Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Καμία “τύχη” μπροστά στα F-16 VIPER: Η Ρωσία υπερεκτιμά τα μαχητικά της Su-35 - Χρησιμοποιεί «πανομοιότυπες» τακτικές στον αέρα όπως και στο έδαφος

Yπάρχει τουλάχιστον ένας Αμερικανός πιλότος που λέει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι, είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία και να δώσει αεροπορικές μάχες ενάντια στα ρωσικά Su-27, Su -30 και Su-35 . Αυτός είναι  ο απόστρατος αντισμήναρχος Ντάν Χάμπτον, γνωστός και από το διακριτικό του «Two Dogs», που αναλύει τις δυνατότητες της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Είπε επίσης ότι, θα πολεμούσε με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αν είχε την ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μαίνεται και ο πρώην πιλότος F-16 εξετάζει τα αεροσκάφη Su-35, τα F-16 Fighting Falcons της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν κρίσιμες αναβαθμίσεις στα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικών τους συστημάτων, για τη βελτίωση τους σε επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η 8η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην αεροπορική βάση Κουνσάν, που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Κορέας και υπάγεται στη δικαιοδοσία της Έβδομης Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα F-16 λαμβάνουν αυτές τις βελτιώσεις ως μέρος του έργου Post Block Integration Team . Ο στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τη θνησιμότητα και τη δυνατότητα επιβίωσης των F-16, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τόσο των παρόντων όσο και των επερχόμενων αποστολών.

Τα βασικά στοιχεία της αναβάθμισης περιλαμβάνουν το APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) με Active Electronically Scanned Array (AESA) και την κεντρική μονάδα οθόνης (CDU).

Οι αναβαθμίσεις θα προσφέρουν στους πιλότους μια πιο ακριβή εικόνα των κινδύνων που τους περιβάλλουν, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα επιβίωσης και την ακρίβεια του οπλικού συστήματος.

«Οι αναβαθμίσεις ηλεκτρονικών συστημάτων, επιτρέπουν στους πιλότους να εκμεταλλευτούν πλήρως τα προηγμένα όπλα και τους αισθητήρες του τζετ. Μπορεί να παρέχει δεδομένα υψηλής ταχύτητας και βίντεο υψηλής ανάλυσης και τελικά βοηθά τον πιλότο στη λήψη τακτικών αποφάσεων», δήλωσε ο  Μάικλ Ντούρχαμ, Διοικητής της 8η Πτέρυγα Μάχης των ΗΠΑ στην Κορέα.

Με την αναβάθμιση ραντάρ, το F-16 μπορεί πλέον να παρακολουθεί μεγαλύτερο αριθμό στόχων από μεγαλύτερες αποστάσεις, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες όπου μπορεί να μην υπάρχει συνεργασία.

Η αναβάθμιση επίσης, βελτιώνει τις ικανότητες του αεροσκάφους παντός καιρού ενσωματώνοντας συνθετική χαρτογράφηση ραντάρ διαφράγματος, για καλύτερη αναγνώριση και εμπλοκή του στόχου.

Τακτικές της ρωσικής αεροπορίας

Είναι γνωστό ότι, η Ουκρανία ζητά επιτακτικά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της αυτά τα αεροσκάφη, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον ουρανό της από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί ότι, τα απαρχαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη τους από τη σοβιετική εποχή, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά πιο προηγμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ειδικά το Su-35.

Από την άλλη πλευρά, η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίζεται τακτικά ότι τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της.

Ο Ντάν Χάμπτον, (διακριτικό Two Dogs), πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός έχει λανθασμένες αντιλήψεις για τον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.

Διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο τύποι αεροπορικής μάχης: ο ένας διεξάγεται σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας αισθητήρες και ραντάρ, ενώ ο άλλος σε κοντινές αποστάσεις και πιστεύει ότι, αν η Ρωσία προσπαθήσει να φτάσει τα F-16 θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα την ήττα. 

Προσθέτει ότι η τεχνολογία ραντάρ που χρησιμοποιείται στο Su-35, είναι ξεπερασμένη και αναπτύχθηκε πριν από 30 χρόνια. Αντίθετα, το ραντάρ του F-16 είναι πιο εξελιγμένο και παρέχει στους πιλότους καλύτερες ευκαιρίες να εμπλέκουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επιπλέον, το ραντάρ του F-16 επιτρέπει στους πιλότους να παρακολουθούν πολλούς στόχους και να τους εμπλέκουν με πολλούς πυραύλους, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων πυραύλων.

Σχετικά με τη μάχη κλειστού τύπου, το F-16 έχει ένα πλεονέκτημα λόγω του συμπαγούς μεγέθους και του βελτιωμένου σχεδιασμού του, καθιστώντας το λιγότερο ορατό από άλλα μαχητικά, όπως το MiG-29.

Επιπλέον, η υψηλή ευελιξία του F-16 του δίνει ένα πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των αερομαχιών. Να επισημάνουμε ότι, οι τακτικές εναέριας μάχης παίζουν κρίσιμο ρόλο σε τέτοιες συγκρούσεις.

Ο Χάμπτον θυμήθηκε ότι, με βάση την κατανόησή του για τις εναέριες μάχες στην Ουκρανία, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πανομοιότυπες τακτικές στον αέρα όπως και στο έδαφος. Ανέφερε ότι βασίζονται στην αριθμητική υπεροχή, αντί να επιδεικνύουν την εφευρετικότητα που επέδειξαν οι Ουκρανοί πιλότοι.

Είχε επίσης εκπαιδευτεί στο παρελθόν με τους Ρώσους πιλότους. Ο Χάμπτον κάνει επίσης τα ακόλουθα συμπεράσματα: «Οι Ρώσοι πιλότοι πήγαν κατευθείαν και σκέφτηκαν ότι, αυτό θα συνεπαγόταν κάποια προβλήματα με τα ραντάρ μας  και δεν θα τα δούμε. Αλλά  κάθε φορά τους καταρρίπταμε. Απλώς χαμογελούσαμε και τους πυροβολούσαμε».

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για πιθανή ανάπτυξη F-16 στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει μια τέτοια επιθυμία. Για παράδειγμα, η Ολλανδία και η Πολωνία ήταν οι πρώτες.

Ενδέχεται να εμφανιστούν πάνω από την Ουκρανία, απογειώνοντας από άλλες χώρες. Η συμμετοχή τους θα είναι επεισοδιακή και ίσως στοχεύει στην αεροπορική υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων.

Η επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση θα έχει χαρακτήρα μιας επιχείρησης χωρίς αύριο, με πιθανή παρουσία «ξένων» πιλότων σε F-16 κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Το ερώτημα εδώ είναι πως ακριβώς θα αντιδράσει η Μόσχα και τι μέτρα θα λάβει, όταν πιλότοι που δεν θα είναι Ουκρανοί θα σφυροκοπούν ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος, κάνοντας χρήση σύγχρονων πυραύλων αέρος-εδάφους, ή αέρος-αέρος κατά ρωσικών μαχητικών;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές