Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η πρόταση 12 σημείων της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας - Τρία σημεία που έχουν σχέση με την Ταϊβάν

Η Κίνα έχει κάνει μια πρόταση δώδεκα σημείων, για να «σβήσει τις φλόγες» του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος μπορεί να γίνει μάρτυρας της χρήσης πυρηνικών όπλων εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση. Κανένας στρατιωτικός/πολιτικός διανοούμενος, δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε άρθρο μας αναφέραμε, «Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε την πρόταση της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα ενδέχεται να έχει επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της όσον αφορά την Ταϊβάν.

Πρόταση δώδεκα σημείων της Κίνας

1. Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών

2. Εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας

3. Παύση των εχθροπραξιών

4. Συνέχιση ειρηνευτικών συνομιλιών

5. Επίλυση της Ανθρωπιστικής Κρίσης

6. Προστασία Αμάχων και Αιχμαλώτων Πολέμου

7. Διατήρηση Ασφαλών Πυρηνικών Σταθμών

8. Μείωση Στρατηγικών Κινδύνων

9. Διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών

10. Παύση των μονομερών κυρώσεων

11. Διατήρηση σταθερών Βιομηχανικών και Εφοδιαστικών Αλυσίδων

12. Προώθηση της μετασυγκρουσιακής ανασυγκρότησης

Απομακρυνόμενοι από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και την πιθανή επίδραση/αποτέλεσμα της κινεζικής πρότασης, προκύπτει ένα ενδιαφέρον ζήτημα.

 Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, το πρόβλημα είναι, «Είναι διατεθειμένη η Κίνα να τηρήσει αυτές τις 12 προτάσεις/αξίες, σε περίπτωση συνεχιζόμενης έντασης/σύγκρουσης με την Ταϊβάν;»

Τρεις από τις 12 προτάσεις, προσκρούουν άμεσα στο τι πρέπει να κάνει η Κίνα σχετικά με την επίλυση του φαινομένου της Ταϊβάν.

Ερμηνεία Ειδικών Προτάσεων

Το πρώτο θέμα, σχετίζεται με την κινεζική πρόταση «Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών». Αποδέχεται η Κίνα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα;

Η αυστηρή τήρηση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως προτείνεται από την Κίνα, θα περιορίσει άμεσα την Κίνα από το να αναλάβει επιθετική στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν. Διότι ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ αντιτίθεται ρητά, αντί να καταδικάζει, τη χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε έθνους και το περιλαμβάνει στην επικράτειά του.

Το δεύτερο θέμα, αφορά την κινεζική πρόταση «Εγκατάλειψη της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου». Ενώ με την αυστηρή έννοια, η Κίνα δεν ήταν μέρος στον παλαιό Ψυχρό Πόλεμο του εικοστού αιώνα μεταξύ της τότε ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, η Κίνα έχει γίνει μέρος σε έναν συνεχιζόμενο Ψυχρό Πόλεμο με τις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα, με στόχο να γίνει  νούμερο ένα έθνος, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Η κινεζική πρόταση αναφέρει: «Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να επιδιώκεται σε βάρος άλλων». Εάν εφαρμοστεί η ίδια αρχή στην Ταϊβάν, η Κίνα δεν θα έχει ηθικό δικαίωμα να αναγκάσει την απρόθυμη Ταϊβάν να εξαναγκαστεί να ενταχθεί στην Κίνα.

Το τρίτο θέμα, σχετίζεται με τη «Διακοπή των μονομερών κυρώσεων». Θα το εφαρμόσει η Κίνα στην περίπτωση της Ταϊβάν; Η κινεζική πρόταση αναφέρει, «οι μονομερείς κυρώσεις και η μέγιστη πίεση, δεν μπορούν να λύσουν το ζήτημα καθώς δημιουργούν νέα προβλήματα. Η Κίνα αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Θα καταργήσει η Κίνα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πολλούς πολίτες και βιομηχανίες της Ταϊβάν; 

Η Κίνα ως ειρηνοποιός

Η κινεζική απόφαση να γίνει ειρηνοποιός, πηγάζει από δύο ζωτικούς τομείς κινεζικού ενδιαφέροντος. Πρώτον, η Κίνα έχει θεωρηθεί ως έθνος που αρπάζει εδάφη, είτε πρόκειται για τη διεκδίκησή της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για τα πολυάριθμα νησιά της σε αυτήν την περιοχή, είτε για τη διεκδίκηση ινδικού εδάφους. Και δεύτερον, η Κίνα έχει την ευκαιρία να εξουδετερώσει/ελαχιστοποιήσει την επιρροή των ΗΠΑ παγκοσμίως, επειδή οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον πόλεμο.

Όμως, ενώ αναλάμβανε το ρόλο του ειρηνοποιού, η Κίνα μπορεί να έχει διασφαλίσει ακούσια την ασφάλεια της Ταϊβάν, επειδή κάθε ισχυρισμός της Κίνας σχετικά με την υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα ισχύει σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία.

Έχει εγγυηθεί η Κίνα την ασφάλεια της Ταϊβάν; Σίγουρα οι Κινέζοι ηγέτες έχουν ακούσει για «ασκήστε αυτό που κηρύττετε».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...