Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Βρετανικά Drones “σοκ” στο Κίεβο με δράση έως και 200 km: Σχεδόν ισοδύναμο με τους πυραύλους “Storm Shadow”

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με τους πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», με τους οποίους οι Ουκρανοί ήδη σφυροκοπούν το Λουγκάνσκ.

Στις 15 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έφτασε στο Λονδίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Σουνάκ. Όπως γράφουν τοπικά ΜΜΕ με αναφορά στην κυβέρνηση, είναι έτοιμη να παράσχει άλλη μια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Συγκεκριμένα, φέρεται να σχεδιάζεται η παράδοση drones με βεληνεκές 200 km, που είναι σχεδόν ισοδύναμο με τους πυραύλους «Storm Shadow».

Η εφημερίδα Daily Telegraph , επικαλούμενη πηγές στο υπουργείο Άμυνας του Βασιλείου,  αναφέρει ότι, τα επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με εμβέλεια έως και 200 ​​km, τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί να στείλει στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες , είναι ειδικά κατασκευασμένα drones καμικάζι.

Η Βρετανική εταιρεία QinetiQ, με εντολή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δημιούργησε πολλά έργα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προορίζονται για ταχεία χρήση στο έδαφος της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο έργο, είναι ένα drone καμικάζι με φτερό σε σχήμα δέλτα, το σώμα του οποίου μπορεί να δημιουργηθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Τα νέα drones υπόκεινται επίσης στον κανόνα ότι, τα Βρετανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας , με εξαίρεση τις περιοχές DPR, LPR, Ζαπορίζιε και Χέρσον.

Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει ήδη σημειώσει ότι η Μόσχα έχει μια «εξαιρετικά αρνητική» στάση απέναντι στην προμήθεια βρετανικών όπλων στο Κίεβο.

«Η Μεγάλη Βρετανία ισχυρίζεται ότι μπορεί να σπάσει στις πρώτες θέσεις. Αυτό δεν μπορεί να έχει σημαντική (επιρροή) και θεμελιώδη αντίκτυπο στην πορεία του NWO», πιστεύει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτό οδηγεί σε περαιτέρω καταστροφές και σε αντίποινα από τη Ρωσία . «Η θέση της  Ουκρανίας , με αυτή την ιστορία θα είναι πολύ πιο δύσκολη», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι, αυτή η απόφαση των βρετανικών αρχών επιβεβαίωσε το «άνευ προηγουμένου επίπεδο εμπλοκής του στην ουκρανική σύγκρουση». Το υπουργείο προειδοποίησε ότι, η μεταφορά βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα οδηγήσει σε «σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης» στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.

Μετά τις ΗΠΑ, η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τον περασμένο χρόνο συνεισέφερε 2,9 δισ. δολάρια σε βοήθεια, ενώ για το 2023 πρόκειται να προσφέρει βοήθεια ανάλογου ύψους. Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι, θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία, μια δέσμευση την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Να επισημάνουμε ότι έγινε γνωστό ότι, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής της G7, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Μαΐου στη Χιροσίμα, για την εδραίωση της στήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία.

Στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 15 Μαΐου, εμφανίστηκε ένα μήνυμα ότι, Βρετανοί ειδικοί θα άρχιζαν να εκπαιδεύουν πιλότους από την Ουκρανία το καλοκαίρι για τη χρήση διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Για να γίνει αυτό, οι Ουκρανοί θα εκπαιδευτούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί πιλότοι. Για αυτό, θα ανοίξει ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο.

«Αυτή η εκπαίδευση συμβαδίζει με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την παροχή αεροσκαφών F-16 - τα μαχητικά που επέλεξε η Ουκρανία», προστίθεται στην έκθεση.

Το Υπουργείο Άμυνας του Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι, φέτος σχεδιάζεται να εκπαιδεύσει συνολικά 20 χιλιάδες μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη, το 2023 οι βρετανικές αρχές σκοπεύουν να τη διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (2,5 δισ. ευρώ) ή να την αυξήσουν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ