Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το άσπρο -μαύρο κάνουν οι Τούρκοι που εμφανίζονται ως θριαμβευτές έναντι του YPG ρίχνοντας το "μπαλάκι" στον Άσαντ!

Οι πομπώδεις τίτλοι είναι κάτι το λίαν σύνηθες από τα φιλοερντογανικά ΜΜΕ, προκειμένου να εξάρουν υποτιθέμενες επιτυχίες του καθεστώτος Ερντογάν, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι η επιτομή της αποτυχίας και των αδιεξόδων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία διαστρεβλώνουν για μια ακόμη φορά εμφανίζοντας το μαύρο ως άσπρο, όπως θα δούμε.

"Πανικός στις ΗΠΑ: Η Τουρκία μπορεί να θριαμβεύσει χωρίς στρατιωτική δράση", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Γράφοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Συρία θα ασκήσει πίεση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, το Bloomberg είπε: «Μια πολιτική συμφωνία με τον Άσαντ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να πετύχει τη νίκη κατά του YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση.

Η συνάντηση με αξιωματούχους της Δαμασκού στη Μόσχα και η συνέχιση των βημάτων εξομάλυνσης της Τουρκίας με τη Συρία ανησύχησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Bloomberg έγραψε ότι η νέα συνεργασία της Άγκυρας με τη Δαμασκό «θα ενισχύσει τον ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και θα ασκήσει πίεση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία».

Στο άρθρο ανάλυσης, στο οποίο αναφερόταν ότι η Τουρκία  ζητάει  να αποσυρθούν οι τρομοκράτες για να δημιουργηθεί  μια ασφαλής ζώνη σε βάθος 30 χιλιομέτρων, διαφορετικά θα πατούσε το κουμπί στρατιωτικής επιχείρησης,  αναφέρει

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν ότι η παρουσία τους εκεί είναι περιττή και άδικη. Σήμερα, οι χώρες της περιοχής αποσύρονται όλο και περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενεργώντας ανεξάρτητα».

«Μια πολιτική συμφωνία με τον Άσαντ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να πετύχει τη νίκη επί των YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση», αναφέρεται στην ανάλυση. 

Αναφέρθηκε επίσης ότι ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα κοινές περιπολίες στις συνοριακές περιοχές με τη βόρεια Συρία, προσθέτοντας ότι «η Συρία μπορεί επίσης να ξεκινήσει συντονισμένες περιπολίες εδώ στο μέλλον». 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα : "Είχα συνάντηση με τον κ. Πούτιν. Θα συγκεντρώσουμε τους Υπουργούς Εξωτερικών μας. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε ως ηγέτες ανάλογα με τις εξελίξεις. Μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν ως ανέμακτη επιτυχία τους την μη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης τους κατά των Κούρδων του YPG στη Συρία, ρίχνοντας το "μπαλάκι" στον Άσαντ, με τον οποίο θα αναπτύξουν μάλιστα και διπλωματικές σχέσεις, με προτροπή του Πούτιν.

Σε αυτή την κίνηση προέβη ο Ερντογάν μετά από την σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ και απαγόρευση διεξαγωγής  στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος των Κούρδων του YPG, από την Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους  είναι  επίσης κατηγορηματικές αναφορικά με τον Άσαντ.

«Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν υποστήριξη για την αποκατάσταση του βάναυσου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  εκπρόσωπος  του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Νεντ Πράις.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μίλησαν στην Τουρκία για το θέμα, ο Πράις είπε: «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι δεν είναι τώρα η ώρα για εξομάλυνση των σχέσεων, δεν είναι ώρα για αναβάθμιση των σχέσεων».

Η τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ κατά της Συρίας, όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, είναι να «αντιταχθούμε» στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά από πάνω από μια δεκαετία πολέμου. Ο Πράις κατηγόρησε τον Άσαντ ότι συνεχίζει «να επιφέρει φρικαλεότητες στον συριακό λαό», αλλά μια  ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ εξέθεσε πρόσφατα πώς οι αμερικανικές κυρώσεις βλάπτουν τους απλούς Σύριους.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αφού στρατιωτικά δεν μπορεί να ανανεώσει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Συρία, όντας βυθισμένος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν και το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό του, αποσκοπώντας να αποκομίσει οφέλη και δεσμεύσεις από ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και να  κερδίσει χρόνο πλησιάζοντας στη διεξαγωγή των εκλογών στην χώρα του.

Κοινώς αν ο Ερντογάν δεί ότι δημοσκοπικά συνεχίζει να χάνει, τότε θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας , προκειμένου να τις αναβάλλει.

Αυτό γίνεται μόνο όταν η Τουρκία βρίσκεται σε περίοδο πολέμου και συνεπώς ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων του SDF ως επίφαση, αφού παράλληλα κηρύξει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP στην χώρα του, ελπίζοντας ότι έτσι θα νικήσει στις εκλογές που θα προκηρύξει στη συνέχεια.

Ωστόσο στο όλο σενάριο παίζει και η χώρα μας, ανάλογα με την εξέλιξη των εκλογών στην Ελλάδα και την διαμορφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αφού σε περίπτωση παρατεταμένης  περιόδου μη εκλογής κυβέρνησης, θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει το απονενωημένο σε βάρος μας και να μας επιτεθεί, επιχειρώντας κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο, έτσι ώστε ως νικητής και τροπαιούχος  να αλλάξει την εκλογική ατζέντα και να κερδίσει στις εκλογές. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...