Ένοπλες Συρράξεις

“Ο κύβος ερρίφθη”: Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-16

Σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι, τα συγκροτήματα Patriot θα προστατεύουν τα ουκρανικά αεροδρόμια και επισημάναμε ότι, η παράδοσή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αμερικανικών μαχητικών F-15 και F-16. Αυτό θα είναι ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, αν και ο ουκρανικός στρατός θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να εκπαιδευτεί.

Τονίσαμε δε ότι, τα αεροσκάφη θα πετάξουν με  Αμερικανούς ή  μετεκπαιδευμένους Ουκρανούς  πιλότους ή από πιλότους χωρών  όπου τα αεροσκάφη είναι ήδη σε υπηρεσία.

Σε μια νέα εξέλιξη, ο εκπρόσωπος  της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία θα λάβει δυτικά μαχητικά. Σύμφωνα με τον Ιγκνάτ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατέστη δυνατό να επιτευχθούν ορισμένες συμφωνίες και να αποφασιστεί ο τύπος των μαχητικών που θα λάβει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο χώρες σκοπεύουν να οργανώσουν την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αμέσως.

«Οι στρατιωτικοί μας πιλότοι πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατέθηκαν κονδύλια για την εκπαίδευση των πιλότων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ.

Οι δυτικές χώρες αποφάσισαν να παράσχουν στην Ουκρανία τα μαχητικά τους αεροσκάφη. Μιλάμε για έναν τύπο αεροσκάφους. Ταυτόχρονα, στο εγγύς μέλλον, θα συζητηθεί το ερώτημα πόσα μαχητικά μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, Ουκρανοί πιλότοι έχουν επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους που θα παρασχεθεί στην Ουκρανία έχει ήδη επιλεγεί.

Ωστόσο, ένας Ουκρανός εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας και του στρατού στο Κίεβο είπε ότι «με βάση την ιδέα της ανάπτυξης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναζητούμε ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων κατά την πρώτη φάση. Θα μπορούσε να είναι κάποια παραλλαγή του   μαχητικού αεροσκάφους F-16».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, δύο Μοίρες 12 αεροσκαφών F-16, συν εφεδρείες, θα ήταν αρκετές για να βοηθήσουν να αντιστραφεί η κατάσταση ενάντια στη ρωσική αεροπορία.

Η Ουκρανία,  έχει τουλάχιστον 30 πιλότους με επαρκείς δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα έτοιμους να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση πιλότων μαχητικών μαζί με τους αντίστοιχους μηχανικούς και ομάδες συντήρησης.

«Για να μάθουμε το πρώτο στάδιο απογείωσης και προσγείωσης και να πετάξουμε από το σημείο Α στο σημείο Β, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες, αλλά για να μάθουμε πώς να πολεμάμε πάνω σε αυτό, για να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε πυραύλους, θα χρειαστούμε περίπου έξι μήνες», είπε. 

Αυτή η μεταφορά θα απαιτούσε την έγκριση των ΗΠΑ, αναφέρει ο ανώτατος εκπρόσωπος του Πενταγώνου . «Δεν έχω τίποτα να ανακοινώσω σε αυτό το μέτωπο. Όπως έχουμε πει από παλιά, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σθεναρή συζήτηση με τους Ουκρανούς σχετικά με τις αμυντικές τους ανάγκες που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» , είπε.

Τα σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, είναι επίσης από καιρό ένα από τα πιο περιζήτητα είδη όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η βοήθεια όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, έχει περιοριστεί σε  όπλα που εκτοξεύονται από αέρος  καθώς και σε  ανταλλακτικά  για υπάρχοντα αεροσκάφη, που βρίσκονται ήδη στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Η πηγή οποιασδήποτε χρηματοδότησης για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, είναι ασαφής.

Αν και η έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας του 2023, ζήτησε χρηματοδότηση για την έναρξη εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, συγκεκριμένη διατύπωση δεν εμφανίστηκε όταν η πράξη υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία είναι σίγουρα μια κλιμάκωση, ωστόσο, νωρίτερα η Δύση αγνόησε εντελώς τις «κόκκινες γραμμές» που όρισε η ρωσική πλευρά.


 

 

 

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας