Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ισχυρό ''χτύπημα'' της PMC "Wagner" στους Αμερικανούς: Με 20 δορυφόρους και μαχητικά ''παρακολουθεί'' στενά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι,  θα χαρακτηρίσει τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner Group ως «διεθνική εγκληματική οργάνωση» και θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις  εναντίον της οργάνωσης και του δικτύου υποστήριξής της σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ο βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Daniel Kritenbrink, ανέφερε ότι η κινεζική δορυφορική εταιρεία Spacety Co «παρείχε δορυφορικές εικόνες στην PMC Wagner».

Ο Kritenbrink διευκρίνισε ότι, η εταιρεία της ΛΔΚ συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα εμπορίου των ΗΠΑ για τέτοιες δραστηριότητες τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο NBC, κατηγόρησε την Κίνα ότι παρέχει στη Ρωσία «ρητορική και πολιτική υποστήριξη» και παρέχει «κάποια μη θανατηφόρα» στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών,  το Πεκίνο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα.

Σχεδόν δύο δωδεκάδες ραντάρ και οπτικούς δορυφόρους

Ο ιδρυτής της Wagner PMC, επιχειρηματίας Yevgeny Prigozhin, θέλοντας να δώσει μια ηχηρή απάντηση στην πρόσφατη δήλωση του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Daniel Kritenbrink, ότι η κινεζική εταιρεία Spacety Co, παρείχε δορυφορικές εικόνες στην Wagner PMC, ανέφερε ότι  η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του έχει σχεδόν δύο δωδεκάδες ραντάρ και οπτικούς δορυφόρους στη διάθεσή της, επομένως δεν χρειάζεται να αγοράσει δορυφορικές εικόνες.

Ο ιδρυτής της Wagner PMC, επιχειρηματίας Yevgeny Prigozhin , είπε ότι η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία έχει στη διάθεσή της περίπου 20 δορυφόρους.

«Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε δορυφορικές εικόνες. Η PMC Wagner έχει σχεδόν δώδεκα δορυφόρους εδώ και ενάμιση χρόνο, μερικοί από τους οποίους είναι ραντάρ και οι υπόλοιποι είναι οπτικοί», δήλωσε ο Prigozhin , σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «έχασε λίγο χρόνο» όταν ανακοίνωσε ότι, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία αποκτούσε δορυφορικές εικόνες από  την Κίνα .

«Παρακολουθούμε στενά όλα τα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ », κατέληξε.

Δικά της αεροπλάνα

Από την αρχή της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης επανειλημμένα ότι η Wagner PMC έχει τη δική της αεροπορία.

Συγκεκριμένα, το RIA Novosti ανέφερε ότι τη νύχτα της 2ας Δεκεμβρίου 2022, μάχιμες αποστολές κοντά στο χωριό Kleshcheevka στο DPR πραγματοποιήθηκαν από το πλήρωμα ενός βομβαρδιστικού πρώτης γραμμής Su-24M από την αεροπορική πτέρυγα της ομάδας Wagner. 

Το αεροσκάφος πετούσε από τον διοικητή Alexander Antonov και τον πλοηγό Vladimir Nikishin. Διατάχθηκαν να επιτεθούν στον εχθρό, ο οποίος προσπάθησε να απομακρύνει τα στρατεύματα επίθεσης Wagner από τις πρόσφατα κατειλημμένες θέσεις τους.

Ωστόσο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν το αεροπλάνο με MANPADS. Οι πιλότοι συνειδητοποίησαν ότι, δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις βόμβες στον στόχο και έστειλαν το αεροπλάνο σε ένα σύμπλεγμα εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Ο διοικητής και ο πλοηγός σκοτώθηκαν.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Prigozhin είπε ότι τα συντρίμμια του Su-24M είχαν βρεθεί και αφαιρεθεί από το πεδίο της μάχης.

Ένταση μεταξύ ρωσικού στρατού και μισθοφορικής ομάδας

Γενικότερα, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι εντάσεις μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Wagner PMC  αυξάνονται, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βασίζεται όλο και περισσότερο στην Wagner για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Υπάρχουν περίπου 50.000 μαχητές του Ομίλου Wagner που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 10.000 εργολάβων και 40.000 καταδίκων.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής του Ομίλου Wagner, παραπονέθηκε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απέτυχε στην πολεμική προσπάθεια και ότι οι μισθοφόροι της  Wagner, θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερο εξοπλισμό, εξουσία και αυτονομία για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι, ο όμιλος Wagner έχασε χιλιάδες μαχητές στην Ουκρανία μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως στις επιχειρήσεις του γύρω από το Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία. Αλλά έχουν επίσης, αποδειχθεί πιο αποτελεσματικοί από τον ρωσικό στρατό σε ορισμένους τομείς.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι, η ανοιχτή περιφρόνηση του Prigozhin στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετική δημοσιότητα για τον εαυτό του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ