Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανική Μοίρα F-35 σε απόσταση βολής από την Κριμαία

Ένα άγνωστο συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου, είναι «εφιάλτης» για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στη Ρουμανία, εδώ και μια εβδομάδα.

Ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, πραγματοποιεί ισχυρή ηλεκτρονική εμπλοκή σε στρατιωτική βάση στη δυτική Ρουμανία, όπου εδρεύουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της υπηρεσίας GPSJam, σύμφωνα με τα οποία ένα άγνωστο συγκρότημα πραγματοποιεί ισχυρή ηλεκτρονική καταστολή, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, μέρος του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Οι δορυφόροι καταγράφουν το ασυνήθιστα ισχυρό έργο των ηλεκτρονικών αντιμέτρων πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Ιδιαίτερα ισχυρή πρόσκρουση άγνωστων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, καταγράφεται στα νοτιοδυτικά και ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας, ενώ, αν κρίνουμε από την εμβέλεια, μιλάμε για ένα συγκρότημα ικανό να ρυθμίσει ισχυρή εμπλοκή σε μεγάλα υψόμετρα σε αποστάσεις περίπου 350 χιλιομέτρων.

Αυτή τη στιγμή, ο τομέας κάλυψης του συγκροτήματος EW είναι πολύ μεγάλος, ενώ, σύμφωνα με την υπηρεσία GPSJam, η αύξηση των παρεμβολών εδώ είναι σταδιακή από την 1η Ιανουαρίου και σήμερα ο τομέας παρεμβολών είναι τόσο μεγάλος, που απλώνεται στα νοτιοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας καλύπτει ακόμη και το έδαφος της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, τα πρώτα κρούσματα καταστολής του εναέριου χώρου  παρατηρήθηκαν στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Κωνστάντζας, όπου βρίσκονται τα αεροσκάφη της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, και καταγράφηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Η στρατιωτική αεροπορική βάση,  βρίσκεται μόλις 300 χιλιόμετρα από την Κριμαία, έχει δεχτεί αρκετά ισχυρή επιρροή ηλεκτρονικού πολέμου, η οποία διακόπτει τη λειτουργία του GPS, των ραντάρ και των ηλεκτρονικών συσκευών.

Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του συγκροτήματος ηλεκτρονικού πολέμου και ο τύπος του, ωστόσο, ο τελευταίος δεν παράγει συνεχείς παρεμβολές, καθώς το τμήμα της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ των ακτών της Ρουμανίας και της Κριμαίας δεν υπόκειται σε καμία παρέμβαση. Επιπλέον, όπως φαίνεται, η παραγωγή ηλεκτρονικών παρεμβολών πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα ύψη, αφού δεν καταγράφονται βλάβες στο επίπεδο της θάλασσας.

Δεδομένης της ευαισθησίας των αμερικανικών F-35 σε διάφορα είδη παρεμβολών, αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη χρήση τέτοιων αεροσκαφών.
Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να ονομάσουν τον τύπο του συγκροτήματος ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρονικών παρεμβολών που διαταράσσουν σοβαρά τη λειτουργία του συστήματος GPS και διαφόρων ειδών ηλεκτρονικών συσκευών.

Ρωσικό κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4

Ενδεχομένως ο Ρωσικός στρατός, χρησιμοποιεί το κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4, το οποίο ρώσοι αξιωματούχοι έχουν τουλάχιστον ισχυριστεί στο παρελθόν, ότι το Krasukha-4, μπορεί να εντοπίσει και να μπλοκάρει διάφορους τύπους ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ επιτήρησης, των αερομεταφερόμενων αισθητήρων απεικόνισης ραντάρ και των ενεργών ανιχνευτών ραντάρ και των υψομετρητών που βρίσκονται σε πυραύλους. 

Στο Πενταπόσταγμα έχουμε αναφέρει ότι, έχει δηλωμένη μέγιστη εμβέλεια έναντι επίγειων και εναέριων στόχων μεταξύ 150 και 300 χιλιομέτρων, ή περίπου 93 έως 186 μίλια, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανάλογα με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή , Concern Radio-Electronic Technologies, πιο γνωστή με το ρωσικό ακρωνύμιο KRET. Δεν είναι απολύτως σαφές, εάν αυτό αντικατοπτρίζει το εύρος στο οποίο μπορούν να εντοπιστούν, να εμπλακούν τα ραντάρ ή και τα δύο.

Υπάρχουν αναφορές ότι το σύστημα εμπλοκής του Krasukha-4, μπορεί να εκπέμπει αρκετά ισχυρές δέσμες ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων για να βλάψει  ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα σε ορισμένους στόχους. 

Επιπλέον, το Krasukha-4 αντιπροσωπεύει ένα κινητό σύστημα πολλαπλών χρήσεων, που θα μπορούσε να μετακινηθεί σχετικά γρήγορα ανάλογα με τη μεταβαλλόμενη κατάσταση στο έδαφος για να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη EW, σε άλλα μέρη της χώρας. Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως, να τοποθετηθούν σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας και της γειτονικής Λευκορωσίας, για να προσπαθήσουν να τυφλώσουν διάφορα είδη ξένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που λειτουργούν από την ασφάλεια του ΝΑΤΟ ή του διεθνούς εναέριου χώρου.

Το προσεκτικά καμουφλαρισμένο συγκρότημα, καταστέλλει τα κανάλια ελέγχου των εχθρικών drones και των συστημάτων ραντάρ των εχθρικών αεροσκαφών. Η εμβέλεια τέτοιων συστημάτων είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Εάν τουλάχιστον ένα «πουλί» πετάξει σε αυτόν τον κύκλο, θα τυφλωθεί και θα καταρριφθεί.

Αρχικά γίνεται ο εντοπισμός του στόχου και στη συνέχεια υπολογίζονται οι συχνότητες και οι ψηφιακοί κωδικοί, στους οποίους βασίζεται ο έλεγχος των αεροσκαφών. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι παράμετροι αλλάζουν πολλές φορές το λεπτό. Οι ενέργειες των ειδικών μοιάζουν με το έργο ενός «νευροχειρουργού».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις σημαντικές δυνατότητες της Ρωσίας για EW, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων χωρών στο παρελθόν, από κάθε ένδειξη έχει χρησιμοποιήσει περιέργως συστήματα όπως το Krasukha-4 μόνο με φειδώ, στην τρέχουσα σύγκρουση μέχρι στιγμής. Είναι πιθανό ότι αυτό οφείλεται εν μέρει, σε ανησυχίες σχετικά με την απώλεια ή σύλληψη αυτών των συστημάτων

Το ΝΑΤΟ Αναπτύσσει Αεροσκάφη AWACS στη Ρουμανία

Ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αύξησε την αεροπορική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη με επιπλέον μαχητικά, αεροσκάφη επιτήρησης και τάνκερ. Από τον Φεβρουάριο του 2022, τα AWACS του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, για να παρακολουθούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει αεροπλάνα επιτήρησης Αερομεταφερόμενου Συστήματος Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Τα αεροσκάφη έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στις 17 Ιανουαρίου 2023 και πρόκειται να υποστηρίξουν την ενισχυμένη παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή και να παρακολουθήσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα.  

Τα AWACS του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις, αποκλειστικά πάνω από το έδαφος της Συμμαχίας, τις επόμενες ημέρες. Η αποστολή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Τα αεροσκάφη ανήκουν σε στόλο 14 αεροσκαφών επιτήρησης του ΝΑΤΟ που συνήθως εδρεύουν στο Geilenkirchen της Γερμανίας. Περίπου 180 στρατιωτικοί θα αναπτύξουν τη βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Οτοπένι κοντά στο Βουκουρέστι για την υποστήριξη του αεροσκάφους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ