Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Συμφιλίωση Τουρκίας-Συρίας: Η Άγκυρα θέλει να φιλοξενήσει την επόμενη κορυφαία συνάντηση

Η Τουρκία πιέζει τη συριακή κυβέρνηση να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Άγκυρα για τη δεύτερη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 11 χρόνια, μεταδίδει το Middle East Eye επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας, μαζί με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Σόιγκου, συναντήθηκαν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις επαφές που είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αυστηρά πληροφοριών σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσουν τις διμερείς σχέσεις.

Η τουρκική και η συριακή κυβέρνηση είναι εχθροί από το 2011, όταν η Τουρκία έγινε υποστηρικτής του κινήματος κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας από τότε, η Τουρκία έχει υποστηρίξει ορισμένες ομάδες Σύριων ανταρτών και επενέβη στη βόρεια Συρία, όπου συνεχίζει να αναπτύσσει στρατεύματα.

Με την Τουρκία να αναμένει προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο, πολλοί παρατηρητές εικάζουν ότι η Άγκυρα στοχεύει να επιδιορθώσει τη σχέση της με τη Δαμασκό για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι μπορεί να επιστρέψει μερικούς από τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα.

Δύο τουρκικές πηγές με γνώση ανέφεραν ότι μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Σύριου ομολόγου του Φαϊζάλ Μεκντάντ δεν ήταν πιθανή πριν από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Οι πηγές ανέφεραν ότι ο χρόνος και ο τόπος εξακολουθούν να συζητούνται από τα μέρη, αλλά η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη συριακή κυβέρνηση να στείλει τον υπουργό της στην Άγκυρα.

Πρόσθεσαν ότι η Δαμασκός θα μπορούσε να πειστεί να το κάνει εάν οι Ρώσοι ασκήσουν αρκετή πίεση στη συριακή κυβέρνηση, η οποία προτιμά η συνάντηση να γίνει στη Μόσχα ή σε τρίτη χώρα.

Πολύ νωρίς για συνάντηση Ερντογάν-Άσαντ

Η Middle East Eye ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν έχουν γίνει συμφωνίες κατά τις πρώτες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο το διαμέτρημα των συναντήσεων συνεχίζει να αυξάνεται υπό την πίεση της Ρωσίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ σε ένα τριμερές πλαίσιο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τους επόμενους μήνες.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα συνάντησης Ερντογάν-Άσαντ καθώς η Άγκυρα αναμένει από τη Δαμασκό να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των προσφύγων.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο προς τη διεξαγωγή συνάντησης στην Τουρκία τον Φεβρουάριο», δήλωσαν ανώνυμες πηγές μιλώντας στην DW Turkish την Πέμπτη. «Θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες εξελίξεις στη διαδικασία και θα είναι η συνέχεια όλων των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκία για την περιφερειακή ειρήνη την τελευταία περίοδο».

Μια τουρκική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα είπε στο MEE νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Τουρκία είχε ήδη απορρίψει ένα από τα βασικά αιτήματα της Δαμασκού: τον χαρακτηρισμό όλων των συριακών ανταρτικών ομάδων ως τρομοκρατών.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι Σύριοι δεν φαινόταν πρόθυμοι να εργαστούν εναντίον των Σύριων Κούρδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης ομάδας που διεξάγει πόλεμο δεκαετιών ενάντια στο τουρκικό κράτος.

Η Τουρκία καλεί τη Δαμασκό να δημιουργήσει μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκικών συνόρων που θα είναι απαλλαγμένη από ομάδες που η Άγκυρα κατηγορεί ότι είναι μέρος του PKK ή συνδέονται με αυτό, όπως η πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και ο πολιτικός της βραχίονας, το PYD.

Η Άγκυρα θέλει επίσης η Συρία να βοηθήσει στη διαχείριση της επιστροφής τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων. Ωστόσο, η Δαμασκός έχει δείξει μικρή όρεξη να συμμορφωθεί και αντ' αυτού ζήτησε από την Τουρκία να αποσυρθεί αμέσως από το συριακό έδαφος ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών. Αυτή η προϋπόθεση άρθηκε αφού η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ, άσκησε ισχυρή πίεση στη Δαμασκό να εμπλακεί με την Άγκυρα, ανέφεραν πηγές στο MEE.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ