Ένοπλες Συρράξεις

“Ρωσικός υπερηχητικός θάνατος”: Kαταστροφικά αποτελέσματα σε Ουκρανικά ραντάρ και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος με τον Kh-31 PD

Ένας (αγνώστου τύπου στις Ουκρανικές δυνάμεις) εκτοξευόμενος πύραυλος κατά της ραδιενέργειας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Tactical Missiles Corporation της Ρωσίας, έχει επιδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στην Ουκρανία λόγω της νέας κεφαλής πολλαπλών χρήσεών του.

Ο εν λόγω πύραυλος, έχει δείξει τα αξιοσημείωτα αποτελέσματά του στο πεδίο της μάχης εναντίον ουκρανικών στόχων. «Ο προηγούμενος πύραυλος αυτού του τύπου, είχε τρεις διαφορετικές κεφαλές που χρησιμοποιήθηκαν ανάλογα με τον καθορισμένο στόχο», σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης.

Τονίζει μάλιστα ότι, ο πύραυλος  που κατασκευάστηκε από την Tactical Missiles Corporation έδειξε την αποτελεσματικότητά του άνω του 98% στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο στρατιωτικός κατάλογος παραγωγής της εταιρείας δείχνει ότι, το νέο όπλο θα μπορούσε να είναι ο πύραυλος υψηλής ταχύτητας Kh-31PD που προορίζεται να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις ραντάρ και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος. 

Ο πύραυλος, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από τον αέρα από ύψος 15 χιλιομέτρων και φέρει κεφαλή 110 κιλών, μπορεί να εμπλέξει στόχους σε μέγιστη απόσταση 250 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος Kh-31P ήταν ο πρόδρομός του.

Οι κύριες τροποποιήσεις του νέου πυραύλου, φέρεται να περιλαμβάνουν την αντικατάσταση τριών επιλεκτικών κεφαλών με μια ενιαία ευρυζωνική σύνδεση, που εμποδίζει το φάσμα των εφαρμοζόμενων και προβαλλόμενων συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αεράμυνας ενός πιθανού αντιπάλου.

Το Kh-31PD, μια παραλλαγή μεγαλύτερης εμβέλειας του Kh-31P, μπορεί να εκτοξευθεί κυρίως από μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Su-30MK, Su-34, Su-35, MiG-29K, MiG-29KUB και MiG-35.

Ρωσικός πύραυλος κατά της ακτινοβολίας 

Τον Νοέμβριο του 2022, η RUSI σημείωσε ότι τα αεροσκάφη Su-30SM και Su-35S εκτόξευαν συχνά τους πυραύλους κατά της ακτινοβολίας Kh-31P και Kh-58, για να απενεργοποιήσουν τα ουκρανικά ραντάρ SAM. 

Διοικητές των μονάδων αεροπορίας και αεράμυνας της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, φέρεται να αποκάλυψαν πολλές φορές ότι το Κίεβο είχε χάσει αρκετά SA-11 και SA-8 SAM από τους πυραύλους Kh-31P και Kh-58 που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά αεροσκάφη.

Μαζί με τη συνεχιζόμενη εκτεταμένη χρήση των Kh-31P και Kh-58 ARM από τα αεροσκάφη VKS, οι ρωσικές δυνάμεις συντόνισαν επίσης αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις με τα UAV Orlan-10, για να απενεργοποιήσουν το ουκρανικό αμυντικό σύστημα. 

Το Kh-31, το οποίο οι Ρώσοι πιλότοι αναφέρουν ως «Υπερηχητικός Θάνατος», είναι σχεδόν αδιαπέραστο από τις αντιαεροπορικές άμυνες του εχθρού λόγω της απίστευτης ταχύτητας και της ικανότητάς του να εξαπολύει αντεπίθεση.

Πύραυλος Kh-31

Ο πύραυλος Kh-31 έρχεται κυρίως σε δύο εκδόσεις: τον Kh-31A και τον Kh-31P. Το Kh-31A (Active) είναι ένας αντιναυτικός πύραυλος κρουζ (ASCM), που εντοπίζει την περιοχή στόχο του χρησιμοποιώντας αδρανειακή καθοδήγηση.

Ο πύραυλος είναι ικανός να εμπλέξει πλοία που εκτοπίζουν έως και 4.500 τόνους. Το Kh-31P είναι μια παραλλαγή πυραύλων κατά της ακτινοβολίας (ARM), που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει ενεργά (ακτινοβολούμενα) αντίπαλα ραντάρ. Προορίζεται για την απενεργοποίηση των ραντάρ ελέγχου αεροπορικών επιχειρήσεων, των ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και των συστημάτων SAM μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Η Ρωσία παρήγαγε επίσης, μια παραλλαγή πυραύλων με πιο θανατηφόρα (βαρύτερη) κεφαλή. Η διαμόρφωση του αντι-ναυτιλιακού πυραύλου κρούζ (ASCM) που ονομάζεται Kh-31AD, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση MAKS 2019. Σχεδιάστηκε για να καταστρέφει πλοία αποβίβασης.

Το σύγχρονο παράγωγο ARM του πυραύλου, Kh-31PD, αναπτύσσεται επίσης στην Ουκρανία. Σε σύγκριση με το αμερικανικό AGM-88 HARM, το Kh-31 είναι ένας ουσιαστικά μεγαλύτερος πύραυλος. Η κεφαλή των 110 κιλών της παραλλαγής D ζυγίζει πολύ περισσότερο από την κεφαλή των 68 κιλών της HARM.

Η παραλλαγή D έχει πολύ μεγαλύτερη ορμή όταν χτυπά έναν στόχο, χάρη στην ταχύτητά της 1000 m/s, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από την ταχύτητα των 600 m/s του HARM. Ως αποτέλεσμα, η καταστροφή που θα προκληθεί από το Kh-31 θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του HARM. 

Η παραλλαγή AGM-88E του αμερικανικού πυραύλου, είναι κατά τα άλλα πιο εξελιγμένη από το Kh-31. Αυτή η παραλλαγή του αμερικανικού πυραύλου είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί από το Kh-31. 

Το AGM-88E δεν τυφλώνεται εάν ένας εχθρός απενεργοποιήσει το ραντάρ SAM. Καταγράφει τη θέση του εχθρικού ραντάρ και χρησιμοποιεί το δικό του ραντάρ υψηλής ανάλυσης,  για να «βλέπει» το ραντάρ στόχου. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ