Ένοπλες Συρράξεις

“Παίζουν με την φωτιά”: Τοποθετούν πυρομαχικά σε πυρηνικούς σταθμούς-Ένας “αδέσποτος” πύραυλος θα καλύψει τη Ρωσία και την Ευρώπη με ένα ραδιενεργό σύννεφο

Πριν από ένα περίπου μήνα Ρώσοι Αξιωματούχοι κατηγόρησαν  το ΝΑΤΟ ότι, «έχει βάλει το χέρι του » σε φερόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας εναντίον ρωσικών αεροδρομίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα, ήρθε η σειρά της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), που κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αποθηκεύει όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, το SVR ανέφερε ότι οι εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, τα συστήματα αεράμυνας και τα πυρομαχικά πυροβολικού, παραδόθηκαν στον πυρηνικό σταθμό Rivne στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τοποθετούν όπλα και πυρομαχικά που προέρχονται από τη Δύση στα εδάφη των πυρηνικών σταθμών. Ο ουκρανικός στρατός, αποθηκεύει τα πιο ακριβά και σπάνια όπλα σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής: πυραύλους για την MLRS HIMARS, για παράδειγμα. Στις τοποθεσίες των σταθμών αποθηκεύονται επίσης, πυρομαχικά πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος. 

Οι πολλοί πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, από την έναρξη της σύγκρουσης. Οι ρωσικές δυνάμεις, κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ λιγότερο από 48 ώρες μετά την εισβολή των στρατευμάτων και κατέλαβαν επίσης, τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια - τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη - στις αρχές του πολέμου.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα, έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βομβαρδίζουν τη Ζαπορίζια και η Ουκρανία λέει ότι, η Ρωσία χρησιμοποιεί την τοποθεσία, ως de facto αποθήκη όπλων.

Η πυρηνική εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για επιθέσεις κοντά στο εργοστάσιο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, δήλωσε ότι, σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, πολλά βαγόνια με φορτίο βαρέων όπλων, ρουκέτες και πυρομαχικά παραδόθηκαν μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Rafalovka στον πυρηνικό σταθμό Rovno στη δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Vladimir Kuznetsov, πρώην επικεφαλής της Επιθεώρησης για την Επίβλεψη της Πυρηνικής και Ακτινοπροστασίας των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων της ΕΣΣΔ, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τέλεια τα πάντα.

Δήλωσε ότι, δεν εν θα εκπλαγεί αν όλο αυτό είναι σχεδιασμός των ΗΠΑ. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε καλύτερο μέρος για την αποθήκευση πυραύλων για το HIMARS MLRS και άλλα δυτικά συστήματα αεράμυνας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι, η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πυρηνικούς σταθμούς. Για τον ουκρανικό στρατό, έχει γίνει ήδη ο κανόνας να κρύβονται πίσω από αμάχους, και τώρα  με πυρηνικούς αντιδραστήρες», αναφέρει.

Σημείωσε επίσης ότι, τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να εκραγούν εξαιτίας ενός άλλου «χαμένου» πυραύλου της ουκρανικής αεράμυνας. Και τότε, η ευθύνη για την τραγωδία μπορεί να αποδοθεί στη Μόσχα.

Θα είναι μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή από την ακτινοβολία. Η κεφαλή ενός πυραύλου είναι περίπου 300-500 κιλά, και εκεί, προφανώς, υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά. Εάν συμβεί μια έκρηξη, θα ανατρέψει τα πάντα. Το ραδιενεργό νέφος θα καλύψει και την Ρωσία και την Ευρώπη. 

Οι συνέπειες θα είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερες από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Σημειώστε ότι ακόμη και το 2010, 24 χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ το ραδιενεργό υπόβαθρο αυξήθηκε 40 φορές.

Καταστροφή ολοσχερώς των συνοριακών κόμβων

Ο  Kuznetsov πιστεύει ότι, είναι απαραίτητο να καταστραφούν τα όπλα που εισέρχονται στην Ουκρανία αμέσως μόλις περάσουν τα σύνορα.

Είναι απαραίτητο να καταστραφούν ολοσχερώς οι συνοριακοί κόμβοι, όπου πραγματοποιείται η αλλαγή τροχοφόρων αμαξιδίων με τροχοφόρα διαφορετικών προδιαγραφών. Είναι γνωστό ότι, οι σιδηρόδρομοι στο έδαφος της ΕΣΣΔ και της Φινλανδίας έχουν εύρος 1520χιλ., στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη  1435 χιλ.

«Αν υπάρχει εμπορευματικό τρένο με βαρύ εξοπλισμό, νομίζω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 ώρες για να αντικατασταθούν οι τροχοί.  Εάν αυτά τα σημεία μεταφόρτωσης καταστραφούν, οι σιδηροδρομικές παραδόσεις θα σταματήσουν», αναφέρει.

Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, είναι επίσης απαραίτητο να παρακολουθείται η κίνηση των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών στο σταθμό Ungheni, στα σύνορα της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, όπου αλλάζουν και οι τροχοί. Μάλιστα εισηγείται την ιδέα, να βρεθούν πληροφοριοδότες που θα παρέχουν αυτές τις πληροφορίες για χρήματα.

 Σημειώνει μάλιστα ότι τα βαριά όπλα και τα πυρομαχικά, που μεταφέρονται με τρένα, είναι καλυμμένα με κάθε δυνατό τρόπο.

«Δεν θα εκπλαγώ αν πάνω από κάθε δεξαμενή ανεγερθεί κάποιο είδος ανδρεικέλου φορτηγού. Συχνά, βαγόνια με όπλα συνδέονται με επιβατικά τρένα όπου ταξιδεύουν πολίτες. Οι πολίτες είναι κάθε είδους εκπαιδευτές, καθώς και Ουκρανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από νοσοκομεία στις δυτικές χώρες. Υπάρχει πολλή σιδηροδρομική κυκλοφορία συνεχώς», αναφέρει.

«Παίζει με τη φωτιά» με αποστολές όπλων

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποίησε  ότι το ΝΑΤΟ «παίζει με τη φωτιά», παρέχοντας αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι, τα μέλη του ΝΑΤΟ εμπλέκονται όλο και περισσότερο και άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Η υποστήριξή τους προς το Κίεβο, είναι τώρα πολύ πιο διαφοροποιημένη από ότι πριν από μερικούς μήνες. Αυτό, αντικατοπτρίζει την σκόπιμη πολιτική της Ουάσιγκτον, που ακολουθείται υπάκουα από τους Ευρωπαίους, για κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Παίζουν με τη φωτιά. Οι κίνδυνοι είναι στα ύψη», είπε ο Ριάμπκοφ.

Επισήμανε επίσης ότι, οι δυτικές χώρες επεκτείνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων «βαρύτερων όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας».

Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι «δορυφόροι τους», ενοποιούνται ολοένα και περισσότερο στο καθεστώς των συμμετεχόντων στην ουκρανική σύγκρουση.

Ο Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις δυτικές χώρες για τις «συνέπειες αυτών των βημάτων».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ