Ένοπλες Συρράξεις

“Ειρηνευτική διαδικασία”: Πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου ζήτησε τη δημιουργία ομάδας για την Ουκρανία

Κατά την ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου (MSC),  που είχε γίνει πριν από ένα μήνα περίπου με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είχε ανοίξει τη διάσκεψη μέσω σύνδεσης βίντεο και κάλεσε τους συμμάχους να παράσχουν ταχύτερη υποστήριξη.

Όμως ο πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου Ίσινγκερ, ζήτησε τη δημιουργία ομάδας για την Ουκρανία και προέτρεψε να ξεκινήσει μια «ειρηνευτική διαδικασία».

Για να βρεθεί μια λύση για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ομάδα επαφής, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, στη στήλη του για το Tagesspiegel. Αυτή η ομάδα, θα είναι παρόμοια με την ομάδα επαφής των υπουργών Άμυνας των χωρών που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, οι συναντήσεις της οποίας πραγματοποιούνται στη γερμανική βάση Ramstein.

Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα αυτής της ομάδας, ενώ άλλες χώρες, τόσο ευρωπαϊκές όσο και κράτη του «Παγκοσμίου Νότου», όπως η Κίνα και η Ινδία, μπορούν να ενταχθούν σε αυτές. Οι διεθνείς οργανισμοί, ιδίως ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ, θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Μια τέτοια ομάδα επαφής θα μπορούσε, σε εύθετο χρόνο, να αποτελέσει τον πυρήνα, ή τουλάχιστον μέρος της ομάδας διαμεσολάβησης, εάν και στον βαθμό που πραγματοποιηθούν πραγματικές διαπραγματεύσεις», είπε.

Τόνισε ότι την ίδια στιγμή, δεν μιλάμε για απαίτηση από το Κίεβο να καθίσει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό «θα ισοδυναμούσε με μερική παράδοση» της Ουκρανίας. Ο Ίσινγκερ σημειώνει ότι, μόνο το Κίεβο θα πάρει την απόφαση να διαπραγματευτεί.

Να αναφέρουμε ότι ο Ίσινγκερ ήταν επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου από το 2008 έως το 2022. Το 2020, μπήκε στη μαύρη λίστα από τον ουκρανικό ιστότοπο Myrotvorets, ο οποίος δημοσιεύει πληροφορίες για άτομα που, σύμφωνα με τους συντάκτες του, σχετίζονται με την «επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας.

Ο λόγος ήταν ένα έγγραφο που συντάχθηκε από μη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες, το οποίο πρότεινε τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για αλλαγές» στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και την επανέναρξη της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας σε διάφορους τομείς, όπως καθώς και να φέρει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς στο επίπεδο των «Νορμανδικών Τεσσάρων» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία).

Οι δημιουργοί του "Peacemaker" θεώρησαν ότι, ο Ίσινγκερ ήταν συν-συγγραφέας του εγγράφου σε  μια προσπάθεια για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σταμάτησε την περασμένη άνοιξη μετά από αρκετούς γύρους, που πραγματοποιήθηκαν τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά. Τα μέρη κατηγόρησαν το ένα το άλλο ότι, πάγωσαν τη διαδικασία. Στο Κίεβο επιμένουν στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και στην επιστροφή των εδαφών που έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσία υπό τον έλεγχο. Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς προϋποθέσεις.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...