης του TOS-1A, η χρήση ενός φορητού θερμοβαρικού φλογοβόλου θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ειδικά καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα πρόκειται να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να δει στενή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ