Ένοπλες Συρράξεις

Ιντλίμπ: Διαδοχικές επιθέσεις κατά του συριακού στρατού από τρομοκρατικές ομάδες

Οι τρομοκρατικές ομάδες που καταλαμβάνουν τη βορειοδυτική συριακή περιοχή της Ιντλίμπ συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA).

Μια νέα σειρά επιθέσεων ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, όταν μαχητές από τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), τον de facto ηγεμόνα της Ιντλίμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εισέβαλαν σε μια θέση του SAA κοντά στο χωριό Ναχσαμπά στη βόρεια ύπαιθρο της Λαττάκειας. Όπως και σε προηγούμενες επιθέσεις, οι μαχητές κινήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, εκμεταλλευόμενοι τις κακές καιρικές συνθήκες και την πυκνή ομίχλη που καθήλωσε τα κυβερνητικά στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η HTS ισχυρίστηκε ότι έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης. Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν μόνο τρία θύματα.

Την επόμενη κιόλας μέρα, 15 Ιανουαρίου, ο SAA απάντησε πραγματοποιώντας μια σπάνια χερσαία επίθεση στην Ιντλίμπ. Τα συριακά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομή σε μια θέση της Firqat al-Ghuraba, μιας ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα που αποτελείται κυρίως από Γάλλους και Βέλγους τζιχαντιστές, στην ορεινή περιοχή αλ-Ζαουίγια στη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ.

Ένας Γάλλος τζιχαντιστής που ταυτοποιήθηκε ως «Αμπού Χαμζά» σκοτώθηκε στην επίθεση. Ο SAA δεν υπέστη καμία απώλεια.

Στις 18 Ιανουαρίου σημειώθηκε μια σοβαρή κλιμάκωση όταν μαχητές από την Ansar al-Tawhid που συνδέεται με την Αλ Κάιντα επιτέθηκαν σε διάφορες θέσεις του SAA κοντά στις πόλεις Μααράτ Μουκές και αλ-Μπουρέιζ στη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ.

Η μεγάλη επίθεση αποκρούστηκε από τον SAA μετά από ώρες σφοδρών συγκρούσεων. Μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφερε ότι 12 μαχητές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης. Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανέσυραν τα πτώματα δύο μαχητών.

Μια μέρα αργότερα, 19 Ιανουαρίου, μαχητές της HTS πραγματοποίησαν επιδρομή σε θέση του SAA κοντά στην πόλη Ουρούμ αλ-Κουμπρά στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Η HTS ισχυρίστηκε ότι 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Συριακές φιλοκυβερνητικές ειδησεογραφικές πηγές εντόπισαν μόνο τρεις νεκρούς. Τρεις μαχητές σκοτώθηκαν επίσης ενώ συμμετείχαν στην επίθεση.

Σε μια προφανή απάντηση στην επίθεση, ο SAA πραγματοποίησε μια σειρά από χτυπήματα πυροβολικού σε θέσεις της HTS στη δυτική επαρχία Ιντλίμπ και στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Χάμα.

Η HTS και οι σύμμαχοί της στην ευρύτερη Ιντλίμπ κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους τον Δεκέμβριο καθώς η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας άρχισε να κερδίζει δυναμική.

Οι τρομοκρατικές ομάδες φοβούνται ότι η προσέγγιση θα οδηγήσει σε τουρκική απόσυρση από την ευρύτερη Ιντλίμπ. Αυτό είναι ένα από τα βασικά αιτήματα που θέτει η Δαμασκός. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή να δεχτεί τουλάχιστον μερική αποχώρηση από την περιοχή. Αυτό θα διευκόλυνε μια νέα μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση από τον SAA και τους συμμάχους του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή