Ένοπλες Συρράξεις

Άσκηση του ΝΑΤΟ “Sea Shield 2023”: Πίσω από την επίθεση θαλάσσιων drones στη Σεβαστούπολη βρίσκονται πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ;

Το Πενταπόσταγμα ανέφερε ότι, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό «απώθησε»  επίθεση με μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτηθεί από τη Μόσχα.

«Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας απώθησε επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας εναντίον της Σεβαστούπολης», δήλωσε μέσω της εφαρμογής Telegram ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, που έχει διοριστεί από τη Ρωσία. «Επιχείρησαν να διεισδύσουν στον κόλπο μας, οι ναύτες μας τους έριξαν με ελαφρά όπλα. Η αντιαεροπορική άμυνα έδρασε επίσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι, 13 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα),  συμμετάσχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 2023» που  πραγματοποιείται στη Νοτιοανατολική περιοχή της Ρουμανίας, στη θάλασσα, στα ποτάμια, στο Δέλτα του Δούναβη και στην παράκτια περιοχή.

 Το «Sea Shield 2023» είναι η πιο περίπλοκη άσκηση που σχεδιάστηκε και διεξάγεται από το ρουμανικό ναυτικό  για το 2023. Θα συμβάλει στην προώθηση των πρωτοβουλιών και συμφερόντων της Ρουμανίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στην αύξηση του επιπέδου αλληλεπίδρασης μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων χωρών, τονίζει η ανακοίνωση του αρχηγείου του ρουμανικού ναυτικού. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από 20 Μαρτίου έως 2 Απριλίου.

Οι Ρώσοι όμως υποπτεύονται ότι, πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ελέγξουν την επίθεση με drone στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

«Η επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, θα μπορούσε να διορθωθεί από πλοία του ΝΑΤΟ, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις Sea Shield 2023. Η επίθεση συνέπεσε με την πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθεσίες των στρατιωτικών πλοίων του ΝΑΤΟ, από αυτή την κατεύθυνση ήταν πιο βολικό να ελεγχθούν τα ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Το σκεπτικό των Ρώσων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, είναι εξαιρετικά βολικό να ελεχθούν μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα, φέρνοντάς τα μέχρι τη Σεβαστούπολη. Είναι προφανές ότι, εάν τα drones ελεγχόντουσαν από το έδαφος της Ουκρανίας, τότε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα φέρεις στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι κατά την επίθεση υπήρχε επίσης, αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον ουρανό, «είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έλεγχαν την επίθεση», αναφέρουν.

«Νωρίτερα είχε ήδη διαπιστωθεί ότι, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία και λίγες μέρες νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι, ένα αμερικανικό επιθετικό και αναγνωριστικό drone που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει,  ετοιμάζοντας επίθεση στο Τουάπσε. Μέχρι στιγμής, όλες οι περιστάσεις δείχνουν ότι ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ που διόρθωσαν την επίθεση στη Σεβαστούπολη», αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.

Ρωσικά υποβρύχια κλάσης Kilo εκτόξευσαν τορπίλες στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία διεξήγαγε ασκήσεις με τα υποβρύχια της στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν βολές τορπιλών από υποβρύχια θέση. Τα υποβρύχια που συμμετείχαν ήταν τα υποβρύχια κλάσης Kilo B-271 Kolpino και B-262 Stary Oskol του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αποτελεσματικότητα της χρήσης όπλων τορπιλών από τα πληρώματα των υποβρυχίων της Μαύρης Θάλασσας, θα αξιολογηθεί μετά τη λήψη δεδομένων για την καθοδήγηση των τορπιλών στον στόχο σε εργαστηριακές συνθήκες. Οι βολές με τορπίλες αποτελούν υποχρεωτικό στοιχείο της μαχητικής εκπαίδευσης των υποβρυχίων και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο», ανέφερε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία διεξήγαγε άσκηση αντιναρκών, επίσης στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, «οι νάρκες τοποθετήθηκαν από κορβέτες κατηγορίας Buyan-M RFS Graivoron, RFS Ingushetia, RFS Vyshny Volochyok, ναρκαλιευτικό κλάσης Alexandrite RFS Ivan Antonov, ναρκαλιευτικό κλάσης Natya RFS Kovrovets».

Μετά την τοποθέτηση των ναρκών, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησε μια τρίτη άσκηση για τη διέλευση ναρκοπεδίων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ