Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τελικά θα υπάρξει ρωσική χειμερινή επίθεση ή όχι; Αυτές είναι οι επτά βασικές ''παρανοήσεις'' της Δύσης

Πολλοί στην Δύση πιστεύουν και προβλέπουν για το πώς και πότε οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μπορούν να εξαπολύσουν μια «πλήρης κλίμακας επίθεση» ως μέρος μιας ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.  Ρωσικό μέσο ενημέρωσης,  αναλύει ποια είναι η ουσία των φημών για τη «χειμερινή επίθεση» και πόσο απέχουν από την πραγματικότητα;

Μύθος 1: Συμβολικά ραντεβού

Οι New York Times, αναφερόμενοι στον «κυβερνήτη» του τμήματος της περιοχής Λουχάνσκ που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, γράφουν ότι η επίθεση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ενδέχεται να ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου. 

Παρόμοια άποψη επικαλούνται και οι Financial Times, με αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Reznikov.

«Αυτές οι κατηγορίες εμφανίζονται στον τομέα της πληροφόρησης επειδή τα δυτικά ερευνητικά κέντρα, όπως τα μέσα ενημέρωσης, πρέπει να κερδίζουν τα προς το ζην. Επιπλέον, ο κύριος ρόλος στο ζήτημα μιας πιθανής επίθεσης δεν παίζεται από ημερομηνίες και συμβολισμούς, αλλά από πραγματικά στρατιωτικά και στρατιωτικά-στρατηγικά καθήκοντα», αναφέρει το μέσο.

Μύθος 2: Επιστράτευση μεγάλης κλίμακας

Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, η Μόσχα σχεδιάζει να επιστρατεύσει περίπου 500.000 επιπλέον στρατιώτες, για περαιτέρω συμμετοχή στις εχθροπραξίες.

«Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και εξακολουθεί να κυκλοφορεί στον ξένο Τύπο. Αν δείτε το θέατρο των επιχειρήσεων, θα δείτε την πρόοδό μας με τις δυνάμεις που έχουμε. Δεν υπάρχουν λόγοι για νέα επιστράτευση, δεν μιλάμε για αυτό», αναφέρει .

Μύθος 3:  Leopards και Abrams

Η Μόσχα αναγκάζεται να ενεργήσει γρήγορα και επιθετικά για να πετύχει το συντομότερο δυνατό χρόνο. Το Κρεμλίνο αισθάνεται ότι, απειλείται από την επικείμενη άφιξη δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Το Abrams ή το Leopard δεν είναι τα πρώτα δείγματα δυτικού εξοπλισμού που παραδίδονται στην Ουκρανία. Στην αρχή όλοι περίμεναν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα μάχης πεζικού και MLRS. Μετά τανκς. Περαιτέρω, όπως φαίνεται, αναμένονται αεροπλάνα. Ωστόσο, η επίθεσή μας θα είναι συνδεδεμένη με τους δικούς μας πόρους. Εάν καταλάβουμε ότι, είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε την πρώτη γραμμή και να διεξαγάγουμε επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, τότε θα ξεκινήσει η ενεργός κίνηση σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής», αναφέρει το μέσο.

Μύθος 4: Η Ρωσία εμπλέκει τη Λευκορωσία

Η Μόσχα και το Μινσκ, πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενισχύοντας τους φόβους της Δύσης ότι, η Ρωσία και η Λευκορωσία θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια μαζική επίθεση μαζί.

«Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σε αυτή την περίπτωση εκφράζουν τους φόβους τους. Η στρατιωτική μας συνεργασία με τη Λευκορωσία, στοχεύει πρωτίστως στην προστασία της ενωσιακής δημοκρατίας από την Πολωνία», απαντά το ρωσικό μέσο.

Μύθος 5: Σε ποια γεωγραφική περιοχή θα χτυπήσει η Ρωσία

Σύμφωνα με τον  επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Αντρέι Ρέζνικοφ,   η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων θα συγκεντρωθεί σε δύο περιοχές, στο Ντονμπάς και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Σε γενικές γραμμές, η επίθεσή μας σε αυτές τις περιοχές είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως προαναφέρθηκε. Βλέπουμε κίνηση στην περιοχή Zaporozhye. Επιτυχίες καταγράφονται επίσης στο Soledar, στο Artemovsk, κοντά στην Kremennaya στο LPR. Η επίθεση δεν γίνεται ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, αναπτύσσεται, ας πούμε, με υφέρπουν τρόπο», εξηγεί το μέσο ενημέρωσης.

Μύθος 6: Έλλειψη των απαραίτητων πυρομαχικών

 Η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη των απαραίτητων πυρομαχικών και κινητών μονάδων, σημειώνει η Wall Street Journal. Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε επίσης ότι, η Ρωσία προσπαθούσε να εξαπολύσει μια «μείζονα επίθεση» από τον Ιανουάριο.

 Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, Τζέρεμι Φλέμινγκ,  ανέφερε ότι  οι Ρώσοι διοικητές στο έδαφος γνωρίζουν ότι ο εξοπλισμός και τα πυρομαχικά τους τελειώνουν.

«Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Η αμυντική μας βιομηχανία λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, ορισμένες επιχειρήσεις  λειτουργούν με τρείς βάρδιες», αναφέρει το μέσο.

Μύθος 7: Η Ρωσία δεν λυπάται τους στρατιώτες

Η Μόσχα είναι έτοιμη να θυσιάσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών για ένα μικρό κέρδος κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Οι πρόσφατες προόδους της Ρωσίας έδειξαν ότι, οι περισσότερες δυνάμεις της αποτελούνται από άπειρους νεοσύλλεκτους και πρώην κρατούμενους, γράφει η New York Times.

«Αν δεν γλιτώναμε τους στρατιώτες, τότε οι επιθετικές μας ενέργειες θα ήταν πιο ενεργές. Φροντίζουμε όμως τους ανθρώπους. Επιπλέον, ο πρόεδρος μας και οι στρατιωτικοί μιλούν συνεχώς για τη σημασία και την αξία της ζωής κάθε στρατιώτη. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα, η διοίκηση μας στο πλαίσιο του πολέμου έλαβε δύσκολες αποφάσεις, για την απόσυρση ή την ανασύνταξη των στρατευμάτων. Από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», τονίζει το μέσο ενημέρωσης. 

Το ρωσικό ΜΜΕ, θέλοντας να επισημάνει ότι η Ρωσία δεν είναι αδύναμη αναφέρει  πως ορισμένα ξένα μέσα, συχνά γράφουν ότι «η ρωσική αρκούδα είναι αδύναμη», «ο ρωσικός στρατός δεν μαθαίνει από τα λάθη του», «δεν παίρνει μαθήματα» και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας αρνείται να είναι ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων. 

«Ωστόσο, το πιο έγκυρο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Foreign Affairs, θεωρεί έναν τέτοιο συλλογισμό αναληθή και κατά κάποιο τρόπο ακόμη και επικίνδυνο» και τελειώνει αναφέροντας:

«Έτσι, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, που στερούνται παντελώς συμπάθειας για τη Μόσχα, «η αρκούδα μαθαίνει». Η Ρωσία καταφέρνει να αποδεχτεί γρήγορα τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης. Η Μόσχα αναπτύσσει με αυτοπεποίθηση αμυντικές ενέργειες, όταν είναι απαραίτητο, και επίσης προχωρά με τόλμη στην επίθεση εάν η κατάσταση στο μέτωπο το επιτρέπει».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ