Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μια ανάσα πριν την κλιμάκωση! Οι Βρετανοί στέλνουν πυραύλους μακρού βεληνεκούς στο Κίεβο- "Ειρήνη" με μαζικά πλήγματα ευχήθηκε ο Πούτιν

Πριν αναφέρουμε οτιδήποτε, κυκλοφορεί βίντεο με Ουκρανούς νεολαίους που ξεσαλώνουν σε νυχτερινά μαγαζιά στο Κίεβο, ενώ σχεδόν συνομήλικοι τους, πολεμούν και σκοτώνονται στην πρώτη γραμμή, προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν άλλο ένα κύμα πυραυλικών επιδρομών, ανακοίνωσε το Κίεβο, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης με μια μαχητική ομιλία στη Μόσχα.

Την Τρίτη, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εκτόξευσαν 25 πυραύλους σε στόχους στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αεράμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 23 από αυτούς τους πυραύλους, πρόσθεσε το κυβερνητικό τμήμα. Η Μόσχα εκτόξευσε οκτώ πυραύλους Kalibr στην ανατολική Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, ξεκινώντας γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα Δευτέρα, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ενημέρωση της Τρίτης το πρωί. Και οι οκτώ αναχαιτίστηκαν από την Ουκρανία, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σήμερα στην παρέλαση της Νίκης, όπως την ονομάζουν οι Ρώσοι ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα σημείο καμπής», ενώ υπογράμμισε ότι θέλει  έναν ειρηνικό κόσμο.

Στην πραγματικότητα, γνωρίζοντας τα σχέδια της Δύσης, και ειδικά της Βρετανίας για αποστολή πυραύλων μακρού βεληνεκούς, προειδοποιεί για επερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίο δεν θα υπάρχουν νικητές.  

Η Βρετανία, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι μπροστά από τους δυτικούς συμμάχους της στην εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, φαίνεται τώρα έτοιμη να στείλει στο Κίεβο τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν το αρνείται εδώ και καιρό.

Σε μια προκήρυξη προμήθειας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη από το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία υπό την ηγεσία της Βρετανίας, μια ομάδα βορειοευρωπαϊκών χωρών που έχουν δημιουργήσει μηχανισμό για την αποστολή όπλων στο πεδίο της μάχης, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε «εκδήλωση ενδιαφέροντος» για την παροχή πυραύλων με ικανότητες κρούσης με εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα ή σχεδόν 200 μίλια.

Η ειδοποίηση ζητούσε απαντήσεις εντός τριών ημερών. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον τύπο, το χρονοδιάγραμμα ή την ποσότητα του υπό εξέταση όπλου.

Αλλά η ειδοποίηση είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της παροχής τέτοιων πυρομαχικών από την ίδια τη Βρετανία και οι απαιτούμενες προδιαγραφές και δυνατότητες ταιριάζουν απόλυτα με τους πυραύλους Κρουζ Storm Shadow που εκτοξεύονται από τον αέρα.

Η Ουκρανία ζητά εδώ και καιρό τα δυτικά έθνη για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, επιτρέποντας στις δυνάμεις της να στοχεύουν ρωσικά κέντρα διοίκησης, γραμμές ανεφοδιασμού, πυρομαχικά και αποθήκες καυσίμων βαθιά μέσα στην Κριμαία και στα ρωσικά εδάφη στα ανατολικά.

Καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση το συντομότερο εντός των επόμενων εβδομάδων, η ικανότητα να χτυπήσει πολύ πίσω από τις πρώτες γραμμές της Ρωσίας θα βοηθούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια χερσαία επίθεση με άρματα μάχης και στρατεύματα πεζικού.

Το Κίεβο επιζητούσε από καιρό αυτή τη δυνατότητα και προσπάθησε να αμβλύνει τους φόβους της δυτικής κλιμάκωσης με δεσμεύσεις ότι θα απέφυγε να χρησιμοποιήσει όπλα που δώρισε σε τέτοιες επιθέσεις.

«Αν μπορούσαμε να χτυπήσουμε σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων, ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν σε θέση να παράσχει άμυνα και θα χάσει», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov στους Ευρωπαίους.

Η Μόσχα κατηγόρησε ότι το Κίεβο έχει προσαρμόσει drones για χρήση μεγάλης εμβέλειας σε σποραδικές επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις επιθέσεις, αλλά διεκδίκησε το δικαίωμά του να χτυπήσει εσωτερικούς ρωσικούς στόχους με τα δικά του όπλα.

Οι ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα εκτόξευε πυραύλους σε στόχους στη Ρωσία είναι ένας βασικός λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να προμηθεύσει αμερικανικά πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει συστήματα πυραύλων ακριβείας πολλαπλής εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας HIMARS, αλλά μόνο με πυρομαχικά των οποίων η εμβέλεια περιορίζεται σε περίπου 50 μίλια.

Σε ένα πακέτο όπλων που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, το Πεντάγωνο είπε ότι θα στείλει στην Ουκρανία χερσαίες βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB) με διπλάσια εμβέλεια.

Το HIMARS έχει επίσης τη δυνατότητα να εκτοξεύει το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού ή ATACMS, ένα πυρομαχικό με βεληνεκές ίσο με αυτό των 300 χιλιομέτρων του Storm Shadow.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε τις ουκρανικές εκκλήσεις για αυτά τα όπλα, με αξιωματούχους του Πενταγώνου, εκτός από τους φόβους κλιμάκωσης της σύγκρουσης, να αναφέρουν ελλείψεις στα οπλοστάσια των ΗΠΑ.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Βρετανία έσπασε την απροθυμία των συμμάχων να στείλει βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία ανακοινώνοντας μονομερώς ότι θα στείλει 14 βρετανικής κατασκευής άρματα μάχης Challenger.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλοι στην Ευρώπη ακολούθησαν τελικά το παράδειγμά τους υποσχόμενοι να στείλουν τα δικά τους εξελιγμένα άρματα μάχης.

«Είναι μια θέση που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει μοναδικά [αφού] η Ρωσία δεν μας συμπαθεί και πολύ ούτως ή άλλως», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για θέματα εσωτερικής συμμαχίας.

«Γνωρίζουμε ότι αν δώσουμε κάτι, το κάνει ελαφρώς πιο εύκολο για τους άλλους. Υπάρχει σίγουρα διαφορετική ανοχή κινδύνου μεταξύ διαφορετικών χωρών. Είμαστε συχνά σε προγενέστερο μέρος», είπε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος την εκπαίδευση πιλότων, παρόλο που καμία χώρα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να παράσχει τα αεροσκάφη προδιαγραφών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τα F-16, που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Ενώ η πολιτική των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία όταν ρωτήθηκαν για την προοπτική η Βρετανία να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Η Ρωσία όμως σε αυτό το ενδεχόμενο, θα κτυπούσε πιθανότατα με τακτικά πυρηνικά όπλα τόσο στην Ουκρανία, όσο και αλλού, ξεκινώντας αυτό που όλοι τρέμουν να ξεστομίσουν και αφορά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...