Τζέιμς Χέτερ & JDAM-ER
Ένοπλες Συρράξεις

Στρατηγός των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως έστειλαν στο Κίεβο βόμβες μεγάλου βεληνεκούς JDAM-ER (Εικόνες)

Σύμφωνα με την αμερικανική αμυντική σελίδα The War Zone, ο στρατηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Χέκερ, επικεφαλής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Ευρώπη (USAFE), όπως και της Συμμαχικής Εναέριας Διοίκησης του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Αφρική (AFAFRICA), παρείχε λεπτομέρειες αναφορικά με την χρήση JDAM-ER στην Ουκρανία.

Ο Τζέιμς Χέκερ επιβεβαίωσε πως η πολεμική αεροπορία των ενόπλων  δυνάμεων της Ουκρανίας χρησιμοποιεί ήδη τις κατευθυνόμενες βόμβες μεγάλου βεληνεκούς τύπου JDAM-ER, τις οποίες παράγει η Boeing Co και τις οποίες παρέδωσαν οι Αμερικανοί πριν κάποιες εβδομάδες.

"Πρόσφατα, στείλαμε στην Ουκρανία κάποια πυρομαχικά ακριβείας που διαθέτουν παρατεταμένο βεληνεκές και πηγαίνουν λίγο πιο μακριά από μία μη κατευθυνόμενη βόμβα και έχουν ακριβές σύστημα πλοήγησης," δήλωσε ο Χέκερ. "Αυτή είναι μία πρόσφατη δυνατότητα που τους δώσαμε πιθανότατα μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες."

Το κιτ παρατεταμένου βεληνεκούς JDAM-ER (ER σημαίνει Extended Range, δηλαδή "Παρατεταμένου Βεληνεκές") μπορεί να εγκατασταθεί σε μη κατευθυνόμενες βόμβες τις σειράς 80 (80-series) που ζυγίζουν από 230 μέχρι και 910 κιλά. Μόλις παραταχθεί, η βόμβα ανοίγει τα πτερύγιά της, επιτρέποντας πτήση σαν ανεμόπτερο (glide, δηλαδή "γλιστρά" στον αέρα) μέχρι και 70 χιλιόμετρα μακριά, τριπλασιάζοντας έτσι το βεληνεκές το αρχικού όπλου. 

Η Boeing έλαβε παραγγελία αξίας 40,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις 20 Ιανουαρίου από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ μέσω του υπάρχοντος συμβολαίου για κιτ JDAM. Η υπάρχουσα συμφωνία περιλαμβάνει ολοκλήρωση όλων των παραγγελιών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγες Περισσότερες Πληροφορίες Για Τις JDAM-ER

To JDAM (Joint Direct Attack Munition), όπως καταλαβαίνετε είναι στην πραγματικότητα ένα κιτ που μετατρέπει μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας παντός καιρού. Οι βόμβες που εξοπλίζονται με το σύστημα JDAM πλοηγούνται χάρις σε ένα ενσωματωμένο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με έναν δέκτη GPS, παρέχοντες εμβέλεια 28 χιλιομέτρων.

Το κιτ JDAM βρίσκεται σε λειτουργία από το 1997 στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο το 2009 η Boeing είχε ανακοινώσει πως θα αναπτύξει την έκδοση Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER) των 910 κιλών, συνεργατικά με την Νότια Κορέα. Το κιτ αυτό είχε αναφερθεί πως θα τριπλασιάζει το βεληνεκές του αρχικού συστήματος JDAM, φτάνοντας την τελική εμβέλεια στα 80 χιλιόμετρα, διατηρώντας όμως την ίδια ακρίβεια. Το κόστος είχε ειπωθεί πως θα ήταν 10 χιλιάδες δολάρια ανά μονάδα τότε. Το πρώτα πρωτότυπα αναμένονταν να ολοκληρωθούν το 2010 ή το 2011. 

GALLERY

JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
JDAM-ER
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...