Ένοπλες Συρράξεις

Δείτε που γίνονται οι υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους

Ο Πούτιν την Τρίτη προσπάθησε να υπογραμμίσει τη ρωσική αποφασιστικότητα στην Ουκρανία, αναστέλλοντας μια συνθήκη ορόσημο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων , ανακοινώνοντας ότι νέα στρατηγικά συστήματα τέθηκαν σε μάχιμη υπηρεσία και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Δήλωσε επίσης  ότι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάσουν πυρηνικά όπλα, η Ρωσία θα κάνει το ίδιο.

«Κάποιες προσωπικότητες στην  Ουάσιγκτον , το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, σκέφτονται ήδη το ενδεχόμενο φυσικών δοκιμών των πυρηνικών τους όπλων. Οι  Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν νέους τύπους πυρηνικών όπλων. Υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε αυτήν την κατάσταση, το Υπουργείο Άμυνας και η Rosatom πρέπει να διασφαλίσουν την ετοιμότητα για δοκιμή ρωσικών πυρηνικών όπλων. Φυσικά, δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε αυτό. Αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες αυταπάτες ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί», είπε ο Πούτιν.

Ρωσικό μέσο ενημέρωσης, υπενθυμίζει ότι διαδίδονται περιοδικά  πληροφορίες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας είναι ένα «σκουριασμένο σπαθί» της σοβιετικής εποχής, που έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό  και οι πύραυλοι που κατασκευάζονταν στη σοβιετική εποχή γίνονται γρήγορα απαρχαιωμένοι. 

Σοβαρές αμφιβολίες για τη λειτουργία τους

Διατυπώνονται περιοδικά δεδομένα ότι, για διάφορους φυσικούς λόγους, τα σύνθετα όπλα χάνουν τις αρχικές τους ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τη λειτουργία τους, εάν πρόκειται για αυτό.

Ορισμένες δυτικές πηγές τονίζουν ότι τα πυρηνικά πυρομαχικά, σε αντίθεση με τις συμβατικές βόμβες και οβίδες, δεν μπορούν να αποθηκευτούν και να ξεχαστούν μέχρι να χρειαστούν. Ο λόγος είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται συνεχώς μέσα στα πυρηνικά φορτία, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ισοτοπική σύσταση του φορτίου και να υποβαθμίζεται γρήγορα.

 Τα παλιά σοβιετικά πυρηνικά όπλα για πυραυλικές κεφαλές έχουν λήξει εδώ και καιρό, και η Μόσχα δεν έχει το πλουτώνιο για να κατασκευάσει νέα. Δεν μπορούν να κατασκευαστούν από παλιό σοβιετικό πλουτώνιο, γιατί, όπως το πλουτώνιο στις κεφαλές, η ισοτοπική του σύνθεση έχει αλλάξει αμετάκλητα.

Έτσι, σύμφωνα με την Ρωσική άποψη, μια μονομερής έξοδος από το μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων φαίνεται αρκετά ρεαλιστική, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή, ανεξάρτητα από το αν το Πεντάγωνο θα ξεκινήσει τις πυρηνικές δοκιμές των δικών του πολλά υποσχόμενων κεφαλών ή όχι.

Αξιόπιστος τρόπος ελέγχου

Κατά την εκτέλεση ενός αξιόπιστου  ελέγχου, λαμβάνεται μια παρτίδα πυρηνικών όπλων που έχουν κατασκευαστεί σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Ας πούμε θερμοπυρηνικά κελύφη 152 mm. Από αυτά, η μία οβίδα ανατινάζεται στο πεδίο δοκιμής. 

Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, συντάσσεται πράξη τόσο για την ετοιμότητα αυτής της παρτίδας πυρομαχικών για πολεμική χρήση όσο και για την παράταση της διάρκειας ζωής. Όλα τα παραπάνω, ισχύουν για άλλους τύπους κεφαλών όπως κεφαλές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αερομεταφερόμενες βόμβες ελεύθερης πτώσης, πυρηνικές νάρκες, πυρηνικές κεφαλές πυραύλων κρουζ κ.λπ.

Πιθανώς δεν υπάρχει άλλος, πιο αξιόπιστος τρόπος για να ελεγχθεί η ετοιμότητα του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας για πολεμική χρήση. Και όλα τα είδη υπερκρίσιμων τεχνολογιών και υπερυπολογιστών από αυτή την άποψη, απέχουν πολύ από το να αντικαταστήσουν πλήρως τις πραγματικές δοκιμές πυρηνικών όπλων. 

«Και αυτό το πρόβλημα σχετίζεται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων κεφαλών. Πώς μπορούν να υιοθετηθούν χωρίς πραγματικές δοκιμές;», διερωτάται το ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων

Το ερώτημα πού τίθεται είναι εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Ναι, υπάρχει ένα τέτοιο μέρος στη Ρωσία.  Είναι η κεντρική τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya (τμήμα της  περιοχής του Αρχάγγελσκ), μεταξύ των θαλασσών Μπάρεντς και Καρά. Ιδρύθηκε το 1954 για να δοκιμάσει πυρηνικά όπλα κατηγορίας μεγατόνων.

«Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 1992, ο χώρος δοκιμών στη Novaya Zemlya ονομαζόταν Κρατικός Κεντρικός Τόπος Δοκιμών του Υπουργείου Άμυνας της ΕΣΣΔ Νο. 6. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Κεντρικό Πεδίο Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το 1998 μεταφέρθηκε στη 12η Κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας», αναφέρει το μέσο.

Η τελευταία πυρηνική έκρηξη στο χώρο δοκιμών πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1990, μετά την οποία η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε μονομερές μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal, που βασίζονται στον αέρα και θα ξεκινήσει μαζικές προμήθειες υπερηχητικών πυραύλων Zircon με βάση τη θάλασσα.

Ο Πούτιν, ο οποίος τον περασμένο χρόνο έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εάν απειληθεί, στην πραγματικότητα έλεγε ότι, θα μπορούσε να διαλύσει την αρχιτεκτονική του ελέγχου των πυρηνικών όπλων εκτός εάν η Δύση υποχωρήσει στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ