Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί η Ρωσία επεκτείνει την αεράμυνα μικρής εμβέλειας γύρω από την Μόσχα – Από ποια άλλα όπλα προστατεύεται

Η αεράμυνα είναι μία από τις βασικές σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες που παρέχει επαρκή προστασία στις επίγειες μονάδες, βοηθώντας τις να διατηρήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτά τα συστήματα έχουν γίνει ολοένα και πιο δικτυωμένα και πολυεπίπεδα, δίνοντας στους υπερασπιστές μια πληθώρα επιλογών για να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους, drones, κ.λπ. μια περιοχή και να κατακλύσουν τις υπάρχουσες αεράμυνες. Μόνο ελάχιστες χώρες έχουν αναπτύξει και έχουν δοκιμαστεί σε μάχη συστήματα ενάντια σε τέτοια νέα επιθετικά όπλα.

Τις τελευταίες ημέρες, η αεράμυνα μικρού βεληνεκούς της Ρωσίας, ιδιαίτερα το θρυλικό πλέον υβριδικό σύστημα SAM-AAA (αντιαεροπορικό πυροβολικό) «Pantsir», αναπτύσσονται για την προστασία κρίσιμων περιοχών στην πρωτεύουσα της Μόσχας . 

 Ορισμένα συστήματα SAM-AAA "Pantsir-S1" έχουν τοποθετηθεί πάνω από ορισμένα βασικά κτίρια στη Μόσχα, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Ρωσία αναμένει νέες επιθέσεις από τις δυνάμεις  του Κιέβου. Είναι πολύ πιθανό, αυτό να περιλαμβάνει και την άμυνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Σοβιετικής κατασκευής, όπως το διαβόητο πλέον Tu-141 «Strizh» που πέταξε σχεδόν 600 χιλιόμετρα μέσω της αεράμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία στις αρχές Μαρτίου του περασμένου έτους.

Αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις  του Κιέβου εκτόξευσαν το Tu-141, αλλά πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλες τις επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία, με ορισμένους ειδικούς ασφαλείας να προειδοποιούν για επιθέσεις δολιοφθοράς ( προφανώς, συντονισμένες από τη CIA ), συμπεριλαμβανομένων μικρών drones που λειτουργούν από ομάδες διείσδυσης ή ακόμη και από έναν μόνο «κοιμώμενο» πράκτορα. 

Όποια από τις δύο πιθανότητες είναι αληθινή, το σύστημα SAM-AAA "Pantsir" έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανό έναντι και των δύο τύπων επιθέσεων, καταρρίπτοντας χιλιάδες drones, πυραύλους, ρουκέτες και άλλα όπλα στη Μέση Ανατολή και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου ΧΙΜΑΡΣ.

Όλα αυτά μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από την ενίσχυση της ρωσικής αεράμυνας σε κρίσιμα σημαντικές περιοχές, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Επιπλέον, ο αριθμός των ασκήσεων που περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα SAM λίγο έξω από τη Μόσχα έχει επίσης, αυξηθεί δραματικά.

Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι, στην περιοχή της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση με το προσωπικό της ταξιαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, για την απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων σε σημαντικές στρατιωτικές βιομηχανικές και διοικητικές εγκαταστάσεις .

Η άσκηση μάχης, επικεντρώθηκε στη λειτουργία ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

Η πρωτεύουσα της Ρωσίας προστατεύεται  επίσης, από ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα αεράμυνας στον κόσμο και περιλαμβάνει επίσης συστήματα ικανά να καταρρίπτουν ICBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι), εισερχόμενες κεφαλές MIRV (πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου), δορυφόρους και άλλα διαστημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους της .

Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά τη Μόσχα απρόσβλητη από επιθέσεις δολιοφθοράς, που περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα drones και σμήνη drones. Ενδεχομένως πράκτορες που χειρίζονται μικρά drones (στρατιωτικά ή ακόμα και εμπορικά) μπορεί να είναι σε θέση να θέσουν σε κίνδυνο κρίσιμους στόχους, ιδιαίτερα στη Μόσχα, η οποία έχει εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση ιδρυμάτων ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, είτε είναι το ίδιο το κράτος, η στρατιωτική, βιομηχανική του ικανότητα και τα λοιπά.

Αν και η πρωτεύουσα της χώρας δεν έχει δει ακόμη τέτοιες επιθέσεις, αυτή η πιθανότητα δεν πρέπει ποτέ να αποκλειστεί, ειδικά τώρα που το Κίεβο θέλει απελπισμένα να κερδίσει τουλάχιστον κάποιες νίκες και να πάρει περισσότερα όπλα από την πολιτική Δύση, για να έχει μια ευκαιρία ενάντια στην επερχόμενη επίθεση της Ρωσίας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ