Ένοπλες Συρράξεις

“Ευαίσθητη” πυρηνική τεχνολογία: Η Ρωσία ενσωματώνει τους αντιδραστήρες της Ζαπορίζια στον “Τακτικό Αμυντικό Σχεδιασμό”

Όταν μιλάμε για διάφορους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,  συνήθως περιστρεφόμαστε γύρω από ιστορικές και στρατηγικές/γεωπολιτικές πτυχές της ουκρανικής σύγκρουσης. Και ενώ αυτά τα σημεία ασφαλώς ισχύουν ανεξάρτητα, υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι λόγοι.

Ένα από αυτά είναι η πτυχή των όπλων NBC (πυρηνικά, βιολογικά, χημικά) στην Ουκρανία, τα οποία εμπίπτουν όλα στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής (WMD).

Κατά τους Ρώσους η μακράν πιο παραμελημένη πτυχή της ουκρανικής σύγκρουσης, ήταν η συγκαλυμμένη μεταφορά πυρηνικών τεχνολογιών των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον έχει «ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες» σε τουλάχιστον έναν (πρώην) ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (NPP). Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία «να μην τις αγγίξει», με επιστολή του Υπουργείου Ενέργειας (DoE) που φέρεται να έστειλε στην εταιρεία Rosatom της Μόσχας.

Στην επιστολή, ο διευθυντής του Γραφείου Πολιτικής Μη Διάδοσης του Υπουργείου Ενέργειας, Αντρέα Φέρκιλ, λέει στον γενικό διευθυντή της Rosatom ότι, ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια «περιέχει πυρηνική τεχνική προέλευσης ΗΠΑ, δεδομένα που ελέγχονται από εξαγωγές από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το Κρεμλίνο απαντά ότι, η Ρωσία δεν  εκφοβίζεται με οποιονδήποτε τρόπο από έναν αμερικανό «γραφειοκράτη τρίτης κατηγορίας που φέρεται ότι διέταξε να μην αγγίξει τίποτα», είναι απλώς παράλογο.

Δεύτερον, «τόσο η Ουάσιγκτον DC όσο και οι μαριονέτες της στο Κίεβο, είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), πράγμα που σημαίνει ότι η μεταφορά «ευαίσθητων πυρηνικών τεχνολογιών» στην Ουκρανία αποτελεί άμεση παραβίαση αυτής της συμφωνίας».

Δεν διαφεύγει της προσοχής της Μόσχας ότι,  το Κίεβο δεν έκρυβε  τις προθέσεις του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της SMO (ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης). Ήδη από τον Μάρτιο του 2014 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 , η Ουκρανία έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή της να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής και ειδικά πυρηνικά όπλα.

Δηλαδή οι ΗΠΑ που διαθέτει παγκόσμιας κλάσης πυραυλική τεχνολογία,  χρησιμοποιεί το Κίεβο για την παραγωγή όπλων κρούσης με πιθανές πυρηνικές κεφαλές για να στοχεύσει μεγάλες ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας .

Οι αντιδραστήρες της Ζαπορίζια στον Τακτικό Αμυντικό Σχεδιασμό

Σύμφωνα με μια τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, για την κατάσταση στην Ουκρανία, από τον περασμένο Μάρτιο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει θέσεις μάχης με σάκους άμμου στις στέγες, από τα έξι κτίρια αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia (ZNPP).

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι, αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι, τα πραγματικά κτίρια αντιδραστήρων ενσωματώνονται στον «τακτικό αμυντικό σχεδιασμό», ενώ η Ρωσία ελέγχει το ZNPP από τον Μάρτιο του 2022. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία Πληροφοριών εκτιμά ότι, η Ρωσία πιθανότατα έχει κατασκευάσει αυτές τις θέσεις γιατί ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις προοπτικές μιας μεγάλης ουκρανικής επίθεσης.

Να επισημάνουμε ότι, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα, έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βομβαρδίζουν τη Ζαπορίζια και η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τοποθεσία, ως de facto αποθήκη όπλων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η κίνηση είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες ζημιάς στα συστήματα ασφαλείας ZNPP εάν λάβουν χώρα μάχες γύρω από το ZNPP. «Ωστόσο, η άμεση καταστροφική ζημιά στους αντιδραστήρες, είναι απίθανη στα περισσότερα εύλογα σενάρια που αφορούν όπλα πεζικού, επειδή οι δομές είναι πολύ ενισχυμένες», αναφέρει η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Το NPP της Ζαπορίζια με έξι αντιδραστήρες, είναι η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από το 2022. Στις 4 Μαρτίου 2022, οι πυρηνικοί και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί κατελήφθησαν και οι δύο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από τις 12 Μαρτίου 2022 το εργοστάσιο λέγεται ότι ελέγχεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom. Ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό, υπό ρωσικό έλεγχο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, όταν αποσυνδέθηκε ο έκτος αντιδραστήρας.

Το εργοστάσιο έχει συχνά αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, λόγω έντονων ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή, αυξάνοντας φόβους σε ολόκληρη την Ευρώπη για πυρηνικό ατύχημα.

Η πυρηνική εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για επιθέσεις κοντά στο εργοστάσιο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Ουκρανοί και δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένα αποκαλέσει την περιοχή Ζαπορίζια, έναν από τους κύριους στόχους του Κιέβου, καθώς θα άνοιγε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και θα απέκλειε τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

Η Ρωσία θεωρεί την περιοχή Ζαπορίζια ως μέρος της επικράτειάς της από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, όταν ο  Πούτιν και ο επικεφαλής της περιοχής, υπέγραψαν συμφωνία για την ένταξή της στη χώρα, μετά από δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού υποστήριξε να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ