επίθεση ουκρανικών ναυτικών drones στον ρωσικό στόλο στην Κριμαία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Διέρρευσαν τα νέα μυστικά ναυτικά drones του Κιέβου-Με αυτά χτύπησαν τον ρωσικό στόλο στην Κριμαία; (Εικόνες)

Εικόνες ενός νέου ναυτικού μη επανδρωμένου σκάφους επιφάνειας (USV) δημοσιοποιήθηκαν σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνοντας κατακόρυφα τις υποψίες για το αν ουκρανικά ναυτικά drones τέτοιου σχεδιασμού επιτέθηκαν στον ρωσικό στόλο στην Σεβαστούπολη την Τετάρτη.

Όπως και στην ανεπιτυχή επίθεση στα τέλη του Οκτωβρίου, τρία drones καταστράφηκαν αυτήν την φορά. Βέβαια, στην προηγούμενη ουκρανική προσπάθεια οι απώλειες ήταν εννιά UAV και επτά USV.

Η σελίδα HI Sutton, την οποία διαχειρίζεται ένας ή περισσότεροι κορυφαίοι αναλυτές ναυτικού και υποβρύχιου πολέμου, αποκάλυψε τις εικόνες, ενώ παράλληλα σημείωσε την έλλειψη προεξεχόντων καταρτιών, κεραιών τηλεπικοινωνίας, ηλεκτροπτικών συστημάτων, προπελών, προωηθητήρων τύπου water jet κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καθόλου, απλά μπορεί να έγιναν προσπάθειες να προστατευθούν κρίσιμα στοιχεία και δυνατότητες των σκαφών," δήλωσε η σελίδα. Πρόσθεσε πως "είναι ακόμη ένας ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός αν πράγματι αυτός ο νέος σχεδιασμός ενεπλάκη άμεσα στο συμβάν στην Κριμαία." 

Μέχρι στιγμής, το μόνο στοιχείο που υποδεικνύει την εμπλοκή αυτών των νέων ουκρανικών drones στην επίθεση είναι η χρονική στιγμή που δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες τους, η οποία θεωρείται "ύποπτη" από τους ειδικούς.

Γιατί Είναι "Ύποπτα";

Και η στιγμή αυτή θεωρείται ύποπτη γιατί οι φωτογραφίες των ουκρανικών USV που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση του Οκτωβρίου δημοσιεύθηκαν χρονικά το ίδιο κοντά με το συμβάν όσο και οι πρόσφατες εικόνες.

Τα σκάφη του Οκτωβρίου ξεκίνησαν έπειτα να παρατηρούνται σε επίσημα βίντεο της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία παρουσίασε την εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή τους, προτού ζητήσει κεφάλαια για την υποστήριξή της.

Το αίτημα χρηματοδότησης επιβεβαίωσε πως οι αρχικές φωτογραφίες των ουκρανικών ναυτικών drones αφορούσαν πραγματικά σκάφη και δεν ήταν ψεύτικες. Έτσι, μπορεί να ισχύει το ίδιο και με τις πρόσφατα δημοσιοποιημένες φωτογραφίες.

Τα USV που παρατάχθηκαν τον Οκτώβριο είχαν μήκος 5,5 μέτρα και εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, αυτονομία 60 ωρών και βάρος 1 τόνου. Μπορούσαν να εξοπλιστούν με εκρηκτική κεφαλή μέγιστου βάρους 200 κιλών και επιδείκνυαν τελική ταχύτητα 80 χλμ/ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που κάνει τα νέα σκάφη να ξεχωρίζουν είναι η λέξη "monobank", η οποία αναγράφεται στο μπροστά μέρος της δεξιάς πλευράς τους. Αυτό είναι το όνομα της ουκρανικής τράπεζας που συλλέγει κεφάλαια από ιδιώτες για την χρηματοδότηση του πολέμου.

ουκρανικά ναυτικά drones Μαρτίου 2023

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Αρχικά, ήταν επιτυχής η ουκρανική προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων; Αν ναι, κατασκευάστηκαν περισσότερα από τα 28 με 30 USV που εθεάθησαν σε φωτογραφίες τους Οκτωβρίου; Ή δημιούργησαν ένα νέο βελτιωμένο σχεδιασμό και αποφάσισαν να επενδύσουν εκεί τα κεφάλαια;

Μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα σίγουρα, ενώ δεν αναμένουμε να μάθουμε σύντομα την αλήθεια πίσω από τα ναυτικά drones της Ουκρανίας, μιας και το Κίεβο διατηρεί τα εν λόγω προγράμματα ιδιαίτερα μυστικά.

GALLERY

ουκρανικά ναυτικά drones Οκτωβρίου 2023
ουκρανικά ναυτικά drones Οκτωβρίου 2023
ουκρανικά ναυτικά drones Οκτωβρίου 2023
ουκρανικά ναυτικά drones Οκτωβρίου 2023
ουκρανικά ναυτικά drones Μαρτίου 2023
ουκρανικά ναυτικά drones Μαρτίου 2023
επίθεση ουκρανικών ναυτικών drones στον ρωσικό στόλο στην Κριμαία
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ