Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έτσι προκλήθηκε όλεθρος για εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός των άλλων έχει αποκαλύψει με λίαν εμφατικό τρόπο την σημασία της αξίας της ασφαλούς επικοινωνίας, αφού λόγω εκτεταμένης χρήσης μη ασφαλών τρόπων επικοινωνίας, όπως κινητά τηλέφωνα, ασύρματοι χωρίς τη δυνατότητα αναπηδούσης συχνότητας κλπ, τόσο από τους Ρώσους, όσο και από τους Ουκρανούς, τα αντίστοιχα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν προβεί στον ακριβή εντοπισμό των θέσεων του αντιπάλου, με αποτέλεσμα την καταστροφή του με άμεσα με πλήγματα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.

Στα παραπάνω αναφέρεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο, "Χάρη στο TikTok, η Ουκρανία ρίχνει πύραυλο στα ρωσικά στρατεύματα με ακρίβεια και καταστροφικό αποτέλεσμα", κυριότερα σημεία του οποίου είνα τα ακόλουθα:

"Οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν με ακρίβεια τα ρωσικά στρατεύματα, προκαλώντας όλεθρο στα κέντρα διοίκησης και ελέγχου τους καθ' όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η μη εγκεκριμένη χρήση smartphone από Ρώσους στρατιώτες ώθησε τις ουκρανικές δυνάμεις να εκτελέσουν καταστροφικές πυραυλικές επιθέσεις στα μέρη όπου βρίσκονταν.

Ακόμη και κατά τα αρχικά στάδια της εισβολής, ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες που προχωρούσαν στο Κίεβο πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις και δημοσίευσαν βίντεο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, αποκαλύπτοντας το πού βρίσκονται στις ουκρανικές δυνάμεις.

Στις αρχές του 2022, αναφέρθηκε ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούσαν το TikTok για να παρακολουθούν την κίνηση των ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων βαριών τεθωρακισμένων.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, παρά την απαγόρευση της προσωπικής χρήσης κινητών τηλεφώνων, το ρωσικό προσωπικό εξακολουθεί να τα χρησιμοποιεί στην εμπόλεμη ζώνη για να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και να εκτίθεται έτσι  σε κίνδυνο από ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Ο Διοικητής των στρατιωτικών πληροφοριών για την Ουκρανία επιβεβαίωσε επίσης ότι οι πυραυλικές επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον εχθρικών θέσεων εκμεταλλεύονταν τα σήματα των κινητών τηλεφώνων για να αυξήσουν τη ζημιά που προκαλούν στους στόχους τους.

Ο Ρωσικός στρατός αναγνώρισε το ζήτημα και είπε ότι ευθύνεται για τις τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Ρώσων στρατιωτών, ένα από τα χειρότερα συμβάντα από την έναρξη της εισβολής.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι πλέον προφανές ότι η κύρια αιτία αυτού που συνέβη ήταν η ευρεία χρήση προσωπικών κινητών τηλεφώνων  εντός βεληνεκούς των εχθρικών όπλων.

Η δήλωση ανέφερε ότι τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων έδωσαν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να εντοπίσει τις συντεταγμένες του στρατιωτικού προσωπικού που βρισκόταν, και να προβεί στην εκτόξευση πυραύλων.

Αυτή η δήλωση ωστόσο, απορρίφθηκε με μανία από έναν εξέχοντα στρατιωτικό blogger και διαψεύστηκε σιωπηρά από τον Διοικητή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία, υποδηλώνοντας διαφωνία στη ρωσική ηγεσία για την αντίδραση της Μόσχας στην επίθεση.

Επιπλέον, η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας επικρίθηκε επίσης ως «μη πειστική» και «προφανής απόπειρα συκοφαντίας» από τον Semyon Pegov, ο οποίος κάνει blog με το ψευδώνυμο WarGonzo και πρόσφατα του απονεμήθηκε προσωπικά το Τάγμα του Θάρρους από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Από την άλλη πλευρά, ο στρατός της Ουκρανίας χλεύασε επίσης τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στις 4 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Serhii Cherevatyi, δήλωσε: «Φυσικά, η χρήση τηλεφώνων με γεωγραφική θέση είναι λάθος. Αλλά είναι σαφές ότι αυτή η έκδοση φαίνεται λίγο γελοία».

Τούτου λεχθέντος, το περιστατικό προκάλεσε μια σπάνια αναγνώριση υψηλού αριθμού νεκρών στη Ρωσία. Ο ουκρανικός στρατός παρείχε ακόμη πιο δραματικές εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν έως και 400 Ρώσοι στρατιώτες. Η επίθεση  αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα στον πόλεμο για τις δυνάμεις της Μόσχας.

Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν σήματα κινητού τηλεφώνου για να στοχεύσουν εχθρικές θέσεις

Η χρήση προσωπικών τηλεφώνων έχει προβληματίσει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία, αλλά κυρίως τη Ρωσία, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τέτοιες ενέργειες εκθέτουν τα στρατεύματα σε μια τεχνολογία που ενέχει σημαντικό κίνδυνο στο σύγχρονο πεδίο μάχης .

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον από το 2014, όταν οι  φιλορώσοι αυτονομιστές  άρχισαν να πολεμούν με τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας, οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία χρησιμοποιούσαν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να στοχεύουν Ουκρανούς στρατιώτες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι οι αντάρτες επέδειξαν μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου της Μόσχας. Μετά από αυτό, οι Ουκρανοί στρατιώτες άρχισαν να φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν επειδή ήταν συχνά ομαδοποιημένοι και χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα κοντά ο ένας στον άλλο. Τις κλήσεις θα ακολουθούσαν σύντομα πυρά πυροβολικού στη θέση τους.

Ακόμα κι αν ορισμένοι Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες εφαρμόζουν αυστηρά τις οδηγίες για να κρατούν τα κινητά τηλέφωνα μακριά από τις θέσεις της πρώτης γραμμής, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το πεδίο της μάχης δείχνουν ότι οι στρατιώτες και των δύο πλευρών χρησιμοποιούν συχνά κινητά τηλέφωνα.

Πριν από την εισβολή, οι Ρώσοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία έλαβαν εντολή να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους. Σε κλήσεις που υποκλάπηκαν, ακούγονται Ρώσοι στρατιώτες να δηλώνουν ότι διοικητές κατέσχεσαν τα τηλέφωνά τους τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη πλευρά, οι στρατιώτες έβρισκαν συχνά τρόπους να παρακάμψουν τους κανόνες. Σύμφωνα με έρευνα των αρχείων καταγραφής κλήσεων, άρπαξαν τηλέφωνα από Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτώσει,  για να καλέσουν στο σπίτι τους.

Οι εν ενεργεία και αποστρατεία Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι ορισμένοι Ρώσοι Στρατηγοί μίλησαν χρησιμοποιούσαν μη κρυπτογραφημένα τηλέφωνα και ασυρμάτους στις αρχές της σύγκρουσης. Αυτό επέτρεψε στους Ουκρανούς να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τουλάχιστον έναν Στρατηγό και το επιτελείο του μέσω μιας κλήσης που είχε υποκλαπεί.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι οι Ρώσοι Στρατηγοί τροποποίησαν τις στρατηγικές τους ως απάντηση σε τέτοιες επιθέσεις και ότι οι ανώτεροι  στρατιωτικοί ηγέτες φαινόταν να χρησιμοποιούν πιο ασφαλείς επικοινωνίες από τους κανονικούς στρατιώτες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στο πεδίο της μάχης έχει αποβεί μοιραία για Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες, αφού τα προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, εντόπισαν τις θέσεις τους με αποτέλεσμα την εκτόξευση βλημάτων ακριβείας και την καταστροφή αυτών. 

Τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και UAV εντοπίζουν θέσεις εκπομπών επικοινωνιών 

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε εκτενώς στο Δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισημαίνοντας τις δυνατότητες του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System), μεταξύ των οποίων είναι:

Εντοπισμός και παρεμβολή σε σήματα wi-fi, Bluetooth, κινητά τηλέφωνα-ασύρματοι χωρίς κρυπτασφάλεια

Το Koral έχει επιπλέον τη δυνατότητα εντοπισμού και παρεμβολής καλύπτοντας στην S band φάσμα μεταξύ 2.3 GHZ έως 2.5 GHZ και μεταξύ 2.7 GHZ έως 3.7 GHZ και στην Ka band φάσμα μεταξύ 33.4 GHZ έως 36 GHZ.

Σημειωτέον ότι η S band καλύπτει φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 2-4 GHZ.Το συμβατικό όριο μεταξύ UHF και SHF είναι τα 3 GHZ. Η μπάντα S χρησιμοποιείται από ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ραντάρ καιρού, ραντάρ πλοίων, δορυφορικές επικοινωνίες.

Επιπλέον η S band εμπεριέχει την ISM band μεταξύ 2.4-2,483 GHZ που χρησιμοποιείται ευρέως στα wi-fi Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα, γι αυτό και το Koral όπως προανέφερα μπορεί να τα εντοπίσει και να τα παρεμβάλει.

Τέλος η Ka band καλύπτει φάσμα μεταξύ 26.5 -40 GHZ, ενώ εντός αυτού του φάσματος εκπέμπουν τα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών.

UAV ANKA-S

Tο ΑΝΚΑ-S έχει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών πληροφοριών (COMINT-ELINT), καλύπτοντας τουλάχιστον μπάντα συχνοτήτων από 30 MGHZ έως 3 GHZ.

Έτσι εντοπίζουν την ακριβή θέση μετάδοσης επικοινωνιών, οπότε παρακολουθώντας και αναλύοντας τες βρίσκουν και προσβάλλουν τη θέση των εχθρικών δυνάμεων με πυρά είτε από μαχητικά αεροσκάφη, πυροβολικό, UAV.

Από τα παραπάνω συνάγεται αφενός ότι θα πρέπει η χώρα μας να προβεί το ταχύτερο δυνατόν  στην απόκτηση anti-drones συστημάτων καθώς και ηλεκτρονικών συστημάτων αντι-αντιμέτρων τακτικών αλλά και στρατηγικών τα οποία και να εντάξει σε Μονάδες –Σχηματισμούς αλλά και σε μείζονες Σχηματισμούς και αφετέρου ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τα στελέχη και τους στρατεύσιμους ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο πεδίο της μάχης σκοτώνει, ενώ σε καιρό ειρήνης παρέχει ουσιώδης πληροφορίες στον εχθρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ