Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πάνε για σκληρές αερομαχίες: Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην τοποθέτηση δυτικών πυραύλων αέρος-αέρος στα Ουκρανικά MiG

Αν και οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει πυραύλους αέρος-εδάφους στο  Κίεβο, όπως τον πύραυλο AGM-88B High-Speed ​​Anti-Radiation Missile, μελετά εάν είναι δυνατή η ενσωμάτωση προηγμένων δυτικών πυραύλων αέρος-αέρος, με τα μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας, στην τελευταία προσπάθεια να εξοπλίσει τις παλιές πλατφόρμες με νέες δυνατότητες ενόψει της αναμενόμενης αιματηρής άνοιξης.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι εξετάζουν εάν οι προηγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120, σχεδιασμένοι να εκτοξεύονται από δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως το αμερικανικής κατασκευής F-16, μπορούν να τοποθετηθούν στα υπάρχοντα MiG της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο Υπουργεία Άμυνας.

Εάν το έργο είναι επιτυχές, θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δίνουν σε ουκρανικά αεροσκάφη τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος-αέρος, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται ήδη στο απόθεμά τους.

Η προσπάθεια, εάν πετύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας λύσης στην ανάγκη του Κιέβου για πρόσθετη δύναμη πυρός και αεράμυνα, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα σκληρών αερομαχιών, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία προετοιμάζονται για μεγάλες επιθέσεις αυτή την άνοιξη. 

Ανώτεροι Αμερικανοί στρατηγοί, φιλοξένησαν Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, για μια σειρά επιτραπέζιων ασκήσεων για να βοηθήσουν το Κίεβο να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο του πολέμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει πυραύλους αέρος-εδάφους στο  Κίεβο, όπως τον πύραυλο AGM-88B High-Speed ​​Anti-Radiation Missile, ο οποίος μπορεί να προσαρτηθεί στα MiG και να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων εδάφους, όπως ραντάρ και συστήματα αεράμυνας. Το Πεντάγωνο έστειλε επίσης το Joint Direct Attack Munition, το οποίο μετατρέπει τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από αέρα σε έξυπνες βόμβες.

Με την προσαρμογή των προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120, δένει ο πολλαπλός ρόλος των Ουκρανικών αεροσκαφών, καθώς μαχητικά με ρόλο βομβαρδισμού απελευθερώνονται στην αποστολή τους έχοντας ως υποστήριξη μαχητικά με ρόλο αναχαίτισης  από Ρωσικά που θα σταλθούν για την κατάρριψή τους.

Παράλληλα με τα κιτ  Jdam-ER εκτεταμένου βεληνεκούς θα αυξήσουν σημαντικά την ισχύ πυρός ακριβείας, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα αποθέματα πυρομαχικών. Τα κιτ εκτεταμένης εμβέλειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στις ρωσικές πρώτες γραμμές ή στις πίσω περιοχές του δεύτερου κλιμακίου τους στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η διαδικασία ένταξης θέτει προκλήσεις.  Όχι μόνο ο πύραυλος πρέπει να τοποθετηθεί φυσικά στο αεροσκάφος, αλλά πρέπει επίσης να «μιλήσει» στο ραντάρ του αεροσκάφους. Για να ρίξει μια βολή, πρώτα το ραντάρ του αεροσκάφους δίνει στο βλήμα έναν στόχο και καθοδηγεί το βλήμα, μέχρι να πλησιάσει αρκετά για να βρει τον στόχο μόνο του.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι, τα αμερικανικά και τα σοβιετικά συστήματα είναι τόσο διαφορετικά, που ο πύραυλος και το αεροσκάφος δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Η ενσωμάτωση των AIM-120 με MiG, θα ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παρείχαν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος-αέρος από αεροσκάφη. Η Ουκρανία διαθέτει ήδη έναν αριθμό από τους πυραύλους, που παρασχέθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου, οι οποίοι εκτοξεύονται από συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τη Δύση, όπως το Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος.

Σουηδικό φορητό σύστημα αεράμυνας RBS 70 (MANPADS)

Το Σουηδικό φορητό σύστημα αεράμυνας RBS 70 (MANPADS), έχει εντοπιστεί με τις δυνάμεις του Κιέβου για πρώτη φορά.

Είναι ακόμη άγνωστο πότε ακριβώς η Σουηδία παρείχε στην Ουκρανία το RBS 70. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ann Linde, είπε ότι η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού και οι Σουηδικές ένοπλες δυνάμεις, θα διερευνήσουν τη δυνατότητα παροχής στην Ουκρανία με πολλά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του RBS 70.

Το RBS 70, τέθηκε σε υπηρεσία το 1977. Το 1982, ο πύραυλος βελτιώθηκε στο πρότυπο MK I, ενώ το MK II ήρθε το 1990 με ενσωματωμένο θερμικό σύστημα απεικόνισης, με εμβέλεια εννέα χιλιομέτρων και κάλυψη ύψους πέντε χιλιομέτρων.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα MANPADS, τα οποία αναζητούν θερμότητα, το RBS 70 καθοδηγείται από οδήγηση με δέσμη λέιζερ. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα είναι απρόσβλητο στα περισσότερα αντίμετρα. Το RBS 70, θα αποτελέσει απειλή για αργούς στόχους που πετούν χαμηλά, όπως drones και ελικόπτερα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ