Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Φόβος και τρόμος το Rafale F4.1: Η γαλλική DGA πιστοποιεί επίσημα το πρότυπο-Νέες δορυφορικές & ενδοπεριπολικές συνδέσεις

Η Γαλλία σχεδιάζει να διατηρήσει το Rafale σε υπηρεσία τουλάχιστον έως το 2040,  και εξ αυτού το αεροσκάφος αναβαθμίζεται συνεχώς. Δεδομένου ότι η Γαλλία σχεδιάζει να διατηρήσει το Rafale με τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της τουλάχιστον έως το 2040, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας επενδύει στον συνεχή εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αεροσκάφους.

Η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), έχει επίσημα πιστοποιήσει το Rafale F4.1, την τελευταία έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους.

«Η DGA έχει πιστοποιήσει το πρότυπο Rafale F4.1, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερα: δυνατότητες συνεργασίας αεροπορικής μάχης, ενσωμάτωση όπλων AASM 1.000 κιλών και ενίσχυση του αεροσκάφους έναντι απειλών στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία.

Το πρότυπο F4 θα τεθεί σε υπηρεσία σε δύο φάσεις το 2023 και το 2025. Όλα τα Rafales της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης και του Ναυτικού θα μετασκευαστούν σταδιακά σε αυτό το νέο πρότυπο.

«Ο επιχειρησιακός πειραματισμός από την Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη και το Γαλλικό Ναυτικό ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου 2023 και η πρώτη προσγείωση στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle προγραμματίζεται την άνοιξη», ανέφερε η DGA.

Τι είναι το μαχητικό Rafale F4.1

Ο κύριος στόχος του προτύπου F4.1 είναι να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα του Rafale με άλλα συστήματα, εισάγοντας νέες δορυφορικές και ενδοπεριπολικές συνδέσεις, διακομιστή επικοινωνίας και  λογισμικού.

Αυτό θα επιτρέψει στο μαχητικό να συντονιστεί με άλλες πλατφόρμες Future Combat Air System, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς (NGF) που αναπτύσσουν από κοινού η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Επιπρόσθετα, οι πολεμικές ικανότητες του Rafale θα βελτιωθούν με την ενσωμάτωση με κράνος σκόπευσης που διαθέτει επαυξημένη πραγματικότητα, ένα pod TALIOS (Targeting long-range identification system optronic system), που αναπτύχθηκαν και τα δύο από τον Γάλλο κατασκευαστή Thales. Το Rafale F4.1 θα μπορεί επίσης, να ρίχνει βόμβες ακριβείας 1 τόνου (AASM 1000 "Hammer").

 Αυτή είναι μια εξαιρετική πρώτη στο Rafale.  Μέχρι τώρα, ο πιλότος έπρεπε να ευθυγραμμίσει τη συσκευή προς την κατεύθυνση του στόχου για να στοχεύσει. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει απλώς να γυρίσει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του εχθρικού αεροπλάνου και θα μπορεί να στοχεύει χάρη σε μια οθόνη στο κράνος του.

Αυτό το υπερσύγχρονο Rafale θα επωφεληθεί επίσης, από μια σημαντική ανάπτυξη των λειτουργιών συλλογικής μάχης του. Η Dassault Aviation, δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν, αλλά οι επικοινωνίες και οι ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των αεροσκαφών θα πολλαπλασιαστούν χάρη στο ραδιοσύστημα CONTACT, συμβατό με το σύστημα Scorpion του Στρατού.

Σύμφωνα με την Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), η βελτίωση της συνδεσιμότητας του Rafale και των σχετικών μεθόδων απασχόλησης δικτύων, τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό πλαίσιο, είναι ο πρωταρχικός στόχος του προτύπου F4.1. Το νέο πρότυπο, θα είναι το πρώτο βήμα προς τις δικτυωμένες δυνατότητες πολλαπλών πλατφορμών του μελλοντικού Système de Combat Aérien Futur(SCAF).

Οι νέες δυνατότητες του νέου προτύπου F4.1 περιλαμβάνουν μια οθόνη Thales Scorpion Mounted, έναν πύραυλο MICA NG (επόμενης γενιάς) από την MBDA και μια έκδοση 1.000 κιλών της βόμβας AASM (armement air-sol modulaire) «Hammer» που κατασκευάζεται από τη Safran.

Έκδοση 1.000 κιλών της βόμβας AASM

Εφαρμοσμένο από το 2008, το Modular Air-Surface Armament (AASM, που διατίθεται στην αγορά με το όνομα "Hammer" από τη Safran Electronics & Defense), έρχεται με τη μορφή κιτ καθοδήγησης και τη λεγόμενη αύξηση της εμβέλειας. Τοποθετημένο στο σώμα μιας βόμβας περίπου 250 κιλών, επιτρέπει σε ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό, να χτυπήσει έναν στόχο με υψηλή ακρίβεια από ασφαλή απόσταση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρεις εκδόσεις του AASM: ο INS/GPS (αδρανειακή καθοδήγηση και GPS), ο INS/GPS/IR (αδρανειακή καθοδήγηση/GPS που σχετίζεται με τερματική καθοδήγηση με συσκευή απεικόνισης υπερύθρων) και ο INS/GPS Laser (αδρανειακή καθοδήγηση/GPS πλήρης με λέιζερ τερματική καθοδήγηση) για την «περιποίηση» κινούμενων στόχων.

Ενόψει της επικείμενης θέσης σε λειτουργία του Rafale με το πρότυπο F4.1, η Safran Electronics & Defense ξεκίνησε την ανάπτυξη του AASM 1000, το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί στο σώμα μιας βόμβας 1000 κιλών, όπως το Mk84 και το BLU109 (ονομάζεται «Bunker Buster» επειδή καταστρέφει υπόγεια καταφύγια).

Αυτά τα δύο πυρομαχικά, θα ενωθούν σύντομα με το P1000 και το BA84 (με μάζα 1000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων 400 κιλών εκρηκτικών), στα οποία η Aresia  εργάζεται αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με την Eurenco.

Να επισημάνουμε ότι, τον Δεκέμβριο του 2020, η Safran Electronics & Defense ήταν ευχαριστημένη με την επιτυχία των δύο πρώτων βολών διαχωρισμού του AASM 1000 από ένα Rafale, κατά τη διάρκεια δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο δοκιμών πτήσης DGA στο Cazaux. Και η εταιρεία είχε πει ότι, ήλπιζε στην πρόκριση το 2022.

Το νέο πρότυπο, το Rafale F4.1 θα μπορεί να μεταφέρει έως και τρία AASM 1000 (ένα κοιλιακό και ένα κάτω από κάθε πτέρυγα).

Τονίζεται δε ιδιαίτερα, η ενσωμάτωση στο μαχητικό τα επόμενα χρόνια ενός πιο εξελιγμένου συστήματος προστασίας του αεροσκάφους, του απορρήτου Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft (SPECTRA), που είναι και λόγος για τον οποίο μια ενδεχόμενη εισαγωγή σε ελληνική υπηρεσία μαχητικών του τύπου, μπορεί να αποτελέσει ενισχυτή/πολλαπλασιαστή ισχύος.

Να σημειώσουμε ότι, η αυτονομία του Rafale μπορεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, την τουρκική ενδοχώρα και φυσικά τη ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα κάλυψη του χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι Γάλλοι ισχυρίζονται, πως η τεχνολογία θα πρέπει να είναι το ατού του μαχητικού και στα επόμενα χρόνια και έχουν αποφασίσει να το διατηρούν στην αιχμή, στην εποχή του “δικτυοκεντρικού” όπως ονομάζεται, πολέμου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...