Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Μήνυμα στο Ιράν”: Η τουρκική Χεζμπολάχ πρόκειται να εισέλθει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά την επίσημη συμμαχία με τον Ερντογάν

Μια διακριτή, δεκαετής συμμαχία μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν τουρκικής Χεζμπολάχ και της ισλαμιστικής κυβέρνησης του  Ερντογάν έχει γίνει επίσημη, με τέσσερις προσωπικότητες της Χεζμπολάχ να εξασφαλίζουν υποψηφιότητες με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τη λίστα υποψηφίων που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο από το κόμμα του Ερντογάν στις 9 Απριλίου, τέσσερα άτομα από το πολιτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, το Κόμμα Ελεύθερου Σκοπού (HÜDA-PAR), περιλήφθηκαν ως υποψήφιοι για βουλευτικές έδρες στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η τουρκική Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία σε ορισμένα τμήματα του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας, ειδικά σε θρησκευτικά και συντηρητικά τμήματα, και θεωρείται απόλυτος εχθρός του «παράνομου» Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Με τη συμφωνία ο Ερντογάν ελπίζει να πάρει μια ώθηση από τους Κούρδους ψηφοφόρους ενάντια στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο ανταγωνίζεται στις εκλογές υπό τη σημαία του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (YSP) και θεωρείται ότι συνδέεται με το PKK.

Ο Ερντογάν έχει συμμαχήσει με το HÜDA-PAR στις εθνικές και τοπικές εκλογές από το 2014, αλλά η συμφωνία ήταν διακριτική, δεν ήταν δημόσια και δεν έφερε επίσημη σφραγίδα ή υποψηφιότητες στα εισιτήρια του AKP.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη, ο Ερντογάν εξασφάλισε την απελευθέρωση όλων των καταδικασμένων τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων δολοφόνων που εξέτιζαν ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία 91 ανθρώπων στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000 στην Τουρκία.

Όσον αφορά την πολιτική υποστήριξη, το HÜDA-PAR δεν είναι λαϊκό κόμμα. Στις εκλογές του 2018 έλαβε μόνο 155.539 ψήφους, ή το 0,31 τοις εκατό του συνόλου των ψήφων. Ωστόσο, σε περιφέρειες με μεγάλη αμφισβήτηση, μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία, με κάθε ψήφο να έχει κρίσιμη σημασία.

Επιπλέον, η HÜDA-PAR και η Χεζμπολάχ έχουν μια εξαιρετικά οργανωμένη δομή, με το Συμβουλευτικό Σώμα (İstişare Heyeti) να αποφασίζει για όλα τα θέματα. Θα βοηθήσει τον Ερντογάν να προωθήσει τη θρησκευτική του αφήγηση, η οποία φαίνεται να είναι το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του AKP φέτος. Ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί ως προστάτης των μουσουλμάνων και υπερασπιστής του Ισλάμ έναντι της Δύσης και οι προεκλογικές του ομιλίες βασίζονται σε αυτό το διχαστικό αφήγημα.

Η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να απευθύνει έκκληση σε μεγαλύτερες μάζες χρησιμοποιώντας θρησκευτικά θέματα, όπως τα περιστατικά καύσης Κορανίου στην Ευρώπη και το Παλαιστινιακό ζήτημα, και να χτυπά πέρα ​​από το πολιτικό της βάρος οργανώνοντας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει να αξιοποιήσει και αυτή τη δυνατότητα.

Επιστρατεύοντας τη Χεζμπολάχ ως σύμμαχό του, ο Ερντογάν έστειλε επίσης ένα θετικό μήνυμα στο Ιράν, το οποίο χρηματοδοτεί κρυφά την κατά κύριο λόγο κουρδική Χεζμπολάχ της Τουρκίας και τις συνδεδεμένες οντότητες και παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση όπλων στους μαχητές του.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν εξασφάλισε για δικό του όφελος επιχειρήσεις ιρανικής επιρροής στην Τουρκία, οι οποίες καλύπτουν πολλαπλά μέσα ενημέρωσης, οργανισμούς και ιδρύματα. Σε έρευνες διαφθοράς του 2013 που περιλάμβαναν δραστηριότητα ξεπλύματος χρήματος εκ μέρους του Ιράν, χρησιμοποιώντας τουρκικές κρατικές τράπεζες, αποκαλύφθηκε ότι ιρανικά κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των εκλογικών εργασιών για το AKP καθώς και για τη διανομή δωρεάν φαγητού σε φτωχές γειτονιές για την αγορά ψήφων.

Μία έκθεση αποκάλυψε περαιτέρω ότι, το Ιράν δημιούργησε μια ειδική μονάδα στη Χεζμπολάχ για κατασκοπεία και επιτήρηση στην Τουρκία για την παρακολούθηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, ειδικά γύρω από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

Τα μέλη αυτής της ομάδας επιλέχθηκαν από άτομα που εργάζονται σε κυβερνητικές θέσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης, για εύκολη πρόσβαση σε ευαίσθητες τοποθεσίες και εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε ότι, η μονάδα παρακολουθούσε μια βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στην επαρχία Μαλάτια, φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε τη βάση και τα περίχωρά της και διαβίβασε τα αποτελέσματα στους Ιρανούς χειριστές της.

Οι προσπάθειες του λόμπι της Χεζμπολάχ να σώσει  μέλη της από τη φυλακή απέδωσαν καρπούς, στον απόηχο των ερευνών για διαφθορά που τάραξαν το κυβερνών κόμμα τον Δεκέμβριο του 2013 και ενοχοποίησαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν και τον στενό κύκλο του. Η ομάδα έκανε μια συμφωνία με τον Ερντογάν, σε αντάλλαγμα για πολιτική υποστήριξη πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2014. Ορισμένα μέλη της Χεζμπολάχ αφέθηκαν ελεύθερα μετά τις εκλογές.

Η συμμαχία έγινε πιο σημαντική για τον Ερντογάν όταν το AKP έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, για πρώτη φορά στη 13ετή διακυβέρνησή του. Για να βοηθήσει το κόμμα του Ερντογάν, η Χεζμπολάχ δεν παρουσίασε ανεξάρτητους υποψηφίους στις εκλογές και αντ' αυτού, υποστήριξε τους υποψηφίους του AKP στις κουρδικές περιοχές.

Περισσότεροι φυλακισμένοι μαχητές της Χεζμπολάχ απελευθερώθηκαν από τη φυλακή, ενώ ορισμένα μέλη της Χεζμπολάχ έλαβαν βασικές θέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ειδικά για να καλύψουν το κενό στη γραφειοκρατία μετά από μια μαζική εκκαθάριση μελών του κινήματος Γκιουλέν.

Τώρα η Χεζμπολάχ, με το πολιτικό της κόμμα, τις ενώσεις, τα ιδρύματα, τα μέσα ενημέρωσης, τις φιλανθρωπικές ομάδες και άλλα δίκτυα, επεκτείνεται ραγδαία στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των Κούρδων, καθώς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...