Ένοπλες Συρράξεις

Τερματικά Starlink στα χέρια των Ρώσων: Χακάρουν τις άμυνες της Ουκρανίας και οργανώνουν την επίθεση στην Ζαπορίζια

Ο πρώην επικεφαλής της Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ανέφερε ότι στο DPR οι μαχητές στρατιώτες παίρνουν  μια μεγάλη ποικιλία από εχθρικά «τρόπαια», συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Τα τερματικά Starlink που λαμβάνονται από τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων ως «τρόπαια», δίνουν στην πλευρά της Ρωσίας την ευκαιρία να τα μελετήσει και να τα χειριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, οι μαχητές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ κατάφεραν να πάρουν τα τερματικά του αμερικανικού συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών Starlink ως «τρόπαια». «Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί χρησιμοποιήθηκαν από το στρατιωτικό προσωπικό του εχθρικού στρατού», ανέφερε.

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Έλον Μασκ, η εταιρεία του οποίου κατέχει τα τερματικά δορυφορικής επικοινωνίας που παρέχονται στις δυνάμεις  του Κιέβου, είπε ότι σήμερα η σύνδεση από το Starlink είναι, στην πραγματικότητα, η μόνη που λειτουργεί ομαλά στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Μασκ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει αυτή τη σύνδεση».

Τώρα που η ρωσική πλευρά απέκτησε τον συνδρομητικό εξοπλισμό Starlink, προκύπτουν νέες ευκαιρίες τόσο για τη μελέτη όσο και για τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι ειδικοί μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσουν σημεία λήψης σημάτων «αντικατάστασης», τα οποία, κατά τη λειτουργία, μπορούν να φέρουν πολλά προβλήματα στον ουκρανικό στρατό. 

Οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε τέτοιο εξοπλισμό, τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, ως μέσα στρατιωτικών επιτόπιων επικοινωνιών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ρωσικά συμφέροντα.

Τις δηλώσεις του Ντμίτρι Ρογκόζιν ότι τα τερματικά του Starlink έχουν γίνει «τρόπαια» των ρωσικών στρατευμάτων, ο Έλον Μασκ δεν έχει σχολιάσει ακόμη.

Έχοντας χακάρει τις άμυνες του εχθρού, ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει επίθεση στην κατεύθυνση Ζαπορίσγια

Λόγω των ανωτέρω, η ουκρανική διοίκηση ανησυχεί σοβαρά για την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στη Ζαπορίσγια, φοβούμενη ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να σκεφτούν την άμυνα της πόλης. Το γεγονός είναι ότι, έχοντας χακάρει την άμυνα του εχθρού, ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει επίθεση στην κατεύθυνση Ζαπορίσγια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κανάλι Rybar Telegram, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή της Γκουλιάπολης και του Ορέκοφ. «Ανοίγουν με επιτυχία τις άμυνες του εχθρού», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Ρογκόβ, εκπρόσωπο της διοίκησης της Ζαπορίσια, σε μια έκταση αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέλαβαν την πρώην «γκρίζα ζώνη», σχηματίζοντας μια νέα.

«Οι μονάδες μας υποστηρίζονται με τα πυρά των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων και του πυροβολικού, χτυπώντας εχθρικά οχυρά και θέσεις. Στην περιοχή Ορέκοφ, μονάδες του ρωσικού στρατού είναι σταθερές στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και διεξάγουν ενεργά αναγνωριστικές δραστηριότητες», αναφέρει.

Προκειμένου να διατηρήσει τις θέσεις του στα περίχωρα της πόλης, ο ουκρανικός στρατός αντλεί ενισχύσεις εκεί. Σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης, σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στις υψηλές απώλειες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην περιοχή Ζαπορίσγια, που ανέρχονται σε εκατοντάδες στρατιώτες καθημερινά».

Επανενεργοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας,  το στρατιωτικό προσωπικό της κοινής ομάδας στρατευμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, έχει ξεκινήσει την επανενεργοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο των κοινών δραστηριοτήτων συντονισμού μάχης της περιφερειακής ομάδας στρατευμάτων (δυνάμεων) της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, μονάδες της 11ης  μηχανοποιημένης ταξιαρχίας άρχισαν να αφαιρούν εξοπλισμό από τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση.

Η δημιουργία μιας περιφερειακής ομάδας στρατευμάτων στη Λευκορωσία, για την προστασία του κράτους της Ένωσης ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εξήγησε ότι, αυτό γίνεται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα.

Ο συνολικός αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στη Λευκορωσία, δεν θα υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες άτομα. Θα εφοδιαστεί με περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 ​​τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και έως και 100 πυροβόλα και όλμους με διαμέτρημα άνω των 100 χιλιοστών.

Στις 13 Ιανουαρίου, μια επιτροπή τμημάτων με επικεφαλής τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων Oleg Salyukov, επιθεώρησε ρωσικές μονάδες στη Λευκορωσία. Με βάση τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, η ομάδα αναγνωρίστηκε ως έτοιμη να εκτελέσει καθήκοντα προς το συμφέρον της ασφάλειας του κράτους της Ένωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ