Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικό κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4: Στα χέρια της Ουκρανίας «χρυσορυχείο» πληροφοριών

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν τουλάχιστον ισχυριστεί στο παρελθόν, ότι το Krasukha-4, μπορεί να εντοπίσει και να μπλοκάρει διάφορους τύπους ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ επιτήρησης, των αερομεταφερόμενων αισθητήρων απεικόνισης ραντάρ και των ενεργών ανιχνευτών ραντάρ και των υψομετρητών που βρίσκονται σε πυραύλους. 

Έχει δηλωμένη μέγιστη εμβέλεια έναντι επίγειων και εναέριων στόχων μεταξύ 150 και 300 χιλιομέτρων, ή περίπου 93 έως 186 μίλια, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανάλογα με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή , Concern Radio-Electronic Technologies, πιο γνωστή με το ρωσικό ακρωνύμιο KRET. Δεν είναι απολύτως σαφές, εάν αυτό αντικατοπτρίζει το εύρος στο οποίο μπορούν να εντοπιστούν, να εμπλακούν τα ραντάρ ή και τα δύο.

Υπάρχουν αναφορές ότι το σύστημα εμπλοκής του Krasukha-4, μπορεί να εκπέμπει αρκετά ισχυρές δέσμες ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων για να βλάψει  ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα σε ορισμένους στόχους. 

Η τοποθέτηση ενός Krasukha-4 στη γενική γειτνίαση του Κιέβου, θα ήταν πολύ λογικό για να γίνει πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις και τους διεθνείς εταίρους τους, να βρουν και να στοχεύσουν ρωσικές μονάδες στην περιοχή αυτή μέσω ραντάρ, όπου οι μάχες συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες. Από τη φύση του, το σύστημα πρέπει να έχει κάποιο βαθμό ικανότητας παθητικής ανίχνευσης, που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί σε έναν πιο γενικό ρόλο επιτήρησης, παρακολουθώντας πιθανές απειλές που θα εμφανιστούν, όπως το ραντάρ ενός μαχητικού αεροσκάφους ή ένα που σχετίζεται με μια επιφάνεια -πυραυλικό σύστημα αέρος .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, το Krasukha-4 αντιπροσωπεύει ένα κινητό σύστημα πολλαπλών χρήσεων, που θα μπορούσε να μετακινηθεί σχετικά γρήγορα ανάλογα με τη μεταβαλλόμενη κατάσταση στο έδαφος για να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη EW σε άλλα μέρη της χώρας. Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως, να τοποθετηθούν σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας και της γειτονικής Λευκορωσίας, για να προσπαθήσουν να τυφλώσουν διάφορα είδη ξένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που λειτουργούν από την ασφάλεια του ΝΑΤΟ ή του διεθνούς εναέριου χώρου.

Το προσεκτικά καμουφλαρισμένο συγκρότημα καταστέλλει τα κανάλια ελέγχου των εχθρικών drones και των συστημάτων ραντάρ των εχθρικών αεροσκαφών. Η εμβέλεια τέτοιων συστημάτων είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Εάν τουλάχιστον ένα «πουλί» πετάξει σε αυτόν τον κύκλο, θα τυφλωθεί και θα καταρριφθεί.

Αρχικά γίνεται ο εντοπισμός του στόχου και στη συνέχεια υπολογίζονται οι συχνότητες και οι ψηφιακοί κωδικοί στους οποίους βασίζεται ο έλεγχος των αεροσκαφών. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι παράμετροι αλλάζουν πολλές φορές το λεπτό. Οι ενέργειες των ειδικών μοιάζουν με το έργο ενός νευροχειρουργού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις σημαντικές δυνατότητες της Ρωσίας για EW, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων χωρών στο παρελθόν, από κάθε ένδειξη έχει χρησιμοποιήσει περιέργως συστήματα όπως το Krasukha-4 μόνο με φειδώ, στην τρέχουσα σύγκρουση μέχρι στιγμής. Είναι πιθανό ότι αυτό οφείλεται εν μέρει, σε ανησυχίες σχετικά με την απώλεια ή σύλληψη αυτών των συστημάτων

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε : Στα χέρια της Ουκρανίας «χρυσορυχείο» πληροφοριών: Το Ρωσικό κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4.

Ένα περίεργο «κοντέινερ» που κατέλαβαν τα ουκρανικά στρατεύματα, φαίνεται να αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα μια σημαντική ρωσική απώλεια και ένα πιθανό χρυσωρυχείο πληροφοριών!

Αυτό που βρήκαν οι δυνάμεις της Ουκρανίας, φαίνεται να είναι ένα κοντέινερ διοικητήριο που αποτελεί μέρος του κινητού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4. Το Krasukha-4 έχει σχεδιαστεί κυρίως, για να ανιχνεύει και να μπλοκάρει μεγάλα ραντάρ, όπως αυτά σε αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, όπως το E-3 Sentry της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του the war zone, οι ουκρανικές δυνάμεις βρήκαν αυτό το κοντέινερ του σταθμού διοίκησης έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο. Ένα πλήρες Krasukha-4 αποτελείται από δύο οχήματα, και τα δύο βασισμένα στο φορτηγό 8x8 KAMAZ-6350 , το ένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και το άλλο που φέρει τη μονάδα του σταθμού διοίκησης.

Ανεξάρτητα, πέρα ​​από τις άμεσες συνέπειες της απώλειας μέρους ενός συστήματος Krasukha-4, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορέσουν να ανακτήσουν με ασφάλεια αυτή τη μονάδα διοικητικού σταθμού, θα μπορούσε να παράσχει μια σημαντική πηγή πληροφοριών, στις αρχές της χώρας και στους ξένους εταίρους τους. Οι υπηρεσίες πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες της Δύσης, θα ήθελαν αναμφίβολα να βάλουν στα χέρια τους αυτό το κοντέινερ για να δουν τι μπορεί να εξαχθεί από αυτό. 

Το να μάθουν περισσότερα για τις δυνατότητες του Krasukha-4, θα μπορούσε να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη αντιμέτρων . Το λογισμικό που τρέχει το σύστημα θα μπορούσε να είναι εξίσου πολύτιμο με το υλικό, επίσης, και μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη κενών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς κυβερνοπολέμου .

Μια βαθύτερη ανάλυση των επιμέρους εξαρτημάτων του σταθμού διοίκησης, μέχρι πράγματα όπως η κατασκευή της καλωδίωσης στο εσωτερικό, θα μπορούσε να προσφέρει άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της Ρωσίας να κατασκευάζει πραγματικά προηγμένα συστήματα EW και άλλα ηλεκτρονικά. Οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα στοιχεία μέσα σε αυτό το κοντέινερ, θα μπορούσαν να παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για διάφορα θέματα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Τους έπιασε τρέμουλο τους Τούρκους-Δύο τάγματα αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E και AH-64A για την Αεροπορία Στρατού σε Αιγαίο και Έβρο σύντομα

Το ένα από τα δύο τάγματα θα είναι επίλεκτο, αφού θα αποτελείται από την αιχμή του δόρατος των Apache: την...
Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...