Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ “ανάγκασαν” τη Γερμανία να προμηθεύσει Leopard 2 στην Ουκρανία- Στήθηκαν οι πρώτοι 2 Patriot στα σύνορα με την Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανάγκασαν» τη Γερμανία να οργανώσει την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2 στον οπλισμό της Ουκρανίας. Αυτή τη στιγμή, οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον έχουν ήδη επιτευχθεί, ωστόσο η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει ποια τανκς και σε ποια ποσότητα θα παραχωρηθούν στο Κίεβο. Πληροφορίες για αυτό το θέμα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών λήφθηκε μια θεμελιώδης απόφαση για την προμήθεια γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Λεπτομέρειες για αυτό θα ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, οι παραδόσεις μπορούν να κανονιστούν μόνο σε λίγους μήνες.

«Τις επόμενες ημέρες, μπορούμε να περιμένουμε νέα από τη Γερμανία για τανκς για την Ουκρανία» , ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Το πώς ακριβώς κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι σε αντάλλαγμα για τα τανκς, το Βερολίνο μπορεί να λάβει αμερικανικά όπλα, ειδικότερα, είναι γνωστό ότι η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τα μαχητικά Panavia Tornado.

Επίσης, ο Oleksii Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε  ότι η επόμενη ένατη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, γνωστή και ως συνάντηση Ραμστάιν , θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Όπως τόνισε, η συνάντηση εκπροσώπων 50 χωρών στις 20 Φεβρουαρίου θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να ονομαστεί «θωρακισμένο Ραμστάιν».

Συστήματα αεράμυνας Πάτριοτ

Το επιχείρημα που προέκυψε γύρω από τους Πάτριοτ της Γερμανίας  για την Πολωνία, το οποίο η ίδια η Βαρσοβία πρότεινε να αναπτύξει στην Ουκρανία, έληξε επίσημα στις 6 Δεκεμβρίου. Αποφασίστηκε τελικά ότι, η Γερμανία θα αναπτύξει τα συστήματα στο έδαφος της Πολωνίας. Όμως, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και μόλις τώρα, στις 23 Ιανουαρίου, το Βερολίνο στέλνει τους Πάτριοτ στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Αν και αυτές είναι μόνο οι δύο πρώτες  μονάδες Πάτριοτ και η τρίτη δεν έχει έρθει ακόμη,  θα πρέπει  να ληφθεί υπόψη ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να «ξεδιπλωθούν» τα συστήματα στη νέα θέση, προτού αρχίσουν να λειτουργούν.

Για λόγους ασφαλείας, μαχητικά αεροσκάφη της Bundeswehr έφτασαν στην Πολωνία λίγες ημέρες πριν, για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα θα εγκατασταθούν στις καθορισμένες τοποθεσίες χωρίς ανησυχία. Οι Πάτριοτ θα φτάσουν στην περιοχή της πόλης Zamość, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Γενικά, η κατάσταση γύρω από την αποστολή των συστημάτων αεράμυνας Πάτριοτ από τη Γερμανία στην Πολωνία, ή μάλλον το χρονικό πλαίσιο που χρειάστηκε για την παράδοση και τα συναφή καθήκοντα, μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση των πραγματικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Υπενθυμίζουμε ότι, πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να παρέχουν δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας που έχουν ήδη δεσμεύσει τα συστήματα Πάτριοτ μαζί με τα σχετικά πυρομαχικά και την απαραίτητη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς χειριστές.

Η Πολωνία στέλνει άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία

Πολωνικές πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι, τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 2A4 στάλθηκαν στην Ουκρανία. Αυτά τα οχήματα μάχης έχουν ήδη φορτωθεί σε σιδηροδρομικές αποβάθρες και κατευθύνονται προς τα ουκρανικά σύνορα, από όπου, κατά πάσα πιθανότητα, τα τελευταία θα ταξιδέψουν μόνα τους στους τόπους της μετέπειτα ανάπτυξής τους, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει μέσα ικανά να μεταφέρουν άρματα βάρους περίπου 60 τόνων.

Συνολικά, η Πολωνία σκόπευε να μεταφέρει 14 άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, χωρίς να αποκλείει την προμήθεια περισσότερων από αυτά τα οχήματα μάχης στο μέλλον, ωστόσο, πόσες ακριβώς μονάδες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στην πρώτη παρτίδα, είναι ακόμα άγνωστος.

Είναι γνωστό ότι, αρχικά η Πολωνία δεν μπορούσε να στείλει αυτό το τεθωρακισμένο όχημα στην Ουκρανία λόγω έλλειψης συντονισμού του θέματος με τη Γερμανία, ωστόσο στο Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια στις πολωνικές παραδόσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ