Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εκρήξεις κοντά σε ρωσικό αεροδρόμιο στην Κριμαία- Προμήνυμα πριν τη μεγάλη επίθεση των Ουκρανών (Βίντεο-Χάρτης)

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Hvardiis'ke, στην Κριμαία, μεταδίδουν πηγές στο Twitter και στο Telegram. Η Κριμαία αποτελεί στρατηγικό στόχο των Ουκρανών για την πορεία του πολέμου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προμηνύεται η πολυσυζητημένη μεγάλη αντεπίθεση.

Το αεροδρόμιο κοντά στο Hvardiiske βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Συμφερούπολης στην κεντρική Κριμαία. Η πρώτη γραμμή μεταξύ της Χερσώνας και του Νικολάεφ που βρίσκεται 150 μίλια βόρεια του αεροδρομίου.

Το μέτωπο της νότιας Ουκρανίας, μετά τη μερική ανακατάληψη της Χερσώνας από τους Ουκρανούς, μετατράπηκε σε ένα καθοριστικό γεωγραφικό σημείου του πολέμου, ο έλεγχος του οποίου οδηγεί τη μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στον έλεγχο της ακτογραμμής, κρίσιμων γραμμών ανεφοδιασμού και ελέγχου της Μαύρης Θάλασσα.

Άλλες πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στην Κριμαία υπογραμμίζουν τη σημασία της εξουδετέρωσης της δύναμης πυρός της Μόσχας στη χερσόνησο, καθώς το Κίεβο προετοιμάζει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της άνοιξης, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τις πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στην επικράτεια - συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα, και της αεροπορικής βάσης Σάκι - για να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία και για να υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις της στο νότο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αεροπορικές και ναυτικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της περασμένης εβδομάδας είχαν στόχο το λιμάνι της Σεβαστούπολης και τον βόρειο σιδηροδρομικό κόμβο Dzhankoi, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε ζημιά στα στρατιωτικά μέσα της Ρωσίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ένα σιδηροδρομικό φορτίο ρωσικών πυραύλων κρουζ Kalibr χτυπήθηκε στο Dzhankoi - περίπου 130 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ουκρανική θέση - παρόλο που εξακολουθούν να αποφεύγουν να λάβουν άμεσες πιστώσεις για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος καθώς και στην Κριμαία.

«Αυτό είναι μέρος των διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν πριν από την αποστρατικοποίηση και την απελευθέρωση τόσο της χερσονήσου της Κριμαίας όσο και όλων των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας», δήλωσε στους Financial Times ο Αντρίι Γιούσοφ, αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας. Η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014, μια κίνηση που καταδικάστηκε διεθνώς.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πολύ λιγότερο δραματικές από την έκρηξη που τον περασμένο Οκτώβριο απενεργοποίησε τη γέφυρα του στενού Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη χερσόνησο Ταμάν της Ρωσίας. Αλλά το Κίεβο συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε χτυπήματα που βλάπτουν ή καταστρέφουν ρωσικά στρατιωτικά μέσα στην Κριμαία.

«Πρέπει να εξουδετερωθεί, πρέπει να μειωθεί, πρέπει να δεχτεί επίθεση», είπε ο Άντριι Ζαγκοροντιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και επικεφαλής του Κέντρου Αμυντικής Στρατηγικής, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν στο Κίεβο όπλα επαρκούς εμβέλειας για να επιτρέψουν στις δυνάμεις τους να χτυπήσουν την Κριμαία. Η Ουάσιγκτον και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εμποδίσει την Ουκρανία να απελευθερώσει τη χερσόνησο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ