Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Top Gun" στη Βαλτική: ΝΑΤΟϊκά Rafale αναχαίτισαν ρωσικό Su-27

Η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από την αναχαίτιση ενός ρωσικού Sukhoi Su-27 πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα από αεροσκάφος του ΝΑΤΟ.

«Τα αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν επί του παρόντος στη βάση Σιάουλιαϊ στη Λιθουανία, ως μέρος της αποστολής ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την αναχαίτιση ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στην περιοχή της Βαλτικής», ανέφερε η Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τη στιγμή που το ρωσικό Sukhoi αναχαιτίζεται από αεροσκάφη Rafale του ΝΑΤΟ. Κάποια στιγμή ένας από τους Γάλλους πιλότους πετά παράλληλα με το ρωσικό αεροπλάνο και το φωτογραφίζει.

Οι αποστολές «ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης» ξεκίνησαν να διεξάγονται από το ΝΑΤΟ το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι αποστολές αυτές εκτελούνται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, ο Aρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση στη Γερμανία όπου πραγματοποιείται εκτεταμένη εκπαίδευση Ουκρανικού προσωπικού από τον αμερικανικό στρατό.

Η επίσκεψη του Μίλεϊ έγινε τη Δευτέρα, που ήταν μόνο η δεύτερη μέρα της νέας εκπαίδευσης, και ήταν εκεί για να επιθεωρήσει το πρόγραμμα - αλλά και χωρίς αμφιβολία για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα για την αποφασιστικότητα του Πενταγώνου. Περίπου 600 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Αμερικανούς συμβούλους σε διάφορα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και τεχνικές μάχης σε αυτό που αναμένεται να είναι μια περιστροφή πέντε εβδομάδων στη μεγάλη περιοχή εκπαίδευσης Γκράφενβερ.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές που αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, αυτό είναι»είπε ο Μίλεϊ στους διοικητές σε μια ενημέρωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. 

Ωστόσο, το Associated Press επιβεβαίωσε ακόμη αυστηρούς περιορισμούς στη δημοσιογραφική κάλυψη, που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ταυτότητας του παριστάμενου προσωπικού: «Στους δημοσιογράφους επετράπη να ακολουθήσουν τον Μίλεϊ και να παρακολουθήσουν τις αλληλεπιδράσεις του με στρατεύματα και διοικητές της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά δεν τους επετράπη να αναφέρουν συγκεκριμένες συνομιλίες με τις ουκρανικές δυνάμεις ή να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο».

Το δημοσίευμα του AP σημειώνει ότι «οι περιορισμοί αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κλιμάκωση του ρωσικού θυμού για τη συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο ή την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης».

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, περιορισμένος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από εκπαιδευτές των ΗΠΑ και των συμμάχων στο Γκράφενβερ. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ένα μακροχρόνιο μυστικό πρόγραμμα της CIA που χρονολογείται χρόνια πριν από την τρέχουσα σύγκρουση.

Το πρόγραμμα επιβλέπεται από την 7η Διοίκηση Εκπαίδευσης Στρατού, για την οποία το AP αναφέρει περαιτέρω: «Θα περιλαμβάνει διδασκαλία στην τάξη και εργασία πεδίου που θα ξεκινήσει με μικρές ομάδες και σταδιακά θα αυξηθεί ώστε να περιλαμβάνει μεγαλύτερες μονάδες. Θα κορυφωθεί με μια πιο σύνθετη άσκηση μάχης που θα φέρει μαζί ένα ολόκληρο τάγμα και μια μονάδα του αρχηγείου».

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι δραστηριότητες όπως η συμμετοχή του αμερικανικού Πενταγώνου στην εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων, αποτελεί απόδειξη ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ γίνεται πιο άμεση και υπερβαίνει ακόμη και έναν πόλεμο αντιπροσώπων. Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πλέον «άμεσος» συμμετέχων.

«Δεν πρέπει να πείτε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Συμμετέχετε άμεσα σε αυτόν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου εκείνη την εποχή.

«Και όχι μόνο με την παροχή όπλων αλλά και με την εκπαίδευση του προσωπικού. Εκπαιδεύετε τον στρατό τους στο έδαφός σας, στα εδάφη της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών», επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ