Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Υπό τουρκικό κλοιό η Αρμενία: Ξεκινούν στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή 8 χωρών στην Τουρκία

Στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών, ξεκινούν στην επαρχία Καρς της Τουρκίας, που συνορεύει με την Αρμενία. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις έχουν ήδη φτάσει στο Καρς και προετοιμάζονται.

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Armend Mehaj, δήλωσε ότι σκοπός αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η προώθηση της συνεργασίας κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, η εξασφάλιση συντονισμού, ο έλεγχος της ετοιμότητας μάχης των στρατιωτικών μονάδων, η αύξηση του συγχρονισμού πυρών και ελιγμών, οι αναπτύξεις, η παροχή τροφίμων και ρουχισμού, και εκπαίδευση σε θέματα οπισθοπορείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές στον κόσμο πολεμικών και αναγνωριστικών drones

Η Τουρκία παράγει drone και UAV σε μεγάλους αριθμούς, ενώ διπλασιάζει την παραγωγή UCAV, SRBM/MRBM, συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών MLRS και βομβών Bunker Buster.

Το 2022, οι τουρκικές εξαγωγές όπλων ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 36% περισσότερες από ότι πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, το 98% των εξαγωγών ήταν η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό επιστήμονας Irfan Kaya Ulger, η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή πολεμικών drones και άλλων όπλων με γεωμετρική πρόοδο.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Τούρκος ειδικός: Πότε ξεκίνησε η ανάγκη για την παραγωγή εγχώριων όπλων & ποιος ο ρόλος της Κύπρου, αναφέραμε ότι η ανάπτυξη του τουρκικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος ξεκίνησε μετά την επιχείρηση- εισβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο το 1974.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, ήταν σημαντική για την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Από τη μια πλευρά, η Άγκυρα παρείχε ισχυρή βοήθεια στο  Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη, δοκίμασε  (τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε συνθήκες μάχης. 

«Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία είχε ορισμένες δυσκολίες στην απόκτηση drones στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ. Αυτά τα drones παραδόθηκαν στην Άγκυρα είτε με πολλές προϋποθέσεις, είτε δεν παραδόθηκαν καθόλου. Αλλά τώρα η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά και η Τουρκία έχει γίνει μια από τους κορυφαίους προμηθευτές στον κόσμο drones μάχης και αναγνώρισης. Οι κύριοι αγοραστές του Bayraktar είναι οι χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, το Σουδάν, η Λιβύη κ.λπ.», αναφέρει ο Kaya Ulger.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η επιτυχία αυτών των τουρκικών drones στην παγκόσμια αγορά όπλων, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη άλλων τομέων της στρατιωτικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Όλα αυτά τα τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολή κατά  ελληνικών πόλεων για παράδειγμα.

Ένα από τα σενάρια, θα αφορούσε την άμεση εξέλιξη των γεγονότων, υποδηλώνοντας ότι η Άγκυρα θα εξαπέλυε πιθανότατα μια μαζική επίθεση με drone, σε συνδυασμό με περισσότερες από 100 πυραυλικές επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ”.

Τι θα κάνει η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης με την Ελλάδα

Η Άγκυρα έχει πολλά προβλήματα να λύσει, αφού πιλότους σε επαρκή νούμερα για μεγάλες διαθεσιμότητες δεν έχει,  ενώ ο κίνδυνος πολλαπλών μετώπων ( Κούρδοι, Σύριοι) φοβίζει το τουρκικό γενικό επιτελείο για διασπορά δυνάμεων.

Για αυτό, ίσως είναι εφικτή μια μαζική επίθεση τουρκικών drone κατά της Ελλάδος σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία, θα έκανε χρήση μαζικά των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της σε όλα τα σενάρια ενός ελληνοτουρκικού πολέμου ή κρίσης, μικρής ή μεγάλης διάρκειας.

Ο λόγος αφορά την προσπάθεια μηδενικής αντίδρασης από ελληνικής πλευράς, και η καταστροφή κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως λιμάνια, διυλιστήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και πολλά άλλα. 

Το σχέδιο αυτό είναι μέσα στις προθέσεις και τα σχέδια της τουρκικής πλευράς, σε κάθε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη, οποτεδήποτε και αυτή πιθανόν υλοποιηθεί.

Το καινούργιο σε όλα αυτά είναι σίγουρα ο “ διπλασιασμός” της παραγωγής UCAV και UAV όλων των τύπων, σε μια προσπάθεια να υπάρχει η δυνατότητα, σε συνδυασμό με χερσαίες και ναυτικές μη επανδρωμένες πλατφόρμες, να απειλήσουν ελληνικό έδαφος και θάλασσα.  

Το νέο δόγμα της Άγκυρας με την χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, είναι τρομερά βολικό για την τουρκική ηγεσία, που έχει πρόβλημα για παράδειγμα στο θέμα των έμπειρων πιλότων.

Ελληνική αντίδραση κατά των τουρκικών σχεδίων

Σε περίπτωση ενός σεναρίου ελληνοτουρκικής διένεξης όμως, αν οι Τούρκοι επιχειρούσαν να κτυπήσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις των ελληνικών δυνάμεων με UCAV, σε συνεργασία με την τουρκική πολεμική αεροπορία,  θα τους ανέμενε η ελληνική αντι-drone “ομπρέλα”, αλλά και οι πύραυλοι αέρος-αέρος των ελληνικών αεροσκαφών Rafale F1 και F-16V, οι οποίοι από πολύ μεγάλη απόσταση μπορούν  να διαλύσουν τα όνειρα τους.

Η Ελλάδα υλοποιεί σχέδιο με αντι-drone ομπρέλα κατά των τουρκικών drone, η οποία δημιουργείται στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο, και αφορά ισραηλινή τεχνολογία, ενώ η Αθήνα προβαίνει και στις πρώτες αγορές drone και UAV, με δυνατότητες να επιχειρούν και κατά άλλων UAV.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...