Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τέλος εποχής: Η Ρωσία παροπλίζει το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον Κόσμο - Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά

Ο Βόρειος Στόλος του Ρωσικού Ναυτικού, παρόπλισε το υποβρύχιο πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης «Dmitry Donskoy» (TK-208) Typhoon. Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης,  ήταν το τελευταίο από τα έξι SSBN κατηγορίας Typhoon (Project 941), το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Το Dmitry Donskoy ήταν το πρώτο στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Project 941 Akula (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ: Typhoon), και επίσης το πιο μακροχρόνιο σε υπηρεσία. Αυτό οφειλόταν στη μετατροπή του σε μονάδα δοκιμής, για το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Bulava-M με R-30 SLBM σχεδιασμένο για τα νέας γενιάς SSBN του έργου 995/995A Borey.

Ο Ντμίτρι Ντονσκόι θα περιμένει τη διάθεσή του στη ναυτική βάση στο Severodvinsk, μαζί με δύο άλλα υποβρύχια του έργου  το Arkhangelsk και το Severstal . Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες θα απομακρυνθούν πρώτα, θα ακολουθήσει η υπόλοιπη πυρηνική εγκατάσταση και στη συνέχεια θα διαλυθεί η μεταλλική κατασκευή. Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί ημερομηνία για την εξάρθρωση του SSBN.

Το τέλος μιας εποχής

Το TK-208 SSBN (επίσημη ρωσική ονομασία: πυρηνικό βαρύ υποβρύχιο καταδρομικό στρατηγικού σκοπού), ήταν το πρωτότυπο μιας σειράς έξι μονάδων του έργου 941 Akula (καρχαρίας).

Τα SSBN του έργου 941 έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από την έναρξή τους, κυρίως από το απαράμιλλο μέγεθός τους, το οποίο έγινε η αφορμή για την εγγραφή στο «Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες», καθώς και από το εξωτερικό σχήμα που έδωσε αφορμή για εικασίες για την κατασκευή του εσωτερικού, που παραμένει μυστήριο για καιρό. 

Η όλη κατασκευή περιβάλλεται από ένα υδροδυναμικό εξωτερικό κύτος. Αυτή η διάταξη, τα έκανε τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το TK-208 είχε διαστάσεις 170,0×23,3 μέτρα με εκτόπισμα  48.000 τόνους βυθισμένο, περισσότερους από τα περισσότερα θωρηκτά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Το υποβρύχιο ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1980 και τέθηκε σε υπηρεσία στις 29 Δεκεμβρίου 1981. Κατασκευάστηκαν άλλα πέντε υποβρύχια αυτής της κατηγορίας. Το έβδομο δεν ολοκληρώθηκε, για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους  και σχετίζονται με την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Το 2002, ο Dmitry Donskoy υποβλήθηκε στον εκσυγχρονισμό του έργου 941UM, μετά τον οποίο συμμετείχε σε δοκιμές του πυραυλικού συστήματος Bulava.

Σε πολιτικούς και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Γκορμπατσόφ και Πούτιν, άρεσε να εμφανίζονται στους Τυφώνες. Το 2017, ο Dmitry Donskoy , μαζί με το βαρύ καταδρομικό Petr Velikiy , έργο 11442, πήγαν από τον Βόρειο Στόλο στη Βαλτική για να λάβουν μέρος στον κεντρικό εορτασμό της παρέλασης του στόλου στην Κρονστάνδη. Το ταξίδι του παρατηρήθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και προκάλεσε μεγάλη –και δικαιολογημένη– αίσθηση.

Πλοίο των ΗΠΑ  στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Αντιτορπιλικό με το όνομα USS Nitze , φάνηκε να επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό είναι το πιο κοντινό αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Ρωσία, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία . Το Nitze λειτουργεί ως μέρος της Ομάδας  του George HW Bush. 

Το πλοίο εισήλθε στην περιοχή και επισκέφθηκε την Τουρκία στις 3 Φεβρουαρίου, κάτι που επιβεβαιώθηκε στον λογαριασμό Twitter του Έκτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αρκετές μέρες αργότερα, το πλοίο επισκέφτηκε και τον Πειραιά στην Ελλάδα.

Το τελευταίο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που εισήλθε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Τζούλι Έαντχ, επισκέφτηκαν το πλοίο για αρκετές ώρες.

Ο πρέσβης δεν έκανε καμία σύνδεση μεταξύ της παρουσίας του πλοίου και του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας . Αντίθετα, ο Φλέικ, περιέγραψε την επίσκεψη ως ευκαιρία για την ενίσχυση της σχέσης του ΝΑΤΟ. 

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν πρόσφατα προειδοποιήσεις προς την Τουρκία σχετικά με τις τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία . Οι εξαγωγές περιλαμβάνουν χημικά, μικροτσίπ και άλλα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία εμποδίζει επίσης, τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ , κάτι που ορισμένοι είπαν ότι θα ωφελούσε τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ