Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζονται για τα χειρότερα οι Ρώσοι: Ασκήσεις με επίκεντρο την "απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων" στη Μόσχα – Όλα ήταν γραμμένα στο σχέδιο RAND CORP

Μέρες μετά τις ευρέως διαδεδομένες αναφορές ότι, η Ρωσία είχε εγκαταστήσει  συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S1 πάνω από μερικά βασικά κτίρια στη Μόσχα, που πυροδότησε εικασίες ότι η Ρωσία αναμένει περισσότερες επιθέσεις από την Ουκρανία στο έδαφός της, το Κρεμλίνο ενέτεινε τις αντιαεροπορικές ασκήσεις έξω από τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένο μέσο ενημέρωσης επιβεβαιώνει ότι, στην περιοχή της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση με το προσωπικό της ταξιαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, για την απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων σε σημαντικές στρατιωτικές βιομηχανικές και διοικητικές εγκαταστάσεις .

Η άσκηση μάχης, επικεντρώθηκε στη λειτουργία ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

Να υπενθυμίσουμε ότι, η Ρωσία έχει υποστεί αρκετές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός της που προέρχονται από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ένγκελς στην περιοχή Σαράτοφ, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 600 χιλιομέτρων στη Ρωσία.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «κέρδη» αυτόν τον μήνα στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ιδιαίτερα στη νότια περιοχή Ζαμπορίτσια καθώς και κοντά στην πόλη Μπαχμούτ στο Ντόνετσκ, φαίνεται ότι το Κρεμλίνο μπορεί να προετοιμάζεται για πιθανές αντεπιθέσεις απευθείας στο έδαφός του, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση.

Σχέδιο RAND CORP

Το στρατηγικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας, εκπονήθηκε πριν από τρία χρόνια από την Rand Corporation. Η Rand Corporation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός», χρηματοδοτείται επίσημα από το Πεντάγωνο, τον στρατό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας (CIA και άλλες), υπηρεσίες σε άλλες χώρες και ισχυρούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς .

Η Rand Corp. υπερηφανεύεται πως βοήθησε στη χάραξη της στρατηγικής, που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν νικήτριες από τον Ψυχρό Πόλεμο, αναγκάζοντας τη Σοβιετική Ένωση να καταναλώσει τους πόρους της σε μια εξαντλητική στρατιωτική αντιπαράθεση. 

Αυτό το μοντέλο ενέπνευσε το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε το 2019: «Υπερέκταση και ανισορροπία της Ρωσίας», δηλαδή αναγκάζοντας τον αντίπαλο να υπερεκταθεί για να τον εξισορροπήσει και να τον γκρεμίσει.

Κύριες γραμμές επίθεσης του σχεδίου

Αυτές είναι οι κύριες γραμμές επίθεσης που περιγράφονται στο σχέδιο Rand, πάνω στο οποίο κινήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Πρώτα από όλα –καθορίζει το σχέδιο– η Ρωσία πρέπει να δεχθεί επίθεση  στην πιο ευάλωτη πλευρά, αυτή της οικονομίας της που εξαρτάται έντονα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου: για τον σκοπό αυτό, πρέπει να χρησιμοποιηθούν εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις και, ταυτόχρονα, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας το με υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

«Στον ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουμε εσωτερικές διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα να υπονομεύσουμε την εικόνα της Ρωσίας έξω», αναφέρουνε.

Στον στρατιωτικό τομέα, είναι απαραίτητο να λειτουργήσει έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, να αυξήσουν τις δυνάμεις τους σε μια αντιρωσική λειτουργία. Οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και υψηλά οφέλη με μέτριους κινδύνους, επενδύοντας περισσότερα σε στρατηγικά βομβαρδιστικά και πυραύλους επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που στρέφονται κατά της Ρωσίας. Η ανάπτυξη νέων πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη με στόχο τη Ρωσία, τους εξασφαλίζει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά εγκυμονεί επίσης υψηλούς κινδύνους.

«Η Ρωσία θα καταλήξει να πληρώσει το υψηλότερο τίμημα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλους πόρους για να τις εκτρέψουν από άλλους σκοπούς», αναφέρουνε.

Ως μέρος αυτής της στρατηγικής – προέβλεπε το σχέδιο της Rand Corporation για το 2019 – «η παροχή θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία, θα εκμεταλλευόταν το μεγαλύτερο σημείο εξωτερικής ευπάθειας της Ρωσίας, αλλά οποιαδήποτε αύξηση των όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ και στρατιωτικών συμβουλών στην Ουκρανία, θα πρέπει να βαθμονομηθεί προσεκτικά για να αυξηθεί το κόστος προς τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση στην οποία η Ρωσία, λόγω εγγύτητας, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα».

Πιασμένη στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό «στραγγαλισμό» που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σφίγγουν ολοένα και περισσότερο, αγνοώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και προτάσεις της Μόσχας για διαπραγμάτευση, η Ρωσία αντέδρασε με τη στρατιωτική επιχείρηση που κατέστρεψε περισσότερες από 2.000 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, που στην πραγματικότητα κατασκευάστηκαν και δεν ελέγχονταν από το Κίεβο.

Οι επιλογές στο σχέδιο, είναι στην πραγματικότητα μόνο παραλλαγές της ίδιας πολεμικής στρατηγικής, το τίμημα της οποίας όσον αφορά τις θυσίες και τους κινδύνους το πληρώνουμε όλοι μας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ