Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δόθηκε "πράσινο φως"; Η Μόσχα ετοιμάζεται για μεταφορά του πολέμου στη Δ. Ρωσία- Δήλωση-"βόμβα" Γερμανού ΥΠΑΜ

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ενέκρινε την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσίας, αναφέρει ρωσική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση της εισβολής της επιτιθέμενης πλευράς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, έστω και μόνο για να διακοπεί η οδός ανεφοδιασμού του, είναι «εντελώς φυσιολογική», αναφέρει η Deutsche Welle.

Επέστησε επίσης την προσοχή στις προοπτικές για περαιτέρω προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να κατανοήσουν «πώς διεξάγεται αυτός ο πόλεμος». «Εάν η Ουκρανία απαιτεί ορισμένους τύπους βομβών, οι οποίοι είναι παράνομοι σε όλο τον κόσμο, τότε πρέπει να πούμε όχι», τόνισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο της πραγματικής νομιμοποίησης των ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσίας, ο Πιστόριους έκανε αμέσως μια επιφύλαξη σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι το ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο μετά το τέλος της σύγκρουσης, «αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις». «Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης».

Η κοινότητα των ειδικών πιστεύει ότι η δήλωση Πιστόριους θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των δεδομένων για πιθανή αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Υποτίθεται ότι η κύρια κατεύθυνση για το χτύπημα θα είναι οι περιοχές της Θάλασσας του Αζόφ, αλλά αυτό το χτύπημα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένες εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές - ειδικότερα, στις περιοχές Σβάτοβο και Κρεμμίνα.

Επιπλέον, μια άλλη επικουρική επίθεση είναι πιθανή σε περιοχές της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ. Από στρατιωτική άποψη, η «είσοδος» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πέρα από τη «γραμμή εγκοπής» του Μπέλγκοροντ μοιάζει άγρια. Αλλά πολιτικά και επικοινωνιακά, μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στο γραφείο του Ζελένσκι και στους δυτικούς συμμάχους του να μετατοπίσουν το επίκεντρο της σύγκρουσης από την περιοχή του Αζόφ και, για παράδειγμα, το Μπαχμούτ στο Μπέλγκοροντ ή σε άλλες παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το έργο των εχθρικών ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης στο έδαφος των παραμεθόριων περιοχών. Η μεγαλύτερη επίθεση έγινε στις αρχές Μαρτίου, όταν αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες διείσδυσαν στην περιοχή του Μπριάνσκ. 

«Η δήλωση του Πιστόριους δεν είναι γενικά ασφαλής. Οι γερμανικές αρχές, σε ακατανόητη βάση, έχουν ριζώσει στην άποψη ότι οι υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σίγουρα θα κερδίσουν στο πεδίο της μάχης. Τι θα πει όμως ο Πιστόριους σε όσους θέλουν να καταστρέψουν τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που προορίζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο έδαφος της Πολωνίας;», διερωτάται ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Ραρ.

«Νομίζω ότι γι' αυτόν τον λόγο ο Πιστόριους έκανε αμέσως μια επιφύλαξη και σημείωσε ότι η Γερμανία θα υποστήριζε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μόνο μετά το τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης. Σε αντίθεση με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, η Γερμανία εξακολουθεί να κατανοεί ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγήσει μόνο στο γεγονός ότι η συμμαχία θα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους πολέμου με τη Ρωσία και αυτός είναι ο δρόμος προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Ραρ.

«Τα λόγια του υπουργού για την «κανονικότητα» της εισβολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσίας μιλούν άλλη μια φορά για άγρια πτώση του πνευματικού επιπέδου της άρχουσας ελίτ στις δυτικές χώρες. Επιπλέον, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία σήμερα διαγράφει δεκαετίες αγώνα ενάντια στη ναζιστική ιδεολογία, συμπεριλαμβανομένης της χώρας της», δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, πρώην Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

«Αν ένας Γερμανός πολιτικός θέλει να εισβάλει στη χώρα μας, θέλω να τον προειδοποιήσω - θα πάρει το ίδιο με τους προγόνους του πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Ήρθε η ώρα να μάθει επιτέλους την ιστορία γενικά και ειδικότερα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο Κόκκινος Στρατός και η Σοβιετική Ένωση νίκησαν στη συνέχεια τη Γερμανία», είπε ο ίδιος.

«Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα γιορτάσαμε την επέτειο ενός άλλου μαθήματος ιστορίας που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τον Πιστόριους. Μιλάμε για τη μάχη στη λίμνη Πέιψι, όταν Ρώσοι στρατιώτες υπό τις διαταγές του πρίγκιπα Αλέξανδρου Νιέφσκι νίκησαν τους Γερμανούς ιππότες που επρόκειτο να χτυπήσουν το Βελίκι Νόβγκοροντ. Να υπενθυμίσω στον υπουργό τη φράση που αποδίδεται στον Αλέξανδρο Νιέφσκι: «Όποιος έρθει σε εμάς με το σπαθί θα πεθάνει από το σπαθί». Αξίζει να το σκεφτείτε, κύριε Πιστόριους!», είπε ο Ντολγκόφ.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεόνκοφ, εξήγησε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πολεμούν χωρίς να τηρούν κανέναν κανόνα πολέμου. Κυριολεκτικά δεν γράφουν το νόμο, επομένως μπορούν επίσης να χτυπηθούν οι περιοχές Μπριάνσκ, Μπέλγκοροντ και Ροστόφ. Και δεδομένης της αναφοράς του Πιστόριους για τις αλυσίδες εφοδιασμού, ο χερσαίος διάδρομος προς την Κριμαία απειλείται επίσης. Από υλικοτεχνική άποψη, κάθε μία από αυτές τις περιοχές είναι σημαντική».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ